Telesný zápach je spôsobený zmesou baktérií a potu, ktorý sa drží na koži. Hoci pot sám o sebe nezapácha, spolu s baktériami vytvára nepríjemný pach, ktorému sa snažíte zabrániť. Vplyv na to môžu mať aj hormóny, infekcie, lieky alebo napríklad jedlo, ktoré jete. Na aké jedlo si dať pozor?
Keď sa dostáva pot do kontaktu s baktériami na koži, začína zapáchať. Výsledkom toho je, že sa takzvane „cítite“. A robíte všetko preto, aby zápach nebol cítiť. Telesný zápach môže byť sladký alebo napríklad kyslý ako cibuľa. Pot môže páchnuť z mnohých dôvodov. Napríklad vplyvom niektorých liekov, doplnkov stravy, nejakým ochorením alebo napríklad aj tým, čo jete. Ak jete jedlo bohaté na síru, môže sa u vás určitý telesný zápach objavovať. Síra potom zapácha podobne ako pokazené vajíčko. Aké potraviny môžu mať vplyv na nepríjemný zápach?
Zelenina s vysokým obsahom síry
Ide o zeleninu, ktorá v sebe má vysoký obsah síry a práve tá môže mať za následok nepríjemný zápach. Môže mať vplyv nielen na telesný zápach, ale aj zápach z úst alebo nepríjemný zápach moču. Medzi túto zeleninu patrí napríklad jarná cibuľka, cesnak, pór, cibuľa a ďalšie. Môže to byť aj kapustovitá zelenina. Aj tak je však dobré úplne ju nevyraďovať zo svojho jedálnička, má mnoho priaznivých výhod pre ľudské telo.
Alkohol
Niektoré druhy alkoholických nápojov obsahujú napríklad acetáty alebo kyselinu octovú, čo môže byť vylučované do vášho potu. Preto pozor v akej miere ich konzumujete. Keď je váš pot kyslý, môže to zanechávať charakteristickú vôňu a všetkým to dáva najavo, kde ste strávili večer. Ak si dáte pohárik občas, dá sa to zvládnuť a dobrá sprcha a dezodorant to zvládnu, horšia je pravidelná alebo nadmerná konzumácia.
Červené mäso
Konzumácia mäsa môže mať vplyv na pot a najmä toho červeného. Jeho nadmerná konzumácia môže spôsobovať nadúvanie alebo nepríjemne páchnucu stolicu. Všeobecne nadmerná konzumácia mäsa môže spôsobovať nepríjemný zápach, ktorý sa premietne nielen do nadúvania, ale aj napríklad do zapáchajúceho potu.
Korenené jedlá
Korenené jedlá všeobecne môžu spôsobovať zápach, ktorý presakuje z vašich pórov, ovplyvní negatívne telesný zápach. Do takých jedál patrí napríklad cibuľa alebo cesnak, ale aj rôzne druhy korenia. Obvykle v nich nájdete síru, ktorá má vplyv na zápach nielen potu, ale napríklad aj zápach z úst alebo nepríjemne páchnuci moč. Patrí tu napríklad aj rasca, kajenské korenie, chren a mnoho ďalšieho.
Špargľa
je považovaná za prírodné diuretikum, ktoré podporuje obličky a močový mechúr. Obsahuje v sebe síru, čo môže ovplyvniť zápach moču. Tento nepríjemný zápach sa môže dostávať aj do potu alebo pórov, ktoré môžu pôsobiť, že ste nepríjemne cítiť.
zdroj: svetzeny.cz