Homocysteín je toxická aminokyselina (vzniká prirodzene pri metabolizme z aminokyseliny metionínu), ktorá bola objavená v roku 1932. Vedcov však začala zvýšene zaujímať až od roku 1962, kedy bola stanovená nová klinická jednotka choroby – homocystinúria, teda výskyt homocysteínu. Čím nižšia hladina homocisteínu, tým lepšie (4–10).
Pokiaľ v organizme prebieha všetko tak, ako má, bunkový homocysteín sa v priebehu látkovej výmeny rozloží na ďalej zužitkovateľné neškodné látky. K tomuto procesu sú nutne potrebné niektoré vitamíny skupiny B – B9 kyselina listová, vitamín B6 a B12, niekedy aj B2. Ak nie sú prítomné v dostatočnom množstve, dochádza k poruchám, homocysteín zvyšuje hladinu v krvi a vzniká takzvaná hyperhomocysteinémia.
- Vysoká hladina homocysteínu (hyperhomocystémia)
nie je príčinou, ale iba následkom nedostatku vitamínov B11 a B12 (dôsledkom je
potom infarkt, mŕtvica, Alzheimerova choroba atď.). - Zvýšená hladina homocisteínu slúži ako indikátor
nedostatku kyseliny listovej u osôb so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych
chorôb. - Zvýšená hladina homocysteínu poškodzuje enzýmy,
bielkoviny, cievne steny, podporuje vznik cholesterolu a voľných radikálov,
narúša biochemické reakcie. - Čím vyššia je koncentrácia homocysteínu v krvnej
plazme, tým väčšie je aj riziko vzniku civilizačných chorôb.
Čo spôsobuje vyššiu hladinu homocysteínu?
Ide o súbor tzv. civilizačných ochorení. Vysoká koncentrácia homocysteínu (spolu s nedostatkom mikronutrientov a celkovým prekyslením organizmu) patrí medzi hlavné príčiny civilizačných chorôb:
- kardiovaskulárne ochorenie srdca a ciev
- žalúdočné a dvanástnikové vredy
- zápalové ochorenia čriev
- reumatizmus
- depresia
- demencie vrátane Alzheimerovej choroby,
Parkinsonovej choroby či roztrúsenej sklerózy - migrény
- chronický únavový syndróm
- poruchy plodnosti, predčasné pôrody
- potraty, vrodené vývojové chyby plodu
- osteoporóza
- alergia
- pokles imunity
- nádorové ochorenia
- zvýšenie hladiny škodlivého LDL cholesterolu
- prekysľovanie organizmu
- pôsobí na rýchlu tvorbu vrások
Otrava homocysteínom vzniká nenápadne, je dlhodobá a až doteraz zostávala skrytá za rôznymi vyššie uvedenými chorobami. Pri poruche metabolizmu sa homocysteín hromadí v bunkách, prechádza do krvi a začne vyvolávať vyššie uvedené poškodenia. Je na to vybavený značnou toxicitou a chemickou agresivitou. Vitamíny skupiny B (B6, B9 – kyselina listová a B12) zaisťujú premenu homocysteínu na neškodiace látky.
Rizikové skupiny, kde môže byť vyššia hladina homocysteínu:
- vegáni a vegetariáni (chýba vitamín B12) – môže
mať homocysteín hladinu 60 - alkoholici
- fajčiari
- ľudia nad 50 rokov (s vekom hladina homocysteínu
stúpa) - tehotné ženy
- všeobecne je u mužov hladina vyššia ako u žien
Čo môžeme urobiť pre normalizáciu hladiny homocysteínu?
- obmedziť konzumáciu priemyselne vyrábaných
potravín (tavené syry, údeniny, cestoviny, knedle, pečivo, sladké pečivo,
sladké jedlá, sladené malinovky) – clean eating - zmena stravovacích návykov (vysoký príjem
vitamínov) - upraviť acidobázickú rovnováhu
- užívať presne stanovené dávky úplne obyčajných
vitamínov, ktoré znižujú toxický homocysteín až k hranici absolútnej
bezpečnosti 6,4 mmol/l. - vitamín B9 – prispieva k normálnemu metabolizmu
homocysteínu
Prírodné zdroje vitamínov skupiny B:
- semienka (chia semienka, slnečnice, ľan, sezam, tekvica, bazalka,…)
- orechy (mandle, kešu, vlašské orechy, lieskové orechy,…)
- listová zelenina (špenát, kel, šalát, kapusta,…)
- obilniny (quinoa, teff, chia semienka, celozrnná ryža,…)
- strukoviny (šošovka, fazuľa, cícer,…)
- pečeň, mäso, mlieko, vajcia
- paradajky, brokolica, špargľa, avokádo (B6, B9, B5, B1, B2, B3)
- kvasnice (droždie), harmonizuje hladinu homocysteínu, ktorý je zodpovedný za vznik mnohých civilizačných ťažkostí
- červená repa
- B9 kyselina listová: tmavo zelená listová zelenina, mrkva, kvasnice, pečeň, žĺtky, marhule, avokádo, tekvica, fazuľa a celozrnné obilniny
- vitamín B6 pyridoxín: pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, otruby, pečeň, ryby, sójové bôby, nelúpaná ryža (červená, hnedá, čierna), vajcia, orechy, ovsené vločky, melasa, kapusta, kel, pohánka a listová zelenina. Varením, skladovaním a spracovaním sa stráca až 50% vitamínu B6
- vitamín B12: pečeň, hovädzie, bravčové a rybie mäso, vajcia, mlieko, mliečne produkty
- vitamín B9, B12 a železo pôsobia v interakcii, mali by byť v rovnováhe
zdroj: MUDr. Karel Erben