Vláknina funguje ako akýsi čistič čriev. Väčšina buniek imunitného systému sídli práve v črevách, preto je táto jej funkcia pre vaše zdravie úplne zásadná. Čo sa ale stane, keď máte vlákniny nedostatok?
Na rozdiel od iných zložiek potravy, ako sú bielkoviny, sacharidy a tuky, je vláknina nestráviteľná a teda pre telo energeticky nevyužiteľná. V tom ale spočíva jej hlavný prínos. Prechádza totiž organizmom a pozitívne ovplyvňuje chody v tráviacom trakte, ktorých správne fungovanie je pre vaše zdravie nevyhnutné.
Vlákniny sú dve. Potrebujete obe!
S vlákninou je to ešte tak, že existujú dva druhy, ktoré majú odlišné účinky – potrebujete je preto obe. Svoj denný príjem preto musíte načerpať z viacerých zdrojov.
Podľa účinku sa vláknina delí na rozpustnú a nerozpustnú. Nerozpustná vláknina zväčšuje objem stolice a zrýchľuje jej priechod hrubým črevom. Vďaka nej je obmedzený kontakt toxických látok v stolici s bunkami v stene hrubého čreva aj ich vstrebávanie. Stenu hrubého čreva tiež mechanicky čistí.
Rozpustná vláknina zase spomaľuje priechod trávenej potravy tráviacim traktom, obmedzuje vstrebávanie niektorých živín v tenkom čreve. Tiež spomaľuje rýchlosť vstrebávania jednoduchých sacharidov, vďaka čomu pomalšie rastie hladina cukru v krvi. Jeden z druhov rozpustnej vlákniny pôsobí aj ako prebiotiká, ktoré podporujú rast pozitívnej črevnej mikroflóry.
Nerozpustná vláknina sa nachádza predovšetkým v celozrnných obilninách, orechoch, semenách a niektorých druhoch zeleniny ako karfiol, paradajky, cuketa alebo zeler. Rozpustná vláknina je potom hojne zastúpená hlavne v strukovinách, zemiakoch, koreňovej zelenine a v ovocí, najmä v jablkách a banánoch
Čo vám hrozí pri nedostatku vlákniny?
Podľa odporúčania by mal dospelý človek denne prijať 25-30 gramov vlákniny. To ale väčšina z vás nedodržiava. Podľa štatistík priemerný človek neprijme ani polovicu z tohto množstva a 98 percent populácie má v strave vlákniny nedostatok.
To je ale rizikom pre rad zdravotných komplikácií …
1. Zápcha. „Vláknina viaže veľa vody, čím riedi črevný obsah. Dochádza tak ku zmäkčeniu stolice a zväčšeniu jej objemu, čo rieši problémy so zápchou, „uvádza nutričná odborníčka.
2. Hemoroidy. Tie najčastejšie vznikajú práve v spojitosti s dlhotrvajúcou zápchou. Vláknina je nielen prevencia hemoroidov, ale aj prírodný prostriedok ich liečby.
3. Nadváha. „Vláknina totiž nielenže zmierňuje pocit hladu, ale aj znižuje vstrebávanie hlavne tukov a cukrov, a tým zmenšuje príjem kalórií,“ vysvetľuje Jitka Freibauerová, ktorá dodáva, že pri chudnutí je vláknina veľkým pomocníkom.
4. Cievne ochorenia. V prvom rade vláknina znižuje krvný tlak, ktorý je rizikom pre rad týchto chorôb. Za druhé znižuje LDL cholesterol, ktorého zvýšená hladina môže viesť k ateroskleróze.
5. Cukrovka. Znižuje jej riziko vďaka stabilizácii hladiny cukru v krvi.
6. Žlčové kamene. Obezita a nevhodná strava s nedostatkom vlákniny sú hlavné príčiny vzniku žlčových kameňov. Opäť sa ale vláknina uplatňuje aj pri liečbe, pretože pektín v nej obsiahnutý rozpúšťa už existujúce kamene.
7. Rakovina. Slovenská republika dominuje rebríčkom vo výskyte rakoviny hrubého čreva a konečníka. Práve týmto dvom typom vláknina vďaka svojim čistiacim účinkom pomáha predchádzať.
zdroj: prozeny.cz