Keď sa úplne vzdáte cukru, má to svoje negatívne vedľajšie účinky

Konzumácia cukru sa od roku 2008 celosvetovo znižuje. Odborníci na zdravý životný štýl to kvitujú, pretože nadmerná spotreba cukru môže za mnohé zdravotné neduhy. Avšak všetci varujú pred negatívnymi vedľajšími účinkami, ktoré nastupujú po okamžitom vynechaní cukru.

Znižovanie príjmu cukru má jasné zdravotné výhody, vrátane nižšieho príjmu kalórií, čo môže pomôcť pri znižovaní váhy a k zdravším zubom. Ale ľudia niekedy hlásia, že zažívajú negatívne vedľajšie účinky, keď sa pokúšajú cukor obmedzovať – vrátane bolestí hlavy, únavy alebo zmeny nálady.

Sacharidy existujú v niekoľkých formách, vrátane cukrov, ktoré sa môžu prirodzene vyskytovať v mnohých potravinách – napríklad ako fruktóza v ovocí a laktóza v mlieku. Stolový cukor – známy ako sacharóza – je v cukrovej trstine, repe cukrovej, javorovom sirupe a dokonca aj v mede.

Hromadná produkcia potravín je teraz normou a sacharóza aj ďalšie cukry sa pridávajú do potravín, aby boli chutnejšie. Cukor sa postará o vylepšenie chuti a „pocitu v ústach”, ale tiež má hlboké biologické účinky na mozog. Tieto účinky sú tak zásadné, že dokonca viedli k diskusii, či môžete byť „závislí” na cukre – aj keď táto otázka je stále predmetom skúmania.

Sacharóza aktivuje receptory sladkej chuti v ústach, čo nakoniec vedie k uvoľneniu chemickej látky zvanej dopamín v mozgu. Dopamín je neurotransmiter, teda chemická látka odovzdávajúca odkazy medzi nervami v mozgu. Keď sme vystavení uspokojujúcemu stimulu, mozog odpovie tým, že uvoľní dopamín.

Odmeňujúci efekt dopamínu sa prevažne prejavuje v tej časti mozgu, ktorá je zapojená do potešenia a odmeny. Odmena riadi naše správanie – to znamená, že sme ponúkaní opakovať správanie, ktoré viedlo k uvoľneniu dopamínu. Dopamín nás môže nabádať na vyhľadávanie určitej potravy – ako je nezdravé rýchle občerstvenie.

Pokusy na zvieratách i ľuďoch ukázali, ako hlboko cukor aktivuje tieto dráhy odmeny. Intenzívna sladkosť prekonáva dokonca aj kokaín z hľadiska vnútornej odmeny, ktorú vyvoláva. Je zaujímavé, že cukor dokáže aktivovať tieto dráhy odmeny v mozgu, či už ho cítime v ústach, alebo sa vstrekne do krvného obehu, ako dokázali pokusy na myšiach. To znamená, že jeho účinky nie sú závislé od sladkej chuti.

U potkanov existujú silné dôkazy, ktoré naznačujú, že konzumácia sacharózy môže zmeniť štruktúru v mozgu, ktorú dopamín aktivuje, rovnako ako pozmeniť spracovanie emócií a zmeniť správanie zvierat aj ľudí.

Je tak zjavné, že cukor na nás môže mať silný vplyv. A preto nie je prekvapujúce, že zaznamenáme negatívne účinky, keď začneme jesť menej cukru, alebo ho zo svojej stravy úplne odstránime.

Práve počas tejto ranej fázy „cukrovej abstinencie” boli hlásené ako psychické, tak fyzické symptómy – vrátane depresií, úzkosti, zahmlenia mysle, bolestí hlavy, únavy a závratov.

Vzdanie sa cukru teda môže priniesť nepríjemné pocity, ako duševné, tak telesné, a preto môže byť pre niektorých ľudí veľmi ťažké zmenu stravy dodržať.

Príčina týchto symptómov nebola nijako podstatnejšie skúmaná, ale je pravdepodobné, že sú tiež spojené s dráhami odmeny v mozgu. Akokoľvek je myšlienka „cukrovej závislosti” kontroverzná, dôkazy na potkanoch dokázali, že rovnako ako ďalšie návykové látky dokáže cukor vyvolať nadmerné holdovanie, túžbu a úzkosť pri jeho vysadení.

Ďalšie výskumy vykonávané na zvieratách ukázali, že následky závislosti od cukru, abstinenčné príznaky sú podobné ako u drog. Ale väčšina výskumu, ktorý v tejto oblasti existuje, bola vykonávaná na zvieratách, a tak je ťažké povedať, či to isté platí aj pre ľudí.

Dráhy odmeny v ľudskom mozgu zostali nezmenené evolúciou a je pravdepodobné, že mnoho ďalších organizmov má v mozgu podobné dráhy odmeny. To znamená, že biologické následky „cukrovej abstinencie”, ktoré boli pozorované u zvierat, sa pravdepodobne do istej miery odohrávajú aj u ľudí.

Zmena chemickej rovnováhy v mozgu stojí takmer s istotou za symptómami hlásenými u ľudí, ktorí zo stravy vylúčia alebo znížia príjem cukru. Okrem zapojenia do odmeny dopamín tiež reguluje hormonálnu kontrolu, nevoľnosť a zvracanie, a úzkosť.

Keď sa zo stravy odstráni cukor, rýchly pokles účinku dopamínu v mozgu pravdepodobne naruší bežnú funkciu mnohých mozgových ciest, a to by mohlo vysvetľovať, prečo ľudia hlásia spomínané symptómy.

GreenSun - Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
GreenSun – Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.

Rovnako ako pri každej zmene stravy je kľúčom dodržať ju. Takže pokiaľ chcete dlhodobo znížiť príjem cukru vo svojej strave, musíte sa dostať cez oných prvých niekoľko náročných týždňov.

Avšak je dobré si tiež uvedomiť, že cukor nie je sám o sebe zlý – len by ho mal človek konzumovať s mierou v spojení so zdravou stravou a cvičením.

zdroj: novinky.cz

Čo sa zmení, keď prestanete jesť cukor

facebook

Ako umelé sladidlá ovplyvňujú mozog a telo