Asi to tiež poznáte. Po jedle máte behom chvíľky pocit, že sa váš žalúdok zbláznil a vy asi prasknete. V horšom prípade sa môžu objaviť aj bolesti brucha alebo plynatosť. Tak nejako sa prejavuje nadúvanie. Aj keď mnohokrát nepatrí medzi vyložene nebezpečné zdravotné problémy, aj tak dokáže poriadne potrápiť.
Nadúvanie si nevyberá, čas od času potrápi bez rozdielov mužov aj ženy. Na vine sú väčšinou konzumované potraviny, ktoré nadúvanie spôsobujú. Medzi nepríjemné spúšťače patria často strukoviny, sladkosti, sušienky, obilniny, mlieko alebo príliš sýtené nápoje. Okrem vyššie menovaných potravín ale existujú podľa odborníkov aj ďalšie aspekty, ktoré majú za následok nepríjemný nafúknutý pocit. Server Daily Mail zostavil prehľad niekoľkých z nich.
Príliš horúce jedlo
Pri jedle doma sa vám nadúvanie vyhýba, ale po návšteve v reštaurácii vás ťažkosti prepadajú? V tom prípade sa ponúka možné riešenie: jedlo je príliš ohriate, uvádza londýnska dietologička Luci Danielsová.
„Medzi mojimi pacientmi sa často objavujú ľudia, ktorých tieto nepríjemnosti prepadajú po konzumácii potravín v reštauráciách, zvlášť po ryži, cestovinách alebo zemiakoch.“
Vysvetlenie je vcelku jednoduché. Pri prílišnom prehriatí jedla sa mení jeho molekulárna štruktúra, a vznikajú tzv. rezistentné škroby. Tie nie sú strávené v tenkom čreve, ale putujú do hrubého čreva, kde baktérie vyrábajú plyn, ktorý následne spôsobuje nadúvanie. Najviac rezistentných škrobov sa vyskytuje v hotových jedlách a tiež v predpečenom pečive.
Kolísanie hormónov
Častou príčinou nadúvanie u žien môžu byť práve hormonálne výkyvy počas menštruačného cyklu. „Mnohé ženy sa pred nadchádzajúcou periódou cítia veľmi nafúknuté, čo je dané zvýšenou hladinou progesterónu,“ vysvetľuje gynekologická a pôrodná konzultantka Leila Hannaová z The Sloane Hospital v Londýne.
„Zvýšená produkcia progesterónu v období ovulácie spôsobuje ochabovanie svalov v oblasti brucha. Všetky orgány nie sú tak pevne zabalené ako obvykle, a preto majú ženy pocit nafúknutého brucha. V období pred nástupom menopauzy potom bývajú tieto stavy najhoršie,“ dodáva.
S povolenými brušnými svalmi sú povolené aj črevá. Tiež pracujú pomalšie, čo môže mať za následok zápchu, ktorá následne môže zhoršovať aj nadúvanie. V takom prípade je najlepšie si pomôcť zvýšeným príjmom vlákniny.
Žuvačky
Pri žuvaní prehĺtame viac vzduchu, čím sa automaticky zvyšuje aj riziko nadúvania, uvádza Peter Whorwell, lekár v nemocnici Wythenshawe v Manchestri. „Najväčšie problémy spôsobujú žuvačky bez cukru obsahujúce látky ako sorbitol alebo xylitol, ktoré môžu zapríčiňovať častejšie stavy nadúvania. Rovnaké zložky sa tiež nachádzajú v nesladených nápojoch,“ varuje Whorwell. Rovnako vysoké riziko nadúvanie vzniká aj pri rýchlom a rýchlom hltanie jedla.
Zdravá výživa
Podľa profesora Whorwella je čokoľvek „zdravého“ vo väčšine prípadov aj príčinou nadúvania. Vysokým obsahom vlákniny sú známe obilniny a strukoviny, ktoré často spôsobujú nepríjemné kvasenie v črevách. Ak ste na také potraviny hákliví, mali by ste sa vyvarovať aj nadmernej konzumácii čierneho chleba, otrúb alebo zeleniny.
„Ľudia často v rámci zdravej výživy počas dňa jedia veľké množstvo čerstvého ovocia, orieškov alebo rôznych semien. To všetko ale môže aj u zdravých ľudí spôsobiť nadúvanie, čo ešte len u ľudí so syndrómom dráždivého čreva,“ varuje.
Antibiotiká
Za nadúvaním môže stať tiež nedostatok „dobrých“ baktérií v črevách. Tzv. črevná mikroflóra pomáha stimulovať trávenie a udržuje črevné bunky zdravé. Antibiotiká túto mikroflóru narušujú, rovnako ako rovnováhu baktérií, ktoré sa zle množia, uviedla špecialistka na alergie a diétne sestra Marianne Williamsová.
Bakteriálna nerovnováha následne spôsobuje citlivosť na rôzne potraviny, ktoré v črevách kvasia a výsledkom je opäť nadúvanie. Vhodnou pomocou sú probiotiká.
Stres
„Existuje preukázané spojenie medzi mozgom a funkciou čriev. Nie je teda ničím prekvapivým, že pocity úzkosti či depresie môžu spôsobovať aj zažívacie ťažkosti,“ vysvetľuje Whorwell. V skutočnosti je stres jedným z najväčších spúšťacích faktorov zažívacích problémov. U rady ľudí je tak cez zaznamenané dlhodobé zažívacie ťažkosti odhalený aj dlhodobý stres, ktorý môže vo výsledku spôsobovať aj rad ďalších zdravotných komplikácií.
Celiakia – alergia na lepok
Medzi menej častou, ale nie neobvyklou príčinou nadúvania, môže patriť aj alergia na lepok. Bohužiaľ príznaky alergie sú mnohokrát podobné ako tie u syndrómu dráždivého čreva, takže pacienti môžu žiť niekoľko rokov so zlou diagnózou a tým sa aj ich problém s nadúvaním môže súvisle predlžovať či zhoršovať.
„Ak máte podozrenie na potravinovú alergiu, je vhodné si po dobu približne siedmich dní viesť podrobný denník o konzumovanom jedle, spoločne s podrobnými príznakmi, ktoré sa prípadne objavili. Problémy potom zhodnoťte z hľadiska závažnosti alebo bolestivosti a o výsledkoch sa následne poraďte s lekárom,“ vysvetľuje Marianne Williamsová, špecialistka na alergie.
zdroj: novinky.cz