Limonády bez cukru. Čo všetko napácha koktail umelých sladidiel?

Zero, light, nula kalórií, nula cukru. Tento celosvetový fenomén západnej spoločnosti už pohltil každého konzumenta. Nízko kalorické umelé sladidlá sa pridávajú do nápojov a potravín čím ďalej častejšie. Potravinársky priemysel tak reaguje na tlak ohľadne znižovania konzumácie cukru. Sú ale zdravšie a bezpečnejšie?

Bez cukru už sa vyrábajú nielen limonády, ale aj cukríky, sladkosti a iné pochutiny. Petr Havlíček poukazuje na najnovšie štatistické údaje, podľa ktorých v Spojených štátoch konzumuje light veci štyridsaťjeden percent dospelých a dvadsať percent detí. „Nízkokalorické umelé sladidlá, ktoré sa stále častejšie pridávajú do nápojov a potravín, pretože priemysel reaguje na tlak na znižovanie cukru, nemusia ľuďom pomôcť schudnúť a podľa veľkej novej recenzie nie je dostatok dôkazov o ich bezpečnosti,“ cituje jeden z odborných článkov výživový poradca Petr Havlíček . Recenzia zverejnená v British Medical Journal dokonca tvrdí, že neboli zistené žiadne dôkazy o prínosoch NSS pre zdravie a potenciálne škody nemožno vylúčiť a tak požaduje, aby bol vykonaný kvalitnejší výskum.

„Na začiatku bolo to, že keď nahradím cukor sladidlom, schudnem a budem zdravší. Lenže teraz sa začína ukazovať, že to tak nie je. Nielenže to nemá ten očakávaný vplyv na to, že človek bude chudnúť, ale dokonca sú aj výskumy, ktoré hovoria , že človek priberá, „tvrdí Petr Havlíček. Hoci neprijímate žiadnu energiu, telo zaznamená sladkú chuť a centrálny nervový systém vyšle signál pre inzulín, ktorý cukor spracováva. Nedôjde ale na uspokojenie vo forme energie, čo môže viesť k tomu, že siahnete po niečom ďalšom. Nehľadiac na to, že sladká chuť vzbudzuje chuť do jedla.

GreenSun - Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
GreenSun – Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
Jedinou zdravú cestou je vyhnúť sa cukru aj sladidlám

Dlhodobou konzumáciou potravín bez cukru sa vám môže rozvinúť inzulínová rezistencia, keďže neustále dochádza k miernemu zvyšovaniu hladiny inzulínu. „Určité sladidlá majú dokonca negatívny vplyv na zloženie črevnej mikrobioty, ktorá je zviazaná so vznikom inzulínovej rezistencie a následne sa vznikom cukrovky druhého typu,“ vysvetľuje Petr Havlíček. V potravinách bez cukru väčšinou nájdete viac druhov umelých sladidiel, keďže každé z nich má špecifickú chuť a až spoločne sa najviac podobajú cukru. V potravinách so zníženým obsahom cukru potom nájdete umelé sladidlá len sčasti. Obom týmto variantom by ste sa mali vyhnúť. Podľa rád Petra Havlíčka je potrebné zbaviť sa závislosti na cukru rovnako, ako sa vzdá alkoholik všetkých nápojov, ktoré alkohol nielen obsahujú, ale tiež ho svojou chuťou pripomínajú.

zdroj: blesk.cz

Čo sa zmení, keď prestanete jesť cukor

facebook

2 obyčajné ingrediencie zbavia telo tuku i parazitov