Časť chudnúcich považuje zemiaky za zlo a osekáva ich z jedálnička medzi prvými. Je to škoda, pretože sa tým pripravujú nielen o ich chuť, ale aj o vlákninu a živiny, ktoré obsahujú. Keď sa nimi nebudete prejedať, sacharidov v nich sa báť nemusíte. Ale má samozrejme zmysel zvoliť zemiaky v tej správnej úprave.
Posledné roky by sa mohlo zdať, že základom úspechu všetkých diét je obmedzenie sacharidov, vrátane tých z príloh. Pretože keď máme veľa sacharidov, máme príliš skoro hlad – zjednodušene povedané.
Vynechávame preto aj zemiaky, ktoré pritom nielenže obsahujú toľko potrebnú vlákninu, ale aj vitamíny C, B6 a draslík. Navyše sú vzhľadom na svoj objem pomerne málo kalorické. Je však pravda, že hoci je v nich obsiahnutý škrob komplexným sacharidom, telo ho rozloží pomerne rýchlo, a preto nás zemiaky na dlhé hodiny predsa len nezasýtia.
Zemiaky vám krvný cukor rozhodiť nemusia
Patria totiž medzi potraviny s vysokým GI alebo glykemickým indexom, ktorý ukazuje práve to, ako veľmi dané jedlo ovplyvní hladinu krvného cukru – čím viac, tým horšie. Avšak je rozdiel, či si dáte napríklad varené zemiaky, kašu alebo hranolky.
Keď sa pozriete na hodnoty rôznych zemiakových pokrmov, s prekvapením zistíte, že glykemický index sa veľmi líši a že napríklad varené zemiaky, najmä tie v šupke, nie sú vôbec zlou voľbou. Potraviny s GI pod 55 totiž patria medzi tie, ktoré vám hladinu cukru v krvi veľmi nerozkolíšu a tie do 70 sú tiež vcelku prijateľné, preto sa nemusíte báť ani zemiakovej kaše, ktorá je pomerne sýta aj vďaka bielkovinám z mlieka a masla.
Možno vás naopak prekvapí, ako zle si v porovnaní so zemiakmi varenými alebo kašou vedú zemiaky pečené, je to dlhým spôsobom tepelnej úpravy. Pozor tiež na instantnú zemiakovú kašu, tá už sa tiež veľmi odporučiť nedá, pokiaľ vám ide o chudnutie a o to, aby ste nemali čoskoro hlad.
GLYKEMICKÝ INDEX RÔZNE UPRAVENÝCH ZEMIAKOV
Zemiaky pečené 85
Zemiaková kaša instantná 80
Zemiaková kaša domáca 70
Zemiaky z mikrovlnnej rúry 79
Hranolky 75
Zemiaky varené v pare 65
Zemiaky nové varené 57
Zemiaky varené 60
Zemiaky varené v šupke 50
Gnocchi 68
Zemiakové knedle 52
Zaujímavé tiež je, že gnocchi a predovšetkým zemiakové knedle nepredstavujú z hľadiska GI žiadny problém, ale pozor, musíte sa pozerať aj na kalorickú výdatnosť jedla – a tá je pri týchto dvoch prílohách už pomerne vysoká. Preto ich jedzte, ale dajte si len malú porciu.
Zemiaky, pokiaľ je to možné, voľte pevné, málo škrobové odrody, ktoré sa tak ľahko nerozvaria. Zemiaky ako prílohu môžete tiež rôzne spestrovať. Chutné a zaujímavé sú aj kaše pripravované kombináciou zemiakov a tekvice alebo zeleru, zemiakov a krúp. Zároveň odporúča zemiaky dopĺňať bielkovinami nielen z mäsa, ale aj rôznymi sójovými produktmi alebo strukovinami.
Viac zemiakov na tanier? Prečo nie
Zemiaky ako vyložene diétne jedlo? Aj tak sa na ne je možné pozerať, napríklad vďaka nedávnej menšej štúdii publikovanej v časopise Journal of Medicinal Food. Výskumníci sa zamerali okrem iného na to, ako zemiaky ovplyvňujú hladinu krvného cukru a tým aj pocit nasýtenia. Zistili, že na zemiaky sa dá spoľahnúť úplne rovnako dobre ako na strukoviny, ktoré boli posledné roky vychvaľované viac. Ak sa nimi nebudete prejedať, nemusíte sa zemiakov báť, uzatvárajú vedci.
zdroj: prozeny.cz