22 diétnych potravín, ktoré v období pandémie najúčinnejšie posilnia vašu imunitu

Hoci so sebou karanténa prináša veľa nevýhod, pre chudnutie je ako stvorená. Už vás nemusí trápiť nedostatok času na varenie pretože jesť zdravé potraviny bohaté na vitamíny sa teraz javí ako povinnosť. Ovocie i zeleninu do svojho jedálnička pridáva každý. Čo ale ostatné potraviny, ktoré dokážu účinne posilniť vašu imunitu? Niektoré z nich vám zároveň vedia zlepšiť náladu a pomôžu vám zbaviť sa nadbytočných kíl. Ktoré to sú?


Pri svojom ďalšom nákupe vložte do košíka vedľa citrusov aj ďalšie druhy ovocia a zeleniny. Veľa z nich totiž obsahuje oveľa viac vitamínov, než by ste čakali. Nezabudnite však ani na korenie a ostatné potraviny, ako sú kyslomliečne výrobky, ktoré podporujú správne zloženie mikroflóry. Nie nadarmo sa totiž hovorí, že zdravé črevá sú základom celkového zdravia, vrátane toho duševného. „Niektoré baktérie produkujú serotonín aj dopamín, a dokonca možno viac, než je schopný vyprodukovať mozog. Takže správnou stravou môžete ovplyvniť vývoj tej správnej flóry, a teda aj náladu a možno aj prejavy rôznych duševných porúch,“ tvrdí Radek Ptáček, profesor lekárskej psychológie.

Citrusy a červená paprika

Na posilnenie imunity je najúčinnejší vitamín C označovaný aj ako kyselina L-askorbová. Ten posilňuje imunitu, pôsobí ako antioxidant a vytvára v tele kolagén. Vo veľkej miere je obsiahnutý vo väčšine citrusových plodov, v kiwi, jahodách, ale aj paradajkách, ružičkovom keli alebo červenej paprike. Vedeli ste, že jedna šálka nakrájanej červenej papriky obsahuje až trikrát viac vitamínu C než citrón?

Cesnak, zázvor, kurkuma a chilli

Za najlepšie prírodné antibiotikum je považovaný cesnak, pretože obsahuje látku alicín, ktorá má antibakteriálne, antivírusové a antioxidačné schopnosti. Jeho dôležitou zložkou je tiež selén pre správne fungovanie metabolizmu a štítnej žľazy, čo pri redukcii oceníte. Cesnak spolu so zázvorom, ktorý tiež posilňuje imunitu, môžete použiť pri príprave ázijských jedál. Ako ovocie, tak i zelenina sú však najúčinnejšie v surovej podobe.

Chilli paprička môže poslúžiť ako prírodný spaľovač, ale aj zdroj vitamínu C. Aj keď by ste museli pre splnenie dennej dávky skonzumovať takmer pol šálky, v spojení s ďalšími potravinami je boj proti nákaze oveľa účinnejšie. Na dochutenie jedál ďalej môžete použiť aj kurkumu, ktorá má silné antioxidačné, antivírusové, protizápalové a antibakteriálne účinky. Obsiahnutá látka kurkumín navyše nielen dodáva tomuto indickému koreniu jeho žiarivo žltú farbu, ale používa sa aj pri liečbe a prevencii chorôb spojených s obezitou.

Brokolica, špenát a petržlen

Dajte svojmu zdraviu aj chudnutiu zelenú! Druhy zeleniny, ako sú brokolica, špenát alebo petržlen, obsahujú väčšie množstvo vitamínu C, ale aj ďalšie prospešné vitamíny, minerály, enzýmy, antioxidanty a aminokyseliny. Väčšina zelenej zeleniny sa navyše označuje ako najdiétnejšia, keďže je tvorená z veľkej časti vodou a obsiahnutý chlorofyl utlmuje únavu. Niektorí liečitelia dokonca tvrdia, že sa v chlorofylu koncentruje slnečné svetlo a energia, ktorá nesie lásku a múdrosť.

Kyslá kapusta, zakysaný jogurt a kombucha

Pre našu obranyschopnosť je tiež dôležité prijímať dostatok bielkovín, pretože aminokyseliny z potravy slúžia okrem iného aj k tvorbe imunitných látok. Zaraďte preto do jedálnička aj mliečne výrobky, a to najlepšie kyslé, ktoré podporujú rast priaznivých baktérií v črevách. Medzi ďalšie zdroje probiotík sa radí aj kombucha, kyslá kapusta alebo tempeh, ktorý je známy predovšetkým z vegetariánskej a vegánskej stravy ako náhrada mäsa.

zdroj: prozeny.blesk.cz

Tipy, ktoré ti pomôžu v boji proti koronavírusu

facebook

Ako sa dostať do formy: 15 účinných rád.