Tigrí orech, ktorý musíte poznať, to je chufa. Španielsky názov vám možno nič nepovie, slovenský ale áno. Ide o šachor jedlý, rastlinu, ktorá si pozornosť rozhodne zaslúži.
Chufa (čítajte čufa) je známa aj pod už spomínaným názvom tigrí orech, alebo sa jej hovorí aj zemné mandle. Možno vás to prekvapí, ale tento nenápadný šachor patrí medzi superpotraviny. Hoci u nás nie je chufa ešte príliš známa, nemali by ste jej existenciu opomenúť, pretože je nesmierne prospešná pre ľudské zdravie a svoje miesto medzi superpotraviny zaujala plným právom.
Zvláštna burina
Rastlina vytvára mnoho podzemných olejnatých hľúz vo veľkosti 1-2 cm, ktoré majú príjemnú orechovú chuť. Na pohľad pripomínajú hľuzy väčšie ako zoschnutý lieskový oriešok. Vrchná časť rastliny má vzhľad kvitnúcej vysokej trávy. V mnohých knihách je chufa zaraďovaná medzi burinu kvôli svojej agresívnej rozpínavosti.
Zaujala už v Egypte
Prvé zmienky o šachore jedlom sa datujú do doby pred cca štyrmi tisíckami rokov, kedy bola rastlina pestovaná v starom Egypte. Egypťania si ju veľmi cenili pre jej zdravotné účinky, a preto ju tiež pridávali faraónom do ich posmrtnej výbavy.
V súčasnej dobe sa táto superpotravina pestuje výlučne v Španielsku, odkiaľ sa vyváža do celého sveta.
Liečivé účinky
Zdravotné prínosy Chufy sú viac než pestré. Hľuzy Chufy obsahujú veľa vlákniny, proteínu a prírodného cukru. Majú vynikajúce nutričné hodnoty a sú bohaté na prírodné minerály. Zároveň neobsahujú cholesterol ani lepok. Ako tento orech pôsobí na ľudské zdravie? Napríklad eliminuje nadúvanie a má silné afrodiziakálne účinky. Množstvo a rozmanitosť pozitívnych látok robí z Chufu preventívneho pomocníka proti rakovine, trombóze či infarktu. Plodina tiež spomaľuje starnutie buniek, podporuje krvný obeh, upokojuje psychiku, eliminuje následky stresu a má dobrý vplyv na črevnú mikroflóru.
Šachor jedlý prekypuje zdravotne prospešnými látkami. Jedná sa o unikátnu potravinu, ktorú môžu konzumovať ako alergici na orechy či laktózu, tak celiaci a vegáni.
Ako Chufu konzumovať?
Hľuzy Chufu možno konzumovať v čerstvom stave – ako oriešky. Používajú sa na výrobu múky, dajú sa rozmliaždiť a zamiešať miesto müsli do jogurtu, suché sa namáčajú, lisujú sa na panenský olej alebo slúžia ako základ pre prípravu výživného nápoja Horch de Chufa. Horch je ľahko stráviteľná a môže byť vhodnou alternatívou kravského mlieka. Keďže neobsahuje laktózu, môžu ju piť aj ľudia, ktorých telo sa nedokáže vysporiadať s mliekom.
Horch je lahodný nápoj so sladkastou orechovou chuťou, ktorú preberá z východiskovej suroviny, ktorou je chufa. Rastlinný drink je možné rôzne dochucovať napríklad škoricou či kardamonom. Ak sa podáva vychladený, je veľmi osviežujúci. Za Mekku tohto nápoja je považovaná Valencia, kde nájdete špecializované „horchaterías“ – kaviarne špecializované na tento nápoj, ktorý je k dostaniu už aj u nás. Vďaka jeho lahodnej chuti a zdravotným benefitom je pitie Horch populárny nielen v Španielsku, ale aj v Nemecku, Japonsku alebo Spojených štátoch.
Nechce sa vám zdĺhavo namáčať Chufu, alebo ste ju v obchode nezohnali? Chufu možno kúpiť už predpripravenú na prášok, ktorý dopĺňa kokosový cukor a lucuma. Ten stačí len zmiešať s rastlinným či živočíšnym mliekom a máte Horch de Chufu hotový raz dva. Dá sa podávať ako v studenej, tak aj v teplej podobe.
zdroj: novinky.cz