Strážite si peknú figúru a dobré zdravie? Možno ste presvedčení, že čokoláda je synonymom niečoho nezdravého a je potrebné sa jej vyhýbať oblúkom. Vyvedieme vás z omylu!
Mliečna čokoláda pomáha upokojiť nervy, ale jej horká varianta je priamo liek. Je bohatá na antioxidanty, minerály a dokonca znižuje cholesterol. A to už je dosť dôvodov na to si na nej občas pochutnať. A je ich ešte o trochu viac.
1. Posilňuje imunitu
Kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa má na ľudský organizmus blahodárne účinky. Ak budete konzumovať čokoládu, ktorá má viac ako 85 percent kakaa, dostanete do tela aj veľa minerálov a antioxidantov. Kakao totiž obsahuje mangán, železo, horčík, fosfor, zinok a draslík.
Antioxidanty pomáhajú telu odbúravať voľné radikály, a tým ho chránia pred rôznymi zápalmi a chorobami. Napríklad tzv. polyfenoly chránia bunky DNA, a preventívne tak pôsobia proti vzniku rakoviny či srdcových chorôb.
2. Nabudí myseľ a odbúra stres
Jedným z ďalších bonusov horkej čokolády je aj to, že priaznivo pôsobí na nervový systém – navodzuje pocit kľudu, zbavuje stresu a povzbudzuje myseľ.
S kúskom kvalitnej čokolády dodáte telu napríklad aminokyselinu tryptofán, z ktorej telo tvorí serotonín, hormón šťastia a radosti. Obsiahnutý kofeín zasa zvýši vašu pozornosť, hormón fenyletylamín pôsobí na ďalšiu látku navodzujúce pocit uvoľnenia a šťastia – dopamín. Po kúsku čokolády lepšie zvládnete každodenné stresové situácie, a budete tak vo väčšej psychickej pohode.
3. Znižuje cholesterol
Kvalitná čokoláda môže dokonca pomôcť znížiť aj cholesterol a tým aj krvný tlak. Vďaka tomu sa zlepší aj krvný obeh a spomalí starnutie ciev. Za to môžu ďalšie látky obsiahnuté v kakau – flavonoidy. Kakaové flavonoidy rozširujú cievy, a môžu tak priaznivo pôsobiť na krvný tlak jeho znížením. Udáva sa aj pozitívny efekt na hladinu krvných tukov.
4. Dodáva energiu
Vzhľadom k tomu, že horká čokoláda obsahuje kofeín a má dosť kalórií, je ideálne dať si tabličku v momente, keď potrebujete zvýšiť svoju fyzickú výkonnosť. Dodáva totiž veľa energie a dokáže tak nabudiť organizmus.
Nie nadarmo sa hovorí, že si máte vziať čokoládu so sebou, ak vás čaká náročný trek alebo športový výkon. Ale aj s ohľadom na všetky pozitíva, by sme to s konzumáciou čokolády nemali preháňať. Štvorček až dva bohato nášmu telu postačia na to, aby si z nej vzalo to najlepšie.
Ako vybrať kvalitnú čokoládu?
A koľko percent musí mať, aby bola z hľadiska odborníkov vnímaná ako naozaj kvalitná? Ideálne je 85 percent kakaa a viac. Ani slabšie varianty ale nie sú zlé. Bez výčitiek si môžete pochutnať aj na kúsku čokolády s obsahom kakaa nad 50 percent. Významnú úlohu hrá zloženie.
Pri výbere čokolády sa zamerajte na zloženie čokolády a pridanej ingrediencie. Kvalitná horká čokoláda by sa mala skladať iba z kakaových bôbov, kakaového masla, sójového lecitínu a cukru. Strážte si, aby čokoláda nebola dosladená umelými sladidlami a neboli v nej ďalšie pridané umelé látky. V zásade platí, čím viac kakaa obsahuje, tým lepšie.
zdroj: prozeny.cz