Tieto potraviny už do chladničky nikdy nedávajte, pokazia sa

Poznáte to sami. Človek ide nakúpiť do supermarketu s určitým zoznamom potravín, ale domov prinesie ďalšie zbytočnosti – „Veď ono sa to bude hodiť a v chladničke to navyše vydrží, tak čo,“ znejú najčastejšie výhovorky gazdiniek. Bohužiaľ vás ale sklameme, niektoré pochutiny totiž do chladničky skutočne nepatria.

Tekvica

Tekvica vydrží počas zimných mesiacov oveľa dlhšie v „úctivej“ vzdialenosti od chladničky. Stačí im skutočne izbová teplota a uchovajú si navyše svoju typickú vôňu a chuť. Takže pokiaľ sa chystáte robiť tekvicovú polievku, na chladničku zabudnite.

Zemiaky

Pokiaľ dáte do chladničky zemiaky, tak sa škrob v nich obsiahnutý pri ohrievaní rozpadne. Upozorňujeme vás, že potom už si na nich veľmi nepochutnáte, budú totiž nepríjemne sladké. Zemiaky teda radšej uchovávajte na chladnom a temnom mieste. Zostanú tak čerstvé a navyše budú mať stále skvelú chuť.

Paradajky

Chladnička je snáď najväčším strašiakom pre kvalitné paradajky. Získajú kvôli nej divnú a nevýraznú chuť. Pokiaľ sa vám teda paradajky začínajú kaziť, radšej si z nich urobte omáčku na cestoviny alebo si ich upečte v rúre. Na chladničku zabudnite.

Chlieb

Kúpili ste si zbytočne dva bochníky chleba a myslíte si, že vám ten druhý chladnička uchová v čerstvom stave? To je veľký omyl, ani pečivo do chladničky nepatrí. Kvôli ochladeniu totiž dôjde k jeho vysušeniu. Pokiaľ ho hodláte čoskoro zjesť, tak ho nechajte voľne napríklad na kuchynskej linke. Ak chcete, aby vám vydržal dlhšie, tak ho jednoducho zabaľte do plastového vrecka a dajte ho do mrazničky. Bochník potom nechajte úplne zamrznúť.

Cibuľa

Cibuľa vám môže v chladničke urobiť poriadnu neplechu. Môže sa v nej totiž zmeniť na škaredé „nič“, ktoré už na jedenie rozhodne nebude – jednoducho vám totiž splesnivie. Uchovávajte ju preto na chladnom, tmavom mieste – udržíte ju tak čo najčerstvejšiu. Pokiaľ vám po varení zostane polovica surovej cibule, je lepšie ju dať do plastového vrecka a umiestniť ju do chladničky. Dôležité je ale ju čo najskôr skonzumovať, veľmi dlho už vám totiž v tomto stave nevydrží.

Cesnak

To isté čo o cibuli platí aj o cesnaku. Totálne totiž stratí svoju výraznú chuť. Takže tak ako pri cibuli je najlepšie ho nechávať na chladnom a temnom mieste.

Med

Mysleli ste si, že je dobré v chladničke uchovávať med? Nie je to pravda. Pokiaľ ho tam totiž uložíte, začne vám po čase kryštalizovať. Najlepšie je ho teda nechať niekde v špajze. Naši predkovia totiž vedeli, ako potraviny ukladať aj bez moderných vymožeností a nie na všetko sa naše moderné „vychytávky“ hodia.

GreenSun - Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
GreenSun – Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
Ďalšie potraviny, ktoré do chladničky nepatria

Možno vás prekvapí aj to, že do chladničky nepatrí ani kečup, horčica či niektoré ešte neotvorené paštéty či plechovky s tuniakom. Ukladať by sme do nej ale nemali ani marmelády a džemy a už vôbec nakladanú zeleninu.

Chutí vám studená čokoláda? Tak to asi máte radi horké, pretože chladom stráca svoju pôvodnú chuť a horkne. Neplechu vám môže v chladničke urobiť aj káva. Tá totiž môže v chladnom prostredí zvlhnúť. Lepšie je si na ňu zaobstarať vákuový pohár. A ešte jedna rada. Chladničku nikdy nepreplňujte, chladný vzduch by mal totiž okolo potravín cirkulovať.

zdroj: mojezdravi.cz

8 najlepších a 8 najhorších potravín, ktoré musíte poznať

Teplé mlieko s medom je fascinujúci liek našich babičiek