Zbierate pred Veľkou nocou cibuľové šupky, aby ste nimi prírodnou cestou nafarbili vajíčka? Dobre robíte. Ale oplatí sa šupky schovávať počas celého roka. Až sa ich naučíte využívať, rozhodne vám doma ostávať nebudú.
Beriete šupky z cibule ako nevyužiteľný odpad vhodný snáď len do kompostu? Robíte chybu. Šupky poslúžia v chrípkovej sezóne, na bolenie brucha, na akné aj ako korenie. Schovávajte si ich priebežne, nebudete ľutovať. Cibuľu najskôr umyte a osušte, až potom olúpte a šupky nechajte preschnúť. Suché šupky skladujte v pohári alebo papierovom sáčku. Na čo na všetko je využijete?
1. Liek proti kašľu, na boľavý krk a na afty
Hrsť šupiek natlačíme do čajového sitka a 20 minút lúhujte v 300 ml vriacej vody. Popíjajte vždy čerstvý výluh dvakrát denne: posilní imunitu a uľaví pri kašli. Pri bolestiach hrdla a pri aftách výluh kloktajte. Ak vám chuť nápoja nesedí, pridajte citrón a med, mätu či zázvor.
2. Inhalácia proti nádche
Trápi vás plný nos a upchaté dutiny? Litrom vriacej vody sparte v hrnci pol hrsti šupiek, hlavu prekryte uterákom a vdychujte teplú paru. Vďaka účinným látkam sa rýchlejšie zbavíte zápalu a postihnutá sliznica sa uvoľní.
3. Kúpeľ na opuchnuté nohy a kŕče v lýtkach
Máte po práci unavené a ťažké nohy? Dve bohaté hrsti šupiek povarte štvrťhodinku v 300 ml vody. Odvar nalejte do lavóra a nohy v ňom zrelaxujte. Ak máte kŕče v lýtkach, urobte odvaru viac, vlejte ho do vane a naložte sa do neho.
4. Masť na kŕčové žily
Ak trpíte na kŕčové žily a časté opuchy lýtok, skúste olejové mazanie. Do zaváracieho pohára natlačíme šupky a zalejeme za studena lisovaným olejom, niekoľkokrát denne pretrepte a za dva týždne je hotovo. Skladujte v tme a chlade. Možno pripraviť aj hutnejšiu masť: namiesto oleja použite kokosový tuk.
5. Domáce korenie
Cibuľové šupky dodajú pokrmom šmrnc a hodia sa aj do šalátu či dipu. Čerstvé povarte vo väčších kusoch v omáčke či polievke (stačia dva tri plátky) a potom ich vyberte. Sušené šupky nadrolte a používajte k dochuteniu rovnako ako bylinky či korenie.
6. Detoxikácia čriev a zníženie cholesterolu
Šupky majú detoxikačný účinok, zmenšujú objem cudzorodých látok, ktoré spôsobujú kŕče a nadúvanie a účinkujú proti zvýšenému cholesterolu. Pripisuje sa im aj pozitívny vplyv v boji proti rakovine čriev. Buď pravidelne popíjajte výluh z bodu 1, alebo hrsť šupiek povarte 15 minút v pollitra vody a cez noc macerujte. Ráno si potom pripravte detoxikačný nápoj na celý deň: ku každým 100 ml macerátu pridajte šťavu z citróna a pite trikrát denne maximálne tri týždne. Každý deň si robte čerstvý.
7. Prostriedok proti vypadávaniu vlasov
Chcete zastaviť padanie vlasov a podporiť ich rast? Vyrobte si oplachovaciu kúru. V litri vody varte asi pol hodiny dve hrste šupiek, potom hodinu macerujte a vychladnutým odvarom prelejte vlasy na záver umývania. Pozor! Odvar má farbiaci účinok, na odfarbené vlasy ho nepoužívajte vôbec, na svetlé len zo šupiek z bielej cibule. Brunetky môžu skúsiť červenú cibuľu, tmavé kadere získajú zaujímavý lesk.
8. Prírodný prostriedok proti akné a ekzému
Cibuľa bojuje proti cudzorodým látkam. Urýchli preto liečbu všelijakých vriedkov, plesní, vyrážok aj popraskanej päty. Hrsť šupiek varte pol hodiny v 300 ml vody a potom 20 minút macerujte. Chladný odvar nanášajte tampónom na postihnuté miesta.
9. Prírodné hnojivo pre izbové rastliny
Zvyšný chladný odvar poslúži aj ako hnojivo pre izbové rastliny. Ničí cudzorodé látky aj nepeknú vrstvu plesne na povrchu hliny. A ak bojujete s drobnými muškami, ktoré sa u kvetín držia, raz až dvakrát týždenne nahraďte bežnú zálievku odvarom a malo by byť po probléme.
10. Tradičná farba na textil
Farbivo zo šupiek neoceníte len na vajíčka či vlasy – dodá svieži nádych aj zašlým tkaninám. Podľa druhu šupiek získate zlatistý, hnedý až temne vínový odtieň. Do litra vlažnej vody pridajte dve hrste šupiek, dve lyžičky soli a dve lyžice octu a látku v tom dobre rozprestrite, nech rovnomerne nasaje. Varte na miernom ohni asi pol hodiny, potom päť hodín macerujte, párkrát látku obráťte. Nakoniec vyplákajte v studenej vode s ďalšou lyžicou octu a je hotovo.
zdroj: prozeny.cz/