Homocysteín

Homocysteín je toxická aminokyselina (vzniká prirodzene pri metabolizme z aminokyseliny metionínu), ktorá bola objavená v roku 1932. Vedcov však začala zvýšene zaujímať až od roku 1962, kedy bola stanovená nová klinická jednotka choroby – homocystinúria, teda výskyt homocysteínu. Čím nižšia hladina homocisteínu, tým lepšie (4–10).

Pokiaľ v organizme prebieha všetko tak, ako má, bunkový homocysteín sa v priebehu látkovej výmeny rozloží na ďalej zužitkovateľné neškodné látky. K tomuto procesu sú nutne potrebné niektoré vitamíny skupiny B – B9 kyselina listová, vitamín B6 a B12, niekedy aj B2. Ak nie sú prítomné v dostatočnom množstve, dochádza k poruchám, homocysteín zvyšuje hladinu v krvi a vzniká takzvaná hyperhomocysteinémia.

  • Vysoká hladina homocysteínu (hyperhomocystémia)
    nie je príčinou, ale iba následkom nedostatku vitamínov B11 a B12 (dôsledkom je
    potom infarkt, mŕtvica, Alzheimerova choroba atď.).
  • Zvýšená hladina homocisteínu slúži ako indikátor
    nedostatku kyseliny listovej u osôb so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych
    chorôb.
  • Zvýšená hladina homocysteínu poškodzuje enzýmy,
    bielkoviny, cievne steny, podporuje vznik cholesterolu a voľných radikálov,
    narúša biochemické reakcie.
  • Čím vyššia je koncentrácia homocysteínu v krvnej
    plazme, tým väčšie je aj riziko vzniku civilizačných chorôb.
Čo spôsobuje vyššiu hladinu homocysteínu?

Ide o súbor tzv. civilizačných ochorení. Vysoká koncentrácia homocysteínu (spolu s nedostatkom mikronutrientov a celkovým prekyslením organizmu) patrí medzi hlavné príčiny civilizačných chorôb:

  • kardiovaskulárne ochorenie srdca a ciev
  • žalúdočné a dvanástnikové vredy
  • zápalové ochorenia čriev
  • reumatizmus
  • depresia
  • demencie vrátane Alzheimerovej choroby,
    Parkinsonovej choroby či roztrúsenej sklerózy
  • migrény
  • chronický únavový syndróm
  • poruchy plodnosti, predčasné pôrody
  • potraty, vrodené vývojové chyby plodu
  • osteoporóza
  • alergia
  • pokles imunity
  • nádorové ochorenia
  • zvýšenie hladiny škodlivého LDL cholesterolu
  • prekysľovanie organizmu
  • pôsobí na rýchlu tvorbu vrások

Otrava homocysteínom vzniká nenápadne, je dlhodobá a až doteraz zostávala skrytá za rôznymi vyššie uvedenými chorobami. Pri poruche metabolizmu sa homocysteín hromadí v bunkách, prechádza do krvi a začne vyvolávať vyššie uvedené poškodenia. Je na to vybavený značnou toxicitou a chemickou agresivitou. Vitamíny skupiny B (B6, B9 – kyselina listová a B12) zaisťujú premenu homocysteínu na neškodiace látky.

Rizikové skupiny, kde môže byť vyššia hladina homocysteínu:
  • vegáni a vegetariáni (chýba vitamín B12) – môže
    mať homocysteín hladinu 60
  • alkoholici
  • fajčiari
  • ľudia nad 50 rokov (s vekom hladina homocysteínu
    stúpa)
  • tehotné ženy
  • všeobecne je u mužov hladina vyššia ako u žien
Čo môžeme urobiť pre normalizáciu hladiny homocysteínu?
  • obmedziť konzumáciu priemyselne vyrábaných
    potravín (tavené syry, údeniny, cestoviny, knedle, pečivo, sladké pečivo,
    sladké jedlá, sladené malinovky) – clean eating
  • zmena stravovacích návykov (vysoký príjem
    vitamínov)
  • upraviť acidobázickú rovnováhu
  • užívať presne stanovené dávky úplne obyčajných
    vitamínov, ktoré znižujú toxický homocysteín až k hranici absolútnej
    bezpečnosti 6,4 mmol/l.
  • vitamín B9 – prispieva k normálnemu metabolizmu
    homocysteínu
Prírodné zdroje vitamínov skupiny B:
  • semienka (chia semienka, slnečnice, ľan, sezam, tekvica, bazalka,…)
  • orechy (mandle, kešu, vlašské orechy, lieskové orechy,…)
  • listová zelenina (špenát, kel, šalát, kapusta,…)
  • obilniny (quinoa, teff, chia semienka, celozrnná ryža,…)
  • strukoviny (šošovka, fazuľa, cícer,…)
  • pečeň, mäso, mlieko, vajcia
  • paradajky, brokolica, špargľa, avokádo (B6, B9, B5, B1, B2, B3)
  • kvasnice (droždie), harmonizuje hladinu homocysteínu, ktorý je zodpovedný za vznik mnohých civilizačných ťažkostí
  • červená repa
  • B9 kyselina listová: tmavo zelená listová zelenina, mrkva, kvasnice, pečeň, žĺtky, marhule, avokádo, tekvica, fazuľa a celozrnné obilniny
  • vitamín B6 pyridoxín: pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, otruby, pečeň, ryby, sójové bôby, nelúpaná ryža (červená, hnedá, čierna), vajcia, orechy, ovsené vločky, melasa, kapusta, kel, pohánka a listová zelenina. Varením, skladovaním a spracovaním sa stráca až 50% vitamínu B6
  • vitamín B12: pečeň, hovädzie, bravčové a rybie mäso, vajcia, mlieko, mliečne produkty
  • vitamín B9, B12 a železo pôsobia v interakcii, mali by byť v rovnováhe

zdroj: MUDr. Karel Erben

5 chorôb, ktoré môžete chytiť od domácich maznáčikov

facebook

Obľúbené korenie môže podporiť zažívanie aj prevenciu civilizačných chorôb