Aj potraviny nabité vitamínmi môžu zabíjať

Existuje mnoho potravín, ktoré bežne jeme a majú pre naše zdravie veľký prínos. Na druhú stranu ich človek nesmie zjesť surové, pretože v tomto stave môžu ľudskému telu veľmi vážne uškodiť, niektoré pochúťky dokážu vraj za surova aj zabiť.

O niektorých potravinách sa všeobecne vie, že by ich človek nemal konzumovať surové, u niektorých vás to ale môže prekvapiť. Ak si teda nechcete privodiť ťažkosti, radšej si ich zoznam pozorne prečítajte. Prezradíme vám aj to, čo vám po zjedení týchto potravín v surovej podobe môže hroziť. Nejde totiž len o nejaké ľahké črevné ťažkosti. Jedna výborná pochutina, z ktorej gazdinky radi pripravujú skvelý koláč, môže dokonca v surovom stave zabíjať.

Vajcia

Jesť surové vajcia je hotový hazard so zdravím. Mnoho športovcov na to nedbá a pravidelne si vyrába špeciálne koktaily zo surových vajíčok s vidinou nárastu svalovej hmoty. Pojedaním surových vajec sa ale vystavujete riziku salmonelózy, ktorá napáda asi jedno z 30 tisíc vajec. Infekcia salmonelózy je vždy ukrytá v žĺtku, dajte si preto pozor na tekuté žĺtky i po uvarení.

Zemiaky

Nikdy nejedzte surové zemiaky. Obsahujú totiž amidy, ktoré telo nedokáže stráviť. Docielili by ste len toho, že by Vás nadúvalo a trpeli by ste ďalšími tráviacimi ťažkosťami. A nielen to! V zemiakoch, ktoré sú dlhšie čas skladované v teple a vlhku, totiž vzniká solanín, ktorý môže spôsobiť otravu. O liečivých účinkoch zemiakov sme bližšie písali tu.

Hydina

Rovnako ako vajcia, aj hydinové mäso je výrazným zdrojom salmonely. Podľa odhadov je asi 50% surového kuracieho mäsa zasiahnuté baktériami. Je teda dôležité ho dostatočne tepelne spracovať a to až pri teplote 74 ° C, kedy sa všetky nebezpečné látky zničia. Pozor si dajte predovšetkým v lete pri grilovaní. Ľudia sa totiž často ponáhľajú a jedia mäso nedopečené, na infikovanie salmonelou alebo iným črevným ťažkostiam je potom len krôčik.

Maniok

Maniok sa pestuje v trópoch celého sveta pre výživné koreňové hľuzy, ale ľudia ho často pestujú v skleníku aj v našich podmienkach. Obsahuje množstvo škrobu, podobne ako zemiaky a je bohatý na vitamíny a minerály. Chuť je však od zemiakov odlišná. Táto plodina však v sebe skrýva škodlivú látku v podobe kyanogénnych glykozidov v listoch a koreňoch. Preto musí byť maniok vždy dobre uvarený potom, čo bol dôkladne umytý a olúpaný.

Rebarbora

Najhoršia zo všetkých potravín je zrejme surová rebarbora. Rebarborový koláč je síce výborný, ale konzumácia niektorých surových častí tejto rastliny vás môže aj zabiť. Sú to hlavne listy, ktorým je potrebné sa veľkým oblúkom vyhnúť. Obsahujú vysoké percento kyseliny šťaveľovej, ktorá môže vážne poškodiť obličky a v krajnom prípade spôsobiť aj smrť.

Červená fazuľa

Je bohatá na vlákninu a antioxidanty a je považovaná za zdravú plodinu. Platí to však len vtedy, ak ste ju varili najmenej desať minút. Ak by ste si na nej pochutnali v surovej podobe, toxín fytohemaglutinín by vykonal svoje. Zlikvidoval by vám žalúdok a črevá a s veľkou pravdepodobnosťou by ste sa cítili rovnako ako po otrave jedlom.

Bravčové mäso

Steaky z bravčového mäsa môžu byť pre niekoho neprekonateľnú pochúťkou. Vždy ale dbajte na to, aby boli steaky riadne prepečené. V surovom mäse totiž číhajú infekcie alebo vajíčka pásomnice.

Mlieko

Ak si myslíte, že čerstvé mlieko priamo od kravy je to najlepšie, čo pre svoje zdravie môžete urobiť, vedci by vás zrejme rýchlo vyviedli z omylu. Pasterizované mlieko je podstatne bezpečnejšie. Pasterizáciou sa totiž zničí škodlivé baktérie, ako sú baktérie escherichia coli a salmonela. Surové mlieko so sebou nesie stopäťdesiatkrát väčšie riziko vzniku chorôb z potravín než ďalšie mliečne výrobky.

Baklažán

So surovými baklažánmi je to podobné ako so zemiakmi. Predovšetkým mladé plody zozbierané pred začiatkom zrelosti obsahujú solanín, ktorý vyvoláva žalúdočné a črevné ťažkosti. Síce by táto látka v plnej sile účinkovala až po konzumácii väčšieho množstva, lepšie je ale neriskovať.

Zelené výhonky

Naklíčené zelené výhonky bývajú súčasťou snáď každej zdravej stravy. Aj ony ale môžu byť zákerné. Rastú totiž vo vlhkom a teplom prostredí, čo prispieva k šíreniu baktérií escherichia coli, salmonely a listérie. Preto je vhodné ich poriadne umyť a pred jedlom uvariť. Odborníci v tejto súvislosti upozorňujú najmä na výhonky zhotovené v obchode. Ak si ich vypestujete doma sami, nemalo by byť vraj riziko tak veľké.

Horké mandle

Na rozdiel od sladkých obsahujú nebezpečnú kombináciu kyseliny kyanatej a vody. Našťastie ich stačí povariť, aby ste sa tomuto nebezpečenstvu vyhli. Ak horké mandle milujete a doprajete si sem tam dve či tri jadrá, nič sa nedeje. Smrť môže nastať až po zjedení 50 a viac mandlí.

zdroj: instory.cz/

Geniálny liek na imunitu: obyčajné cibuľové šupky

facebook

Super zdravé oranžové potraviny

Sledujte nás a lajknite nás:

Prihlásenie k odberu noviniek

Úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.

Pri pokuse o odoslanie žiadosti sa vyskytla chyba. Prosím skúste to znova.