Každý, kto chce schudnúť, vyradí tieto 4 veci z jedálneho lístka

Stokrát položená otázka. Čomu by sa človek mal zásadne vyhnúť, keď si praje znížiť hmotnosť? Ktoré potraviny sú takzvane zakázané? Stačí trochu pátrať a zistíte, že preverených odpovedí a zasvätených rád sú desiatky. A možno viac. Často sa jedna od druhej dosť líšia. Niekedy si aj protirečia. Iné sú naopak notoricky známe. A väčšine ľudí je jasné, že pôjde predovšetkým o cukor a tuky.
Keď sa rozhodneme chudnúť a vyberáme diétu, ktorú budeme držať, zvyčajne sa sústreďujeme na to, čo jesť máme. Teda na to, čo sa smie. Biele mäso, ryby, zelenina … Zároveň však nesmieme pustiť zo zreteľa ani potraviny, ktoré by sme v žiadnom prípade konzumovať nemali. Je totiž potrebné sa im vyhýbať počas diéty. Absolútne. Prečo? Pretože práve oni dokážu často zbúrať celú našu snahu. Aj tú najprepracovanejšiu a inak účinnú diétu položia bleskovo na lopatky.  Sú zradné aj v tom, že väčšinou “nie sú veľké”. Malé, drobné kúsky. Navyše sú lákavé, človeku sa akurát zbiehajú sliny. Ak vopred vieme, že toto je tabu, bude sa nám ľahšie zostavovať jedálny lístok vyhovujúce diétnym požiadavkám. Ľahšie a rýchlejšie si vyberieme tiež v reštaurácii. Premýšľali ste niekedy nad svojou diétou z tohto hľadiska?

Zoznam potravín, ktoré si musíme odrieknuť, ak si prajeme schudnúť

Ak sa vám naozaj veľmi zachce urobiť si raz niečím radosť, trochu si zamaškrtiť a vykĺznuť na chvíľu z pevného panciera diétnej disciplíny, nič tak hrozné sa určite nestane. Čertovo kopýtko sa však kryje v slove “raz” … naozaj to bude len raz? Pozri predchádzajúci odsek.

Takže ako bude vyzerať zoznam potravín, ktoré si musíme odrieknuť – prinajmenšom na dlhší čas? Ideme na to:

1. Zemiakové lupienky, hranolky, galetky …

Zemiaky všeobecne sa pokiaľ ide o chudnutie netešia dobrej povesti, čo je veľká škoda. Konzumácia zemiakov nielen nenapomáha vzniku obezity, ale naopak môže pomôcť pri znižovaní hmotnosti. Surové zemiaky obsahujú asi 20 percent sacharidov a 75 percent vody. Varením podiel sacharidov stúpa až na 65 percent, čo je úplne v norme aj pri diéte. Zemiaky sú hojným zdrojom proteínov vysokej biologickej hodnoty, poskytujú ideálny pomer všetkých aminokyselín potrebných k telesnému rozvoju a zabraňujú prejedaniu, pretože vzápätí vyvolávajú pocit sýtosti. Sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré uľahčujú metabolickú premenu sacharidov a na minerály brániace zadržiavanie tekutín v tkanivách, obsahujú aminokyselinu lyzín a značné množstvo draslíka. Sodík naopak je v nich prítomný minimálne, a zemiaky sú tak prospešné ľuďom trpiacim hypertenziou, pretože znižujú krvný tlak. Dokladá to výskum doktora Vinsona zo Scrantonskej univerzity v Pensylvánii. Sú tiež dobrým zdrojom vitamínu C – jeho úbytok pri varení značne obmedzíme varením nelúpaných zemiakov v pare. Ďalej obsahujú železo, fosfor, horčík, zinok, meď, mangán a ďalšie stopové prvky. Nezanedbateľné sú ako zdroj vlákniny, čiastočne neutralizujú kyseliny, a prospievajú tak nielen žalúdku, ale aj zloženiu krvi a moču.
Tak v čom je vlastne problém? Je to jednoduché – v tuku a soli, pokiaľ ide o chudnutie – a ako “bonus” môžeme dodať ešte rakovinotvorný akrylamid, ktorý vzniká za vysokých teplôt v potravinách bohatých na škroby.

