Potraviny, ktorých konzumácia bráni dosiahnutiu plochého brucha a štíhleho pásu

Pekárske a cukrárenské výrobky

Je viac-menej notoricky známe, že práve toto sú naozaj tí najväčší a tiež najviac zákerní nepriatelia plochého brucha. Všetky potraviny obsahujúce múku v množstve väčšom ako skutočne malom vedú k vzniku tukových vrstiev, najmä na bruchu. Takže buchty vám k povestnému pekáču buchiet na bruchu naozaj nepomôžu. A nemusí ísť len o múčne výrobky sladké, ale aj o chlieb, rožky či tmavé pečivo.

Okrem lineckého cesta sú veľmi aktívne pri vytváraní tukových pneumatík aj zmrzlina, rôzne krémy, samozrejme šľahačka a najrôznejšie džemy a marmelády.

Cukor

Cukor ako taký vôbec do zdravej výživy nepatrí. Jeho nebezpečnosť nespočíva iba v prípadnom vzniku obezity a tukových vankúšov na bruchu. Cukor spôsobuje niektoré srdcové neduhy a tiež rôzne druhy rakoviny. Kalifornský endokrinológ Robert Lustig na nebezpečenstvo cukru dlhodobo upozorňuje a úplne bez obalu ho označuje za zabijaka, návykový jed. Pokiaľ lipnete nielen na útlom páse, ale vôbec na svojom zdraví, vyraďte cukor. Nezabúdajte, že dnes je cukor pridávaný do všetkých vysoko priemyselne spracovávaných potravín. Jete ho aj s tým, v čom by ste ho vôbec neočakávali.

Soľ

Nadváhu nemusí spôsobovať iba tuk. Často je príčinou zadržiavania vody v tkanivách soľ. Ak obličky trpia nadmerným prísunom slanej stravy, ich výkon je oslabený a soľ sa navracia do tkanív. Dochádza k opuchom a iným negatívnym prejavom, nehľadiac na možnosť ťažkého poškodenia obličiek a pečene. Vedeli ste, že v 100 gramoch šunky je viac ako 3500 miligramov soli? Strážte si soľ!

Zemiaky

Zemiaky obsahujú veľa sacharidov. Čím neskoršie zemiaky, tým vyšší je obsah škrobu v nich. Nové zemiaky sú teda figure najmenej nebezpečné. Najvhodnejšie sú zemiaky varené bez šupky, a to v obmedzenom množstve a nie príliš často. Rozhodne neodporúčame rôzne vyprážané úpravy. Nielen pre veľký obsah tuku, ale aj pre zdraviu škodlivé látky, ktoré pri vyprážaní vznikajú (akrylamid).

Biela lúpaná ryža a detská krupička

Biela lúpaná ryža jednak obsahuje dosť škrobu, jednak je zbavená radu cenných živín. Častejšie ako dvakrát týždenne by ste ju konzumovať nemali. Ďaleko vhodnejšia je hnedá ryža. Pokiaľ ide o krupicu, je možno až zbytočné na ňu upozorňovať, ale napriek tomu: preč s ňou. Vo vašom jedálničku nemá čo robiť. Ak ste na kaše, vyskúšajte zdravšiu surovinu, napríklad pšeno alebo ovsené vločky. Isteže aj u nich musíte strážiť množstvo, lenže zároveň získate veľa zdraviu prospešných látok.

Majonézy, údeniny, konzervy

Všetky tieto potraviny sú nielen zdrojom veľkého množstva tuku (napríklad v majonéze tvoria tri štvrtiny jej objemu), ale aj soli a cukru. Cukor totiž nájdeme aj v údeninách. Vyhýbajte sa im. Jedinú výnimku môžu tvoriť rybie konzervy vo vlastnej šťave alebo olivovom oleji – napríklad sardinky. Samozrejme sa predpokladá, že si ich nebudete dávať denne.

Fast Food

Pokiaľ sa často alebo pravidelne stravujete vo Fast Foode, nemáte zrejme problém iba s tukom na bruchu, ale s tukom úplne všade a poruchami metabolizmu navrch. Zaiste by šlo pripraviť aj jedlo vo Fast Foode tak, aby malo nejaký zmysel. Avšak, to čo poznáme zatiaľ, žiadny zmysel ako jedlo nemá. Väčšinou ide totiž o vysoko spracované potraviny s množstvom sacharidov, enormným objemom pridaného cukru a soli a krajne nezdravých tukov. Sú to produkty vysoko kalorické, avšak ich výživová hodnota je mizivá. Fast Food, ako ho poznáme, jednoducho znamená nezdravo sa niečím napchať. Následky na seba nedajú dlho čakať.

Čo by sme ešte mali vyradiť?

University College London vykonávala v rokoch 2002 až 2005 podrobný výskum v troch krajinách – Česku, Poľsku a Rusku. Výskum bol zameraný na súvislosť medzi tzv. pivným bruchom a konzumáciou piva. Výsledky boli veľmi zaujímavé, až prekvapivé. Nepotvrdila sa žiadna súvislosť medzi množstvom konzumovaného piva a objemom v páse. Pivo skôr všeobecne prispieva k rastu celkovej nadváhy. Zato sa ukázalo, že najviac sa priberá po nárazovom vypití veľkého množstva alkoholu. „Väčšia konzumácia akéhokoľvek alkoholu vedie k ukladaniu tuku práve na bruchu, a to z prostého dôvodu“, vysvetľuje to americký obezitológ a endokrinológ Michael Jensen. „Pečeň musí s vysokou intenzitou spaľovať alkohol a na tuk im už nezostáva kapacita“.

Prečo je tuk na bruchu nebezpečný

Každých päť centimetrov v páse navyše zvyšuje o 17 percent riziko predčasného úmrtia. Tento trúchlivý údaj je jedným z výsledkov výskumu, ktorého výsledky zverejnil v roku 2008 časopis The New England Journal of Medicine. Výskum zahŕňal 360 tisíc osôb. Preukázal rozhodujúci význam tvaru tela. Existujú totiž ľudia, ktorí majú obézny stred tela – predovšetkým práve oblasť brucha, bokov a zadku – zatiaľ čo ostatné partie sú v norme. Napriek tomu práve u nich je riziko vysoké. Napríklad muži, ktorí majú objem v páse viac ako 101 centimetrov, sú rizikom predčasného úmrtia ohrození dvakrát viac ako ostatní.

GreenSun - Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
GreenSun – Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
Ako sa ho zbaviť?

V roku 2012 citoval server Science Daily výsledky výskumu zameraného na problémy pivného brucha. Vedci preukázali, že veľmi účinne pomáhajú pálivé potraviny, pikantné a korenené jedlá. Dôvodom je väčšinová prítomnosť látky zvanej kapsaicín, ktorá zrýchľuje metabolizmus a pomáha spaľovať uložené pláty tuku. Pokiaľ ide o pohybovú aktivitu, prekvapivo najúčinnejší pri zhadzovaní tuku v týchto telesných partiách je beh. Nie teda sklapovačky alebo iné posilňovanie brušného svalstva. To sa ukázalo pri výskume z roku 2011, o ktorom informoval American Journal of Physiology.

zdroj: prokondici.cz

Ako prestať zajedať negatívne emócie

facebook

Sedem dôvodov, prečo sa vám oneskorila menštruácia. A nie je to tehotenstvo!