Dostatok vitamínu D v strave môže zabrániť vzniku rakoviny hrubého čreva

Výsledky novej štúdie Harvardskej univerzity ukázali, že nedostatok vitamínu D v strave môže mať vplyv na vznik ochorenia rakoviny hrubého čreva u ľudí mladších ako 50 rokov. Pomôcť by malo dostatok slnečného svetla a konzumácia potravín bohatých na vitamín D, ako je napríklad losos či mlieko.

Rakovinou hrubého čreva trpí čoraz viac ľudí. Zďaleka už neplatí, že sa týka iba starých ľudí. Len vo Veľkej Británii si vypočuje túto diagnózu 42 000 ľudí ročne, pričom 2500 z nich nie je ani 50 rokov. Vedci z amerického Harvardu sa preto rozhodli zamerať svoj výskum na to, aké vplyvy ovplyvňujú možný vznik ochorenia. Štúdia, ktorá prebiehala 25 rokov, sa zúčastnilo 94 000 žien.

Počas každých dvoch rokov bol pritom skúmaný a následne zaznamenávaný ich zdravotný stav. Ukázalo sa, že ženy, ktorých výsledky ukazovali na nedostatok vitamínu D, mali o 50 percent vyššiu pravdepodobnosť, že ochorejú rakovinou hrubého čreva pred dosiahnutí veku 50 rokov.

Vitamín D je dôležitý nielen v oblasti zdravia hrubého čreva, ale navyše tiež pomáha udržiavať naše kosti, zuby a svaly zdravé. Tvorí sa v telu prirodzene, ak je vystavené slnečnému žiareniu. Jeho nedostatok sa dá potom kompenzovať pomocou stravy.

Odborní odporúčajú zaradiť v zimných mesiacoch do svojho jedálnička viac rýb, mlieka, vajec a húb. Podľa výskumu konzumácia polovice porcie lososa či troch pohárov mlieka denne dokáže znížiť riziko ochorenia rakovinou hrubého čreva o 50 percent u ľudí mladších ako 50 rokov.

Strava bohatá na vitamín D tiež zabraňuje vzniku črevných polypov, čo sú malé výrastky na vnútornej výstelke hrubého čreva alebo konečníka, ktoré sa môžu stať rakovinovými. Výsledky štúdie tiež zaznamenali, že strava bohatá na vitamín D mala lepšie výsledky než požívanie vitamínu D samostatne prostredníctvo tabliet.

Hoci je potreba ešte širšieho bádania, aby boli výsledky v oblasti priaznivých účinkov vitamínu D stopercentne potvrdené, vedci sa zhodujú, že ich zistenia by mohli viesť k tomu, aby lekári odporúčali pacientom konzumovať viac vitamínu D ako preventívnu stratégiu v boji proti tomuto ochoreniu spolu s rutinnými skríningovými testami.

“Je dôležité porozumieť rizikovým faktorom, ktoré sú spojené kolorektálnym karcinómom u mladých dospelých, aby sme mohli urobiť  odporúčania ohľadom stravy a životného štýlu a tiež identifikovať vysoko rizikových jedincov, u ktorých je potrebné sa zamerať na skorší skríning,” hovorí spoluautorka štúdie doktorka Kimmie Ng.

zdroj: novinky.cz

Zásadné rozdiely medzi pravou a toxickú láskou

facebook

Najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťame pri komunikácii s partnerom

Sledujte nás a lajknite nás:

Prihlásenie k odberu noviniek

Úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.

Pri pokuse o odoslanie žiadosti sa vyskytla chyba. Prosím skúste to znova.