Zemiakové lupienky, hranolky, všelijako vyprážané a pečené zemiaky, to všetko sú úpravy, ktoré zmaria takmer všetky vyššie uvedené prínosy zemiakov. Je to báječne dobré, jednoznačne nezdravé a pokiaľ ide o chudnutie, úplne likvidačné.

Zemiaky teda áno, ale varené, najlepšie varené v šupke a to v pare. Pokiaľ ide o zemiakovú kašu, nemusíte ju zavrhnúť, ak si uvedomíte, že pridaním mlieka a masla zvyšujete obsah bielkovín v pokrme, teda jeho sýtivosť – a budete si strážiť množstvo. Čo je u tak dobrého jedla dosť ťažké. Ak však kaša bude predstavovať asi štvrtinu z celkovej kalorickej hodnoty vášho obeda, môžete si ju občas dať. Vyprážaným či kuchynským spôsobom pečeným zemiakom v akejkoľvek podobe však musíte dať zbohom.

2. Potraviny s pridaným cukrom

Sacharóza, repný cukor, je pridávaný do všetkých druhov pečiva, do hotových cereálnych zmesí typu müsli raňajky, samozrejme do cukrárskych výrobkov, ale aj do produktov, kde by sme ho nečakali – napríklad do údenín. Tento skrytý cukor spôsobuje, že celkovo konzumujeme cukru nadmerné množstvo – oproti odporúčanej spotrebe viac ako dvojnásobne. Týmto potravinám je teda potrebné sa vyhnúť. Sú to síce rýchle, nie príliš drahé a väčšinou veľmi chutné zdroje rýchleho nasýtenia, lenže pochovávajú každú snahu o zníženie váhy a priberieme s nimi priamo bleskovo.

Cukor v tom, čo jeme, je potrebné neustále strážiť. Čo nebýva ľahké, zvlášť na sklonku únavného dňa, kedy neveľká čokoládová tyčinka vyzerá tak vábne a zdá sa nám tak malá, že snáď ani nemôže nič ovplyvniť. Neverte tomu. Ovplyvní veľa. Pozrite sa na ekvivalenty niektorých malých “na zahryznutie” v kockách cukru. Ona malá (125 g) čokoládová tyčinka napríklad predstavuje 14 kociek. Ak si dáte “zdravšiu” rovnako veľkú ovocnú müsli tyčinku, sú to ešte stále 2 kocky cukru. Dve celkom malé maslové sušienky bez náplne – aj to už je jedna kocka. Nespasí vás ani nízkotučný jogurt, pretože v ňom je chuť zhoršená neprítomnosťou tuku dobiehania vyšším množstvom pridaného cukru – 2 a pol kocky na tégliku 175 g jogurtu. Pocit nasýtenia, ktorý vám taká desiata prinesie, je veľmi krátkodobý. Krvný cukor rýchlo vyletí hore a rýchlo opäť poklesne.

Je teda lepšie dať si trebárs jablko, ktoré síce takisto obsahuje cukor (priemerne cca 2 a pol kocky), je to však cukor “zabalený” vlákninou. To isté platí napríklad o banánoch. Oboje trávite dlhšie, pocit nasýtenia je dlhodobejší, nehľadiac na výživové hodnoty ovocia. Na raňajky alebo desiatu si radšej pripravujte svoje domáce müsli, pridajte ho do bieleho polotučného jogurtu a doplňte čerstvým ovocím. Namiesto rožkov alebo chleba voľte niektorý z rôznych krehkých či chrumkavých chlebov alebo celozrnný Knäckebrot. Pri nákupe kontrolujte cukor napríklad aj u šunky, ktorá je inak všeobecne pokladaná za diétnu potravinu. A nešetrite zeleninou. Na olovrant si pripravte hrsť orechov a mandlí a ak si chcete občas dopriať niečo sladšie, malá hrsť sušených jablčných plátkov je to pravé.

