Káva alebo čaj: čo je zdravšie?

Ak držíte počas čítania tohto textu v ruke šálku komodity zvanej káva alebo čaj, môžete sa cítiť privilegovane. Paneurópsky výskum, vedený epidemiológ Dr. Markcem Gunterem z londýnskej Imperial College, skúmal počas dlhých 16 rokov viac ako pol milióna ľudí, ktorí pravidelne pili kávu alebo čaj. Výskum dospel k radu prekvapivých zistení. Ukázalo sa, že ľudia pijúci hlavne kávu mali nižšie riziko predčasného úmrtia, či už z akéhokoľvek dôvodu. Naopak u ľudí pravidelne pijúcich čaj bolo nižšie riziko bakteriálnych črevných infekcií a nižšie percento ochorenia na chrípku.

Podľa toho, čoho by ste radi docielili, si môžete zvoliť buď pitie kávy alebo čaju:

Chcete žiť dlhšie?

Vedecká štúdia ukázala, že pravidelné pitie kávy znižuje riziko predčasnej náhlej smrti. U mužov, ktorí pravidelne pili aspoň šesť šálok kávy denne, sa znížilo riziko náhleho úmrtia o 10%. U žien, ktoré spadajú do tejto kategórie to bolo dokonca o 15%. Štúdia však ukázala, že v priemere žijú dlhšie konzumenti čaju. Čaj totiž obsahuje jedinečnú zmes chemických zlúčenín, ktoré majú údajne moc pozmeniť náš genetický kód a lepšie sa vysporiadať s niektorými druhmi rakoviny.

Chcete viac antioxidantov?

Ako káva, tak i čaj obsahujú hŕbu antioxidantov zvaných polyfenoly. Tie môžu obmedziť riziko vzniku zápalov a pomáhajú opravovať poškodené bunky v tele. Káva obsahuje v priemere dvaapolkrát viac polyfenolov ako čaj. Veľmi však záleží na type praženie a tiež na pôvode kávových zŕn. Najviac polyfenolov vraj obsahujú kávové zrná z veľkých nadmorských výšok, napr. z oblasti Nyeri v africkej Keni. Káva z gréckych či tureckých pražiarní obsahuje viac polyfenolov ako francúzske či talianske pražiarne. Optimálne je odporučiť kombináciu polyfenolov, čiže pitie kávy aj čaju.

Chcete mať zdravé srdce?

Výskumy potvrdzujú, že ako pitie kávy, tak i čaju znižuje riziko vzniku srdcových chorôb. Vykonaná štúdia dospela k záveru, že pitie aspoň šiestich šálok čaju denne znižuje riziko ochorenia srdca o 36% oproti ľuďom, ktorí vypili maximálne jednu šálku čaju za deň. Ďalej sa ukázalo, že ľudia pijúci dve šálky kávy denne znižujú riziko vzniku srdcových chorôb o 20% oproti tým, ktorí pijú menej ako dve šálky alebo viac ako štyri šálky denne. Polyfenoly obsiahnuté v káve totiž pomáhajú srdcu, avšak u ľudí s pomalším trávením kofeínu narastá krvný tlak i tepová frekvencia. Je preto potrebné poznať svoju hranicu kofeínovej tolerancie čiže počet šálok kávy, ktoré si môžem denne dopriať. Pre zdravie svojho srdca by človek nemal prijímať viac ako 400 mg kofeínu denne, čo zodpovedá asi štyrom espresso. Citlivejší jedinci by mali mať limit okolo 200 mg kofeínu denne.

Chcete mať dobré trávenie?

Niektoré zdroje uvádzajú, že káva môže vyvolať tzv. syndróm podráždeného čreva. Iné vedecké výskumy naopak uvádzajú, že pitie kávy priamo úmerne znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Tento jav sa vraj týka tak kávy s kofeínom, tak i bez neho.

Chcete schudnúť?

Štúdie ukazujú, že pitie kávy s kofeínom pácha v prípade chudnutie viac škôd ako úžitku, predovšetkým potom v kombinácii s tučnými jedlami. Zvyšuje totiž hladinu cukru v krvi a následne znemožňuje cukor z krvi odbúrať. Čo podľa vedcov naopak pri chudnutí pomáha, je pitie zeleného čaju. Dokázali to testy na obéznych ľuďoch, ktorí pili štyri šálky zeleného čaju denne. Zelený čaj totiž zvyšuje termogenézu (spaľovanie kalórií), zvyšuje oxidáciu tukov (spaľovanie tukov na energiu), znižuje absorpciu tukov a znižuje chuť do jedla.

Chcete znížiť hladinu cholesterolu?

Pitie kávy môže hladinu cholesterolu zvýšiť. Káva totiž obsahuje zlúčeninu cafestol, ktorá svojimi účinkami hladinu cholesterolu zvyšuje. Ľudia s nezdravou hladinou cholesterolu by si radšej mali dopriať čaj.

Chcete zvýšiť svoju bdelosť?

Človek pijúci kávu síce môže mať dojem, že sa jeho bdelosť zvýšila, však výskumy ukazujú, že je to len ilúzia. Časté pitie kávy naopak vyvoláva opačný efekt, a síce že ľudia po určitej dobe od vypití kávy sú unavenejší, pretože kofeín prestal účinkovať. Navyše sa po požití veľkého množstva kofeínu môžu objaviť stavy úzkosti, zvýši sa krvný tlak a pod. Pre zvýšenie bdelosti možno naopak odporučiť pitie zeleného čaju, ktorý obsahuje zlúčeniny, ktorých účinky chránia neuróny a zabraňujú znižovaniu mozgových funkcií. Pre posilnenie kognitívnych funkcií predovšetkým starších generácií možno odporučiť pitie zeleného a matcha čaju.

Chcete posilniť svoje kosti?

Pravdou je, že kofeín trochu bráni absorpciu vápnika. To je dôvod, prečo býva občas obviňovaný z toho, že môže spôsobiť rednutie kostí. Niektoré štúdie však dodávajú, že trocha mlieka v káve tento efekt vykompenzuje. Blahodarné účinky čaju na kostru sú však oveľa väčšie. Predtým sa často hovorilo o tom, že čierny čaj kosti posilňuje. Pravdou ale je, že ešte viac kostiam prospieva čaj zelený. Zlúčenina hojne obsiahnutá v zelenom čaji, epigallocetachin – EGCG, totiž znižuje počet osteoklastov (buniek absorbujúcich kostné tkanivo) v tele a naopak zvyšujú počty a aktivitu osteoblastov (buniek budujúcich kostné tkanivo). Pitie zeleného čaju môže dokonca urýchliť hojenie zlomenej kosti. Naopak káva síce kosti neposilňuje, avšak kofeín v nej obsiahnutý môže zvýšiť výkon starších svalov. To ocenia predovšetkým starší ľudia, ktorí chcú zostať pri sile a obmedziť riziko pádov..

Zdroj:  w4t.cz/

Káva a zdravie: čo vieme o účinkoch kávy v roku 2020

facebook

Káva a jej vplyv na zdravie

kava chillax
Sledujte nás a lajknite nás:

Prihlásenie k odberu noviniek

Úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.

Pri pokuse o odoslanie žiadosti sa vyskytla chyba. Prosím skúste to znova.