Prečo a ako servírovať Hummus

Hummus, pochúťka z východného stredomoria, je obľúbený nielen v arabských krajinách, Grécku a Španielsku, ale aj v USA či Veľkej Británii. Vyniká výnimočnými výživovými hodnotami a širokými možnosťami v studenej aj teplej kuchyni. Servírovať možno ako hlavný chod, prílohu alebo dip.

Zloženie Hummusu a zdravie

Hummus sa vyrába z čisto rastlinných produktov (neobsahuje žiadne konzervanty, chémiu alebo glutaman):

Hummus – pochúťka z cícera, sezamovej pasty a olivového oleja

cícer, strukovina známa tiež pod názvom rímsky hrach
tahini, sezamová pasta – sezam sa objavuje v legendách ako symbol nesmrteľnosti
olivový olej
citrónová šťava
morská soľ

Hummus má nielen lahodnú chuť, ale tiež je nutričným pokladom. Obsahuje kvalitnú rastlinnú bielkovinu, zložité sacharidy s nízkym glykemickým indexom, prospešné nenasýtené tuky (poly a mono-nenasýtené vrátane omega-3), vlákninu a komplex vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov a aminokyselín. Je bohatý na vlákninu. Ako čisto rastlinný zdroj neobsahuje žiadny cholesterol.

Vďaka tejto kombinácii je optimálnou potravinou pre osoby trpiace nadváhou či obezitou, zápchou, pre vegetariánov, vegánov, tehotné a dojčiace ženy, deti, dospievajúcich, seniorov a všetkých, ktorí dbajú o svoje zdravie. Hummus spoľahlivo zasýti. Má vynikajúci efekt pri budovaní svalstva. Podporuje imunitný a zažívací systém. Prispieva k zníženiu rizika vzniku civilizačných ochorení, ako sú srdcovo-cievne choroby, cukrovka 2. typu či nádorové ochorenia. V neposlednom rade zlepšuje zdravie a krásu pokožky, vlasov a nechtov.

GreenSun - Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
GreenSun – Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
Servírovanie hummusu

Hummus chutí za studena aj za tepla, samostatne alebo ako súčasť porkmov. Servírovať ho môžete ako hlavné jedlo, na raute, na raňajky či desiatu:

– dip / nátierka s čerstvým pečivom, arabským alebo pita chlebom, torillou, nachos, krekrami, k zelenine, čipsom, slaným sušienkam
príloha vynikajúci ku kuracím krídelkám, šťavnatému steaku, smaženému mäsu, rybám, grilovanej alebo obaľovanej zelenine a zeleninovým šalátom

– hlavný chod, napríklad so zeleninou a pečivom

– do omáčok a mäsových štiav ako zdravé a bezlepkové zahusťovadlo

– do šalátových zálievok

zdroj: bidfood.cz/

10 najlepších spôsobov očisty organizmu

facebook

Káva a jej vplyv na zdravie