7 potravín, ktoré nám ničia zuby

Za nezdravým chrupom stoja mnohokrát zdanlivo nevinne vyzerajúce potraviny. Tušili ste, že kyslé uhorky a kyslé šalátové dresingy patria medzi hlavných vinníkov opotrebovania zubov? Okrem kvalitnej zubnej pasty, kefky a ústne vody je tak potrebné strážiť si aj jedálniček.

Citrusové plody

Aj keď je ovocie zdravé, ak zjete často pomaranče, mandarínky, grapefruity a iné citrusové plody môže to viesť k nenávratnému poškodeniu zubnej skloviny. “Ovocie obsahuje veľa vitamínov a je pre telo bezpochyby veľkým prínosom, ale mali by sme byť s jeho konzumáciou opatrní, pretože obsahuje tiež cukry a kyseliny. Oboje má vo veľkom množstve pre zuby nežiaduce dôsledky, “varuje zubný lekár MDDr. Tomáš Machač, odborný garant prírodných produktov v starostlivosti o ústa. Najväčší problém potom podľa neho predstavuje kombinácia príliš častá konzumácia citrusov so zlozvykmi ako je škrípanie a zatínanie zubov. V takom prípade môže dôjsť k nevratnému poškodeniu a opotrebeniu zubov. To ale neznamená, že nesmiete jesť citrusy. Stačí je jesť s mierou, po každej konzumácii citrusu vypláchnuť ústa vodou a nechať ústa a zuby tzv. spamätať sa.

Zaujímavosť: Vedeli ste, že keď zjete kyslé ovocie, mali by ste chvíľu počkať, než si vyčistíte zuby? Kyseliny obsiahnuté v ovocí pri čistení kefkou zubom veľmi škodia a narušujú kompaktnosť skloviny.

Žuvacie a tvrdé cukríky

Cukor je jednou z látok, ktorá podporuje vznik zubného kazu, pretože baktérie majú rady sladké prostredie. Zubný povlak z cukroviniek, ktorý sa na zuboch tvorí, je tak pre nich ideálnym prostredím. “Zo sladkostí sú najhoršie lepivé cukrovinky ako turecký med, karamelky, gumové medvedíky, mäkké ovocné cukríky a podobné sladkosti. Tieto mäkké cukríky sa prilepia na zuby a do medzizubných priestorov, kde sa držia dlhú dobu a umožňujú baktériám v ústach hodovať na dodanom cukru,” upresňuje zubný lekár Machač. Lepšie na tom však nie sú ani tvrdé (cmúľajúce) cukríky, ktoré sa síce nelepia na zuby tak veľmi ako tie mäkké, ale pretože sa pomaly rozpúšťajú v ústach a osladzujú ústa po niekoľko minút, majú baktérie veľa času vyprodukovať nebezpečné kyseliny. Väčšina takých cukríkov je navyše ochutených aj kyselinou citrónovou, ktorá poškodzuje zubnú sklovinu.

Sladké limonády

Rovnako ako cukrovinky škodiaí zubom aj sladké limonády. Avšak podľa odborníkov to nie je iba cukor, ktorý stojí za zvýšenou kazivosťou zubov. “Napríklad v perlivých nápojoch majú na chrup negatívny vplyv kyseliny. Z toho dôvodu zuby poškodzuje aj pitie tzv. diétnych nápojov bez cukru. Obsahujú totiž kyselinu citrónovú a fosforečnú, ktoré narušujú zubnú sklovinu, “vysvetľuje Ing. Zuzana Heiník Belov, výkonná riaditeľka spoločnosti BELdental. V prípade, že sa bez týchto limonád nedokážete obísť, vypláchnite si ústa vodou alebo dajte si ich spoločne s obedom, ktorý kyseliny čiastočne neutralizuje a jeho žuvanie mechanicky očisťuje zuby. Najvhodnejšie je pre tieto účely čerstvý šalát.

