Zima predstavuje pre ľudské telo značnú záťaž. Mrazivé počasie týchto dní síce praje korčuliarom a zastaví aj šírenie niektorých vírusov, ale tiež prispeje k oslabeniu organizmu a po jeho ústupe nás čaká nová vlna chorôb. Ako sa pred nimi môžeme chrániť? Aj tým, čo jeme.
Čo sa týka potravín a imunity v zimnom období, odborníci na výživu a lekári nie sú vo všetkom jednotní. Príkladom je názor na citrusové plody. Mnohí predstavitelia modernej medicíny odporúčajú ich hojnú konzumáciu s odkazom na zásobu vitamínov aj iných prospešných látok. Podľa stúpencov smerov vychádzajúcich predovšetkým z čínskej medicíny by sme naopak mali práve v zime citrusy obmedziť.
Patria totiž k potravinám, ktoré majú vnútorné ochladzujúce účinky na organizmus, zatiaľ čo na jeseň a v zime by sme mali dávať prednosť tým ohrievacím, pritom nemenej bohatým na vitamíny aj enzýmy a stopové prvky. Na tom, ktoré v každom prípade prospejú, sa priaznivci rozdielnych prístupov zhodujú. Patrí k nim červená repa – v kombinácii s chrenom obzvlášť zdravý, ružičkový kel, ktorý vám, ak máte záhradku, na nej vydrží čerstvý cez celú zimu.
Kyslá kapusta je nabitá vitamínom C
A nie je snáď odborníka, ktorý by nezdôrazňoval kyslú kapustu. Ako je známe nechýbala už ani na stredovekých námorných lodiach, aby námorníkov chránila pred skorbutom spôsobeným nedostatkom vitamínu C. Neskoršie vedecké poznatky dospeli k tomu, že nielen vďaka „céčku“ je kyslá kapusta zdatnou obranou pred všemožnými chorobami.
Celoročne, ale obzvlášť v chladnejšom období, nešetrite cesnakom a cibuľou. Samozrejme nie ráno, hlavne, ak vás čakajú schôdzky a pracovné porady. Cesnak a cibuľa sú prírodné antibiotiká, takže nemajú len preventívne, ale aj liečebné účinky.
Z ovocia uprednostňujte jablká a hrušky, ohľadom tropického ovocia, ako bolo spomenuté, sa rozhodnite sami – má zrejme svoje pre aj proti a ak vám chutí, výrazné ohrozenie zdravia z neho určite neplynie. Nášmu organizmu všetko tropické ovocie hlavne v zime prospeje viac, keď je tepelne upravené, či už v rúre alebo na panvici. Napríklad takto upravené banány alebo ananás vám snáď zachutia, o mäse na pomarančoch nehovoriac.
Obilniny v zime potrebujete
Tak ako bývalo aj v minulosti zvykom, na jesennom a zimnom jedálničku by nemali chýbať obilniny, ako sú pšeno alebo ovsené vločky, a tiež strukoviny – z fazule, šošovky alebo cíceru možno pripraviť pravé pochúťky.
Pre hocikoho má väčšina odporúčaných ingrediencií – ovocie, zelenina i strukoviny – jeden nepríjemný efekt: nadúvajú. Tepelnou úpravou ho znížite, ale zase ubudne vitamínov. V každom prípade sa riziko nadúvania zmierni, keď k pokrmu do vody alebo aj k surovému pridáte sušený fenikel, bežne k dostaniu takmer akéhokoľvek regálu s korením, alebo tymian či rascu, lepšie drvený, aby vám neviazol medzi zuby.
Z mäsa si vyberajte ľubovoľne a nezabúdajte na ryby. To všetko sa dá podľa rôznych lákavých receptov pripraviť na zelenine či ovocí, čo prispeje k celkovej vyváženosti stravy.
Zelenina je v zime vhodnejšia tepelne upravená. Pri nedostatku času, napríklad v práci, ju postačí zaliať horúcou vodou a nechať pár minút odležať.
Všeobecne si strážte dostatočný prísun bielkovín, naopak tuky a sacharidy nám nesvedčia ani v zime, rozhodne ich konzumujte v striedmej miere. Takže na raňajky šišky alebo domáce koláče a na večeru tučné mäso je málo vhodné v zime ako v ktoromkoľvek období. Podobné maškrty nášmu zdraviu ani postave nepridajú nič dobré. To radšej podľa vzoru našich predkov maškrte večer pri televízii sušené ovocie.
Nezabúdajte na jogurty
Ak sa vrátime k odborným názorom, kde nepanuje zhoda, jedná sa o mliečne výrobky. Niektorí lekári a liečitelia ich odporúčajú, iní zatracujú. Určitým kompromisom sú jogurty alebo kyslá smotana, kyslé mlieko lepšie ako výrobky zo „sladkého“ kravského mlieka. Kozie a ovčie produkty sú prijateľnejšie.
Pokiaľ prichádzajú príznaky prechladnutia alebo sme k nemu náchylní, mali by sme sa mliečnych pokrmov vyvarovať, pretože okrem iného môžu podporovať zahlienenosť.
Na zapitie nešetrite ovocnými čajmi s citrónom, slaďte medom. Elixírom zdravia je aj zázvor. Nehodí sa len na čaj, ale aj ako súčasť rôznych pokrmov. Predovšetkým v zime by mal byť v našom menu na dennom poriadku.
Stavte na korenie, ktoré vás prekrví
Okrem zázvoru v zime nešetrite karí, korením a škoricou. Škoricu pridávajte do nápojov, ku ktorým sa to hodí, hlavne napríklad k ovocným šťavám. Romanticky vonia a je nesmierne zdravá.
Namiesto studenej vody, nieto ešte sladených limonád, si skúste zvyknúť na vlažnú alebo teplú vodu ochutenú citrónom.
Potrebné tekutiny nám dodajú aj polievky. Kvalitné vývary sú na nezaplatenie a rozhodne nie je nutné ich zahusťovať zápražkou, pretože maslo a biela múka telo skôr zaťažujú, než aby mu dodali zdravie a energiu.
Všetky odporúčania uplatňujte aj voči deťom. Ani im nesvedčí sa na jeseň a v zime obaľovať tukom, dopriať si množstvo sladkostí či hutných omáčok a vyprážaných jedál. Navyše im tým zakladáme dispozície na priberanie počas ďalšieho života. Fakt, že sú vo vývine, neznamená, že kalorická a nezdravá strava ich vývinu pomôže.
zdroj: mojezdravi.cz