3. Sladké nápoje

Je tu tesná súvislosť s predchádzajúcim bodom. Škodlivosť najrôznejších limonád a “zdravých” ovocných nápojov je viacmenej všeobecne známym faktom. Začať môžeme dnes už z diétneho hľadiska “zlopovestnou” Coca Colou – dajte si pol litra a máte v sebe takmer 11 kociek cukru, a to okrem kokteilu ďalších škodlivých látok, ktoré tento nápoj obsahuje. Ale ani nápoje na prvý pohľad zdravé nemusia tak celkom zdravé byť. Ochutená minerálka (1,5 l) predstavuje 16 a pol kocky cukru a ak si dáte zaručene “prírodnú” ovocnú šťavu bez dužiny, skonzumujete 6 kociek. U rôznych mliečnych či jogurtových nápojov je to zhruba to isté. Že by ste si nemali sladiť kávu ani čaj, je nad slnko jasnejšie.

Najlepším prostriedkom na uhasenie smädu je teda voda z vodovodu, ďalej nesýtené minerálky v primeranom množstve, nesladený čierny čaj a rôzne iné čaje, ktoré nám navyše môžu pomôcť s držaním diéty. Zelený čaj napríklad pomáha spaľovať tuky, čierny čaj vyrovná hladinu krvného cukru a potláča chuť na sladké. Ak si chcete dopriať ovocnú šťavu so všetkými jej zdravotnými prínosmi, pridajte do nej aj dužinu.

4. Biele pečivo

Už sme ho spomenuli v súvislosti s pridaným cukrom. Tu nám ide o rafináciu múky, z ktorej je toto pečivo vyrábané. Biela pšeničná múka sa vyrába odstránením klíčkov a otrúb zo zrna. Je tak de facto zbavená o všetky svoje výživové hodnoty. Pšeničné otruby totiž obsahujú veľké množstvo proteínov, tukov, vitamínov a minerálov a ich pôsobenie v ľudskom organizme je veľmi prospešné. Pre toho, kto chce chudnúť, má veľký význam skutočnosť, že obsahujú takmer 45 percent vlákniny, veľmi dobre absorbujú vodu a zväčšujú objem odpadových látok v čreve, čím urýchľujú ich odvod z tela a zabraňujú vzniku zápchy, ku ktorej niekedy pri diéte môže dochádzať. Vstrebávajú v čreve škodlivé látky, a významne tak posilňujú jeho prirodzenú detoxikáciu. Pšeničné otruby sú v ľudskej strave významným prirodzeným zdrojom vlákniny, ktorá posilňuje pocit sýtosti a reguluje tak množstvo skonzumovaného jedla. Ďaleko vhodnejšia je však ich konzumácia v celozrnných výrobkoch ako v podobe prídavku k nutričnej chudobnej rafinovanej strave. Sú nestráviteľné, čo spôsobuje obsah lignínu, ktorý im dodáva tvrdosť. Nie sú teda vhodné pre osoby trpiace problémami typu kolitídy alebo dráždivého čreva.

Jemné a trvanlivé pečivo navyše stále ešte veľmi často obsahuje tzv. stužené – hydrogenizované tuky čiže trans mastné kyseliny, a to priamo alebo v rôznych náhradách poliev, náplní a čokolády. Tieto tuky sú vyloženými škodcami ľudského zdravia, zvyšujú cholesterol, podieľajú sa na vzniku cukrovky druhého typu, aterosklerózy a alergií a majú rakovinotvorné účinky. Nájdeme je tiež v zmrzlinách, sušenej smotane alebo sušených sójových či ovsených nápojoch.

zdroj: prokondici.cz

Ako užívať sociálne médiá a nezošalieť?

facebook

Ako zmerať veľkosť podprsenky

Sledujte nás a lajknite nás:

Pridaj komentár

Prihlásenie k odberu noviniek

Úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.

Pri pokuse o odoslanie žiadosti sa vyskytla chyba. Prosím skúste to znova.