Kyslé uhorky

Kyslé uhorky či kyslé šalátové dresingy sú obľúbeným doplnkom k mnohým jedlám, lenže zároveň sú podľa stomatológov jednou z nebezpečných potravín pre chrup. “Kyslé uhorky majú na svedomí opotrebovanie zubov, pričom z hľadiska skloviny je najhoršia kyselina v octe,” varuje Ing. Zuzana Heiník Belova. Zároveň však dodáva, že väčšina z nás neje kyslé uhorky tak často, aby to výrazne ovplyvnilo naše dentálne zdravie. Nie je nutné sa im úplne vyhýbať. Odporúčaním je nejesť kyslé uhorky, či iné pokrmy naložené v octe, každý deň a hlavne si po každom také jedle vypláchnuť ústa vodou.

Slané pokrmy

Okrem sladkého a kyslého majú negatívny vplyv na chrup i slané pochúťky. Nie je to však primárne soľ, ktorá spôsobuje zubné kazy. “Väčšina slaných pochutín, ako sú rôzne krekry, sušienky, chipsy a ďalšie, obsahujú rafinované sacharidy, ktoré sa pretvárajú v ústach na cukor a poskytujú tak krmivo pre baktérie. Tie patria medzi hlavných vinníkov zubných kazov. Mimo to prispieva k vzniku zubného kazu kašovitá hmota, ktorá sa hryzením krekrov vytvorí a usadzuje sa na stoličkách a v medzizubných priestoroch, “dopĺňa Belova.

Zaujímavosť: Vedeli ste, že pre zuby je nebezpečné aj celozrnné pečivo? Z nutričného hľadiska je kvalitné celozrnné pečivo tou najlepšou voľbou, ale obsahuje aj veľa sacharidov a k tomu semienka, ktoré zostávajú v medzizubných priestoroch. Ak je včas neodstránite, môžu byť príčinou odvápnenie skloviny a dôsledkom môže byť vznik zubného kazu.

Káva a čaj

Nadmerné pitie kávy, čierneho čaju, ale aj kolových nápojov spôsobuje nevzhľadné škvrny na zuboch. Nejde ale len o estetickú stránku veci. Zuby s týmito škvrnami majú zvyčajne väčší sklon k tvorbe plaku. “Ak Vám po častom pití kávy a čaju dochádza k zafarbovaniu zubov, malo by to byť pre vás signálom, že zubný plak nie je dobre vyčistený kefkou. Napríklad aj použitím kvalitných zubných pást môžete efekt čistých a hladkých zubov udržať dlhšie aj pri pití vašej obľúbenej kávy či čaju.” odporúča Machač.

Červené a biele víno

Pozor si dajte aj na pitie vína. Červené víno obsahuje látky nazývané chromogény, ktoré produkujú pigmenty, ktoré zafarbujú zuby. Taníny obsiahnuté v červenom víne navyše majú tendenciu vysušovať ústa, zuby tak majú sklon sa viac zafarbovať. Zubný lekár MDDr. Machač však upozorňuje na to, že nie je pravda, že zlý vplyv na zuby má iba pitie červeného vína. “Alkoholické nápoje sú vzhľadom k obsahujúcim kyselinám a cukrov pre dlho nevyčistené zuby pohromou. Okrem toho aj biele víno môže prispievať ku škvrnám. Oba druhy vína totiž obsahujú erozívnu kyselinu, ktorá umožňuje škvrnám z jedla alebo pitia preniknúť hlbšie do zuba zubnej skloviny. Všeobecne tieto kyseliny narušujú pH v ústach a umožňujú tak kyselinám vytvárať ideálne prostredie pre množenie baktérií spôsobujúcich zubný kaz.,“ hovorí na záver odborník.

zdroj: marieclaire.cz

Lacná domáca kozmetika z kávy: Vyskúšajte jej silu

facebook

Trápia vás faldy? Poradíme, ako sa ich zbaviť

Sledujte nás a lajknite nás:

Pridaj komentár

Prihlásenie k odberu noviniek

Úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.

Pri pokuse o odoslanie žiadosti sa vyskytla chyba. Prosím skúste to znova.