5 potravín pre krásnu pleť

plet

Trápi vás nekvalitná pleť, akné alebo iné problémy? Potom verte, že máte vo svojej moci toto všetko ovplyvniť. Než stihnete minúť veľa peňazí za drahú kozmetiku, uistite sa, že svojej pleti dávate tú správnu výživu i zvnútra. Bez toho by ste len vyhadzovali peniaze oknom.

5 potravín, na ktoré sa pre zlepšenie pleti zamerať

1. Tučné ryby, ako je makrela alebo losos

Tučné ryby sú skvelou výživou pre pleť. Sú nadupané omega 3 mastnými kyselinami (esenciálne EPA a DHA), ktoré sú dôležité pre našu pleť. Pomáhajú kožu udržiavať zdravú a hydratovanú. Naopak nedostatok omega 3 mastných kyselín má za následok vysúšanie pleti.

Omega 3 mastné kyseliny tiež pôsobia protizápalovo a zmierňujú začervenanie pleti. Pomáhajú tak účinne bojovať proti akné. Denne by sme mali v jedálničku mať 250-500 mg EPA a DHA kyselín. Pričom 100g porcia lososa obsahuje 321 mg EPA a 1115 mg DHA. Obsah bude kolísať podľa pôvodu ryby.

Tučné ryby sú tiež zdrojom vitamínu E, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie antioxidanty. Tie pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, a spomaľujú tak starnutie pleti. V tučných rybách nájdeme aj zinok. Ten účinne pôsobí proti zápalu, prispieva k celkovému zdraviu pleti a produkcii nových kožných buniek. nedostatok zinku vedie ku kožným zápalom a zhoršenému hojenie rán.

100 g surového lososa priemerne má:

  • 208 kcal
  • 13,4 g tuku
  • 20,4 g bielkovín
  • 0 g sacharidov
2. Avokádo

Avokádo sa v posledných rokoch teší ohromnej popularite, a to celkom právom. Je totiž plné zdraviu prospešných živín. Pýši sa vysokým obsahom “zdravých” tukov, ktoré sú nevyhnutné pre pružnú a hydratovanú pleť. Podobne ako vyššie spomínané ryby, tak aj avokádo je skvelým zdrojom vitamínu E. Avokádo je tiež zdrojom vitamínu C.  Ukazuje sa ako efektívne ho kombinovať s vitamínom E. 100 g avokáda pokryje 17% dennej dávky vitamínu C a 10% vitamínu E.

Aj vitamín C je kľúčový pre zdravú pleť. Deficit vitamínu C v dnešnej dobe nie je bežný, ale medzi jeho prejavy patrí suchá hrubá pleť alebo časté modriny. Vitamín C je dôležitý pre tvorbu kolagénu, ktorý je tiež súčasťou cievnej steny a zaisťuje jej pevnosť a pružnosť. Preto sa pri jeho nedostatku stávajú cievy krehké a ľahko praskajú. Aj vitamín C je silným antioxidantom, ktorý pleť chráni pred prejavmi starnutia alebo negatívnymi účinkami UV žiarenia.

100 g avokáda má:

  • 160 kcal
  • 14,7 g tuku
  • 2 g bielkovín
  • 8,5 g sacharidov
3. Červená alebo žltá paprika

Papriky sú bohaté na beta-karotén, čo je tzv. prekurzor vitamínu A. To znamená, že neskôr z neho telo vitamín A vytvorí. Aj vitamín A patrí medzi antioxidanty. Papriky sú tiež jedným z najlepších zdrojov vitamínu C. Ten je nevyhnutný pre syntézu kolagénu, ktorý pomáha udržiavať pleť pružnú a silnú.

100 g červenej papriky má:

  • 31 kcal
  • 0,3 g tuku
  • 6,3 g sacharidov
  • 1 g bielkovín
4. Zelený čaj

Zelený čaj chráni pleť pred poškodením vonkajšími vplyvmi a spomaľuje starnutie. Tou magickú zložkou sú v tomto prípade katechíny, ktoré majú významné antioxidačné účinky. Podobne ako iné potraviny bohaté na antioxidanty bráni poškodeniu pleti napr. slnečným žiarením a následnému starnutiu pleti. Nesladený zelený čaj neobsahuje žiadne bielkoviny, sacharidy ani tuk.

5. Červené hrozno

Červené hrozno je cenené pre obsah resveratrolu. To je látka, ktorá je obsiahnutá v hroznových šupkách. Resveratrol je spájaný s celým radom zdravotných benefitov. V súvislosti s pleťou nás bude zaujímať fakt, že dokáže spomaliť starnutie pleti

Resveratrol nájdeme aj v červenom víne ako nápoji. Bohužiaľ nemáme dostatok dôkazov, aby sme mohli povedať, že pohár červeného bude mať naozaj nejaké benefity. Pri vyššej konzumácii už prevažujú negatívne účinky pitia alkoholu. Ak červené víno nepijete, nezačínajte s tým. Radšej do jedálnička zaraďte červené hrozno alebo bobule, ako sú čučoriedky, maliny či černice.

100 g červeného hrozna má:

  • 69 kcal
  • 18,1 g sacharidov
  • 0,7 g bielkovín
  • 0,2 g tuku
Čo si z toho zobrať?

Nie nadarmo sa hovorí, že “ste to, čo jete.” Kvalita a zloženie vášho jedálnička sa zaručene odrazí aj na vašej pleti. Preto sa uistite, že váš jedálniček stojí na pevných základoch a prijímate dostatok všetkých makroživín. Potom môžete prejsť k ďalšiemu levelu, urobiť pre seba niečo viac a vo väčšom množstve zaradiť vyššie zmienené potraviny.

zdroj: aktin.sk/

Zázvor alebo aj Ďumbier lekársky. Prečo by ste ho mali pravidelne konzumovať?

facebook

Milujete vyprážané jedlo? Týmto 4 rizikám vystavujete svoje telo!

Sledujte nás a lajknite nás:

Prihlásenie k odberu noviniek

Úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.

Pri pokuse o odoslanie žiadosti sa vyskytla chyba. Prosím skúste to znova.