Vlčí hlad alebo nutkavé večerné nájazdy na chladničku či špajzu, kedy človek zje doslova všetko, čo sa mu dostane pod ruky, obvykle súvisí s nepravidelným stravovaním a zvýšenou produkciou hormónu ghrelinu. Ako sa s ním vyrovnať, prípadne ho skrotiť?
Ghrelin alebo hormón hladu má pri normálnom fungovaní za úlohu poslať správu zo žalúdka do mozgu a oznámiť nám, že máme hlad. Pri jeho nadprodukcii ale vzniká pocit hladu aj vtedy, keď naozaj nehladujeme.
Za nadmernú produkciu tohto hormónu potom často môže skladba jedálnička a nepravidelné stravovanie. Zo všetkého najhoršie sú drastické metódy, pri ktorých prakticky nejete, sú v týchto prípadoch najškodlivejšie. Keď má telo hlad, bojí sa o zásoby a schováva si energiu do tukov. Keď dostane možnosť sa opäť zasýtiť, prestáva mať záchrannú brzdu.
Preto v boji proti vlčiemu hladu pomáha rozdelenie stravy počas dňa. Ideálne je jesť menšie porcie, zato viackrát denne. Zamedzíme tak kolísaniu hladiny ghrelínu a nezvládnuteľnému hladu.
Najlepšie teda urobíme, keď sa zameriame na pravidelnú stravu s dostatkom kvalitného, menej kalorického jedla. Ak nás aj napriek tomu dostihne hlad, potom pomôžu potraviny, ktoré vedia telu dodať toľko potrebnú energiu, napr. plátok syra, mandle či čaj.
Vhodné je tiež jesť pomaly a urobiť si počas dňa na jedlo čas. Áno, každý z nás s ním občas bojuje a mnohokrát v samom zhone na jedlo zabudneme alebo ho do seba rýchlo nahádžeme. Pokiaľ ale hltáme, žalúdok nemá dosť času na to, aby znížil produkciu „hladového hormónu“ a my tak cítime stále hlad. Ten nás potom zase núti v noci plieniť chladničku a začarovaný kruh plný hladovania, prejedania a výčitiek sa tak uzatvára.
Za vysokú hladinu ghrelínu môže aj stres a depresia
Okrem zlého stravovania ovplyvňuje hladinu ghrelínu aj stres, depresie alebo problémy v súkromnom či pracovnom živote.
Možno povedať, že silná frustrácia a nespokojnosť – napríklad z našej práce, nás vedie k starým a osvedčeným spôsobom dosahovania uspokojenia. Tým sú pre nás od začiatku nášho života primárne ústa. Príjmom potravy, často aj nadmerným, potom silný pocit neuspokojenia zaháňame.
Ako znížiť hladinu ghrelínu?
Okrem pravidelnej zdravej stravy vám môže pomôcť napr. ázijská rastlina konjac, ľudovo zvaná diablov jazyk. Jeho koreň obsahuje glukomanán, prírodný polysacharid, ktorý redukuje tvorbu ghrelínu, potláča pocit hladu, a tým prispieva k prirodzenému znižovaniu hmotnosti. Okrem samotnej rastliny ho obsahujú aj niektoré doplnky stravy.
Existujú aj vedecké štúdie, ktoré tvrdia, že možno produkciu hormónov a enzýmov, ktoré majú vplyv na správne fungovanie tela i telesnú hmotnosť, dosiahnuť aj dostatočným a kvalitným spánkom.
Veľmi dobre potom tiež funguje pravidelné cvičenie. Tým, že zvýšime svoju fyzickú aktivitu, znížime pocit hladu.
zdroj: novinky.cz