7 potravín, po ktorých máte pocit, že ste pribrali aspoň päť kíl

Je to vlastne strašne deprimujúce. Snažíte sa schudnúť, jete potraviny plné bielkovín, s málo kilojoulmi a jedine zdravé sacharidy a nenasýtené mastné kyseliny. A aj napriek tomu všetkému, keď si zapnete nohavice, máte pocit, ako keby vám gombík mal každú chvíľu odletieť. Ako je to možné? Nie, nepribrali ste, len možno jete potraviny, ktoré vás nafukujú.

Fazuľa

Je nad mieru jasné, že na prvom mieste musí byť fazuľa. Hoci sú nesmierne zdravé a plné bielkovín, zároveň fungujú pre naše telo ako pohroma. Našťastie len chvíľková. Ich šupka totiž obsahuje rezistentný škrob, čo je druh nestráviteľnej vlákniny. Nemusíte sa ale fazule ihneď vzdávať, napokon bola by to škoda! Fazuľa je dobré cez noc namočiť. Voda sa do šupky vsiakne, čo pomôže časť škrobu rozložiť tak, aby sa dostal ďalej do tráviaceho traktu.

Hlubovitá zelenina

Hlubovitá zelenina, ktorou sa myslí najmä karfiol, kel alebo brokolica, môže mať tiež na svedomí vaše nafúknuté bruško. Hoci patrí medzi tie najdiétnejšie potraviny. Obsahuje totiž rafinózu, čo sú sacharidy, ktoré naše telo ale nie je schopné stráviť – chýbajú nám na to potrebné enzýmy. Takže tieto potraviny v črevách kvasia, čo spôsobuje plynatosť a nadúvanie. Vplyv môžete znížiť tým, že zeleninu pripravíte v rúre, prípadne ju podusíte. Nie snáď, že by sa rafinóza pri pečení vyparila, ale zelenina bude stráviteľnejšia.

Jogurt

Hoci sa niekedy jogurty predávajú práve preto, aby zlepšili vaše trávenie, v skutočnosti môžu niekedy urobiť viac škody ako úžitku. V mliečnych výrobkoch sa nachádza cukor laktóza, ktorý kvasí v črevách, a spôsobuje tak nadúvanie a nafúknuté brucho. To ale neznamená, že je to tak so všetkými jogurtmi. Pokiaľ ale trpíte nadúvaním, odporúča sa skôr grécky jogurt, ktorý má menej gramov cukru a naopak disponuje vysokým obsahom bielkovín. Pozor ale na odtučnené, prípadne nízkotučné výrobky. Hoci sa tvária ako diétne, tak sú z nich odstránené iba tuky, ale zato dodané škroby, ktoré výrobku dodávajú chuť. Čo je vo výsledku pre vás oveľa horšie a nepríjemnejšie.

Sušené ovocie

Sušené ovocie môže byť skvelým zdrojom živín a vlákniny, ale zároveň to môže byť cesta do pekla, aspoň čo sa týka vašich pocitov nadúvania. Toto sušené zobanie totiž obsahuje prírodný cukor fruktózu, ktorú niektorým ľuďom robí problém stráviť. Ide o to, aby sa človek pozoroval a sledoval, či nedochádza k nejakým zmenám. Pokiaľ si myslíte, že vás sušené ovocie nadúva, prejdite na zobanie orieškov.

Huby

V lete sa obvykle s hubami roztrhlo vrece, čo dáva väčší priestor pre kulinárske kúzlenie. Ak máte problémy s nadúvaním, mali by ste sa im skôr vyhnúť. Obsahujú totiž polyoly, teda cukrové alkoholy, ktoré sú pre organizmus ťažké a zle stráviteľné, preto o to dlhšie zostávajú v tráviacom trakte. Buďte s nimi teda opatrní – dosť možno si budete pripadať, že máte o dve veľkosti menšie nohavice.

Umelé sladidlá

Síce si môžete gratulovať, že ste práve ušetrili niekoľko desiatok prijatej energie, ale vášmu bruchu to veľmi nepomôže. Namiesto cukru ste do seba dostali chemické látky, ktoré môžu viesť k tomu, že sa váš žalúdok nafúkne rovnako ako ona morská ryba. Tieto chemické látky síce chutia sladko, ale obsahujú pre organizmus ťažko stráviteľné zlúčeniny. Snažte sa ich teda obmedziť a radšej si z času na čas dajte niečo s cukrom než pravidelne do seba dostávať umelé sladidlá.

Málo vody

Zdá sa to ako paradox, vo chvíli, keď sa cítite, že ste plní úplne po okraj a nafúkli, si dať pohár vody. Pritom ale nadúvanie a nafúknuté bruško môžu byť dopadom toho, že máte nedostatok tekutín. Vo chvíli, keď telo trpí nedostatkom vody, začne si tekutiny v tele hromadiť, čo vedie k rôznym opuchom kĺbov, ale aj k nafúknutému bruchu. Okrem toho dostatok vody urýchľuje trávenie okrem iného napríklad vlákniny.

Ďalšie problémy

Nafúknuté brucho ale nemusí byť vždy záležitosťou zlého stravovania. Môže to mať čo do činenia so životosprávou. Napríklad v prípade dlhodobého nadmerného stresu. Nielen, že dochádza k uvoľňovaniu kortizolu, ktorý má na svedomí ukladanie tukových buniek práve v oblasti brucha, ale uvoľňujú sa pri ňom aj ďalšie hormóny, ktoré potom majú zase na svedomí spomalenie trávenia a nadúvanie. Za pocitom, že vaše brucho sa zväčšilo aspoň o desať centimetrov, môže byť aj PMS. Môže za to voda, ktorú v tej chvíli v sebe zadržiavame. Tu ale stačí počkať pár dní a brucho budete mať zase ako dosku. Prípadne môžete siahnuť po bylinkách, ktoré od nepríjemného nadúvania pomôžu.

zdroj: mojezdravi.cz

Aké potraviny môžu spôsobovať nepríjemný telesný zápach?

Obľúbené korenie môže podporiť zažívanie aj prevenciu civilizačných chorôb