Je plný antioxidantov, stará sa o srdce a chráni pred rakovinou. Dodá viac kofeínu ako klasický čaj, približne rovnako ako káva, a skvele ho využijete aj pri príprave sladkých a slaných jedál. Čo potrebujete vedieť o kúzelnom matcha čaji?
Práškový čaj – to je doslovný preklad názvu matcha. V prípade tradičného zeleného čaju lúhujete vo vode listy, ktoré potom vyhodíte. V prípade match ale nápoj pijete aj s listami, ktoré sú pomleté na jemný prášok. Než sa tak stane, sú starostlivo ručne vyberané, krátko sa naparia, aby sa zastavilo kvasenia, potom sa sušia a nechávajú dozrieť v chlade, čo prehlbuje výslednú chuť. Samotný nápoj sa potom pripraví vložením lyžičky prášku do šálky horúcej (nie vriacej) vody a miešaním, kým sa nenapení.
Prášok plný zdravia
Pretože sa matcha vyrába z celých listov vysoko kvalitného čaju, predstavuje významnejší zdroj živín ako lúhovaný zelený čaj. Okrem malého množstva vitamínov a minerálov je matcha bohatý na antioxidanty zvané polyfenoly, ktoré znižujú riziko rakoviny, starajú sa o srdce, regulujú hladinu cukru v krvi, znižujú krvný tlak a pôsobia proti starnutiu.
Matcha podporuje chudnutie
Ďalšia prírodná látka v matche podporuje chudnutie, a to hneď niekoľkými spôsobmi (s chudnutím pomáha aj čaj z púpav). Ide o jeden z flavonoidov katechínov, ktorý zrýchľuje metabolizmus, prispieva k spaľovaniu telesného tuku, znižuje vstrebávanie glukózy a zmenšuje chuť do jedla, Práve táto látka je často využívaná ako zložka do prípravkov na chudnutie. Katechíny majú tiež antibakteriálne účinky a zlepšujú trávenie.
Čaj plný kofeínu
Matcha čaj si môžete dať aj miesto kávy. Jedna šálka tohto zeleného čaju totiž obsahuje približne rovnaké množstvo kofeínu ako šálka kávy a až trikrát viac ako šálka luhovaného zeleného čaju. Na rozdiel od kávy, ktorej kofeín telo nabudí pomerne tvrdo, čo bolo spojené so zvýšením tepu, kofeín v matche stimuluje mierne a postupne, a to vďaka L-theanínu. To je prírodná látka, ktorá navodzuje pocity relaxácie bez vyvolania ospalosti. V kombinácii s kofeínom zvyšuje bdelosť a bystrosť, ale nestimuluje prehnane, ako na niekoho pôsobí kofeín v káve. Napriek tomu odborníci neodporúčajú piť matcha čaj pred spaním.
Hodí sa aj na varenie
Rad kuchárov Matchu nevyužíva len k príprave žiarivo zeleného moku, ale aj ako prísadu do sladkých i slaných jedál. V kuchyni predstavuje skutočne univerzálneho pomocníka. Môžete ho pridať do cesta na muffiny alebo sušienky, ozvláštniť ním puding či polievku alebo ho využiť pri príprave quacamole.
zdroj: prozeny.cz