Zázračné bobule: Ochutnajte Aroniu, kráľovnú antioxidantov

Vyzerá nenápadne, ale jej čierne plody, ktoré dozrievajú koncom septembra, majú veľkú liečivú silu a schopnosť spomaliť starnutie.
Arónia čiernoplodá, latinsky Aronia melanocarpa je ker, ktorý dorastá do výšky až 3 metre (často sa pestuje na záhradách, napríklad ako živý plot). Jeho čierne plody sú veľké približne 1 cm. Kvôli podobnosti s žeriavom jedlým sa prezýva čierny žeriav. U nás sa pestujú tri druhy. Aronia arbutifolia (arónia planikolistá), Aronia prunifolia (arónia čerešňolistá) a najrozšírenejšia Aronia melanocarpa (arónia čiernoplodá).

Pôvod arónie môžeme hľadať na východe Severnej Ameriky, kde ju pre jej liečivé účinky používali indiáni. Do Európy priviezol tento ker okolo roku 1900 ruský biológ a pestovateľ ovocia Ivan Mičurin. Masovejšie ju začal pestovať okolo roku 1910 za podpory sovietskeho štátu kvôli výrobe potravinárskeho farbiva a liečiv.

Čo obsahuje

Plody arónie sú bohaté najmä na bioflavonoidy. Najväčší podiel tvoria kyanidín-3-galactosid (65,6%) a kyanidín-3-arabinosid (28,3%). Vďaka tomu funguje arónia ako silný antioxidant a podporuje správnu funkciu buniek.

Obsahuje aj niektoré vitamíny, ako vitamín C (100 g ale pokryje len 35% DDD, preto sa odporúča ju kombinovať s iným ovocím), vitamíny skupiny B (pomáhajú posilniť imunitu a správne fungovanie metabolizmu), vitamín E (podporuje činnosť nervového systému a pôsobí antioxidačne) a vitamín P – rutín (podporuje pružnosť žilových stien). Plody majú aj pomerne vysoké percento jódu, ktorý má pozitívny účinok na funkciu štítnej žľazy. Ďalej obsahujú sodík, horčík, vápnik, železo, fluór a zinok a tiež prírodný sorbit, sladidlo vhodné pre diabetikov.

“U arónii nie je dôležitý len obsah vitamínov vyskytujúcich sa bežne vo väčšine dostupného čerstvého ovocia, ale hlavne veľmi vysoký obsah látok zo skupiny bioflavonoidov (antokyanov) s vysokým ochranným a antioxidačným účinkom pre náš organizmus, ktoré majú z pohľadu prevencie najväčšie a najvýznamnejšie účinky pre náš vyvážený metabolizmus. Bioflavonoidy sa navyše primeranou a miernou tepelnou úpravou neničia tak ako na teplotu chúlostivé vitamíny.

Plody arónie majú mnoho blahodarných účinkov. napríklad:

** upravujú krvný obeh

** znižujú hladinu cholesterolu

