Ako ľahko k vláknine?

Určite viete, že celozrnné pečivo je zdravé, a že je zdrojom vlákniny. Ale napriek tomu vám pri pohľade na tmavé či celozrnné pečivo nejasajú chuťové bunky? Stačí vedieť, ktoré pečivo je najlepšie

Prečo nie biele pečivo?

Pretože pri dlhodobej a častej konzumácii môže vyvolať vznik cukrovky či obezity. Celozrnné pečivo nie je menej kalorické, na tom sú oba druhy zhruba rovnako, ale celozrnné výrobky majú vyšší glykemický index a tak na dlhšiu dobu zasýtia, navyše obsahujú zo zrniečok veľa cenných vitamínov a minerálov – najmä vitamíny skupiny B a horčík. Najhodnotnejší je však vysoký obsah vlákniny, ktoré máme všeobecne chronický nedostatok a ktorý stojí aj za vysokým výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka. Celozrnné pečivo je to, ktoré obsahuje viac ako 85% celozrnnej múky.

Začnite tým “pravým orechovým”

Ak sa vám do niečoho veľmi nechce a napriek tomu chcete pre svoje zdravie urobiť maximum, teda zvýšiť si prívod vlákniny do tela, potom máte nakročené dobre. Hoci sa vám nemusí robiť dobre pri pohľade na čierny rožok, z ktorého pomaly trčí čosi čo sa podobá otrubám, neznamená to, že ste úplne stratený prípad. Len začínajte opatrne, po častiach. Príliš veľa vlákniny nárazovo môže spôsobiť nadúvanie a pocity ťažkosti.

Skúste to s trvanlivým čiernym chlebom v igelitových obaloch, vyrába sa v konvenčnej kvalite aj v bio kvalite a je k dostaniu vo všetkých hypermarketoch a niekde aj v obyčajných pekárňach. Majú predĺženú trvanlivosť a tie najlepšie spoznáte tak, že sú plné semienok pšenice, raže, ovsa a ďalších zrniečok. Semienka pripomínajú podrvené oriešky a naozaj, chleba takto podobne aj chutí. je vlhkejšej konzistencie a na dotyk zistíte, že obsahuje aj nezanedbateľné množstvo tuku.

Čierne nie je vždy celozrnné

Niektoré pečivo je farbené, najčastejšie karamelom a stopy celozrnnej múky v ňom ani nenájdete, prípadne len veľmi málo. Tmavé neznamená celozrnné a naopak. Aj celozrnné pečivo môže byť svetlé. Riaďte sa vždy svojím okom a skutočným obsahom nepomletých alebo hrubo rozomletých zŕn v rožku či chlebe.

Psyllium

Alternatívou, ktorá príliš neovplyvňuje chuť pekárskych výrobkov je Psyllium. To je zvláštny druh vlákniny, ktorá sa pridáva do pečiva a toto pečivo je potom výrazne označené. Cenovo je náročnejšie, než klasický biely chlieb, ale chuťovo to príliš nespoznáte. A ak nechcete tento druh pečiva pridať do svojho jedálnička, ale potrebujete zdroj vlákniny, môžete si Psyllium zakúpiť v lekárni a potom používať podľa návodu.

Koľko vlákniny je doporučované

Odporúčané množstvo je podľa odborníkov v rozmedzí 30-50 g vlákniny denne. Koľko jej zjete? Presne to asi nespočítate, snáď keby ste si vzala k ruke všetky výrobky, ktoré za deň zjete, teda nielen pečivo ale aj obohatené jogurty, cereálie, nápoje, ovocie, zeleninu … Tu platí, že všetko s mierou. Najlepším ukazovateľom správnej hladiny vlákniny je zdravé zažívanie.

 Pozor u detí

Deti do troch rokov by nemali dostávať pečivo z celých zŕn alebo s vyšším obsahom vlákniny. Ich telo ešte nie je schopné ju dostatočne spracovať a zbytočne ich zaťažuje. Do tejto doby je pre nich ideálne biele klasické pečivo a až staršie, viac ako trojročné deti si môžu v rozumnej miere dať aj celozrnný rožok.

zdroj: femina.cz

Zlá a dobrá pšenica: biely rožok je chyba a kuskus je v poriadku?

facebook

Čo jesť a piť, aby sme boli šťastnejší

Sledujte nás a lajknite nás:

Pridaj komentár

Prihlásenie k odberu noviniek

Úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.

Pri pokuse o odoslanie žiadosti sa vyskytla chyba. Prosím skúste to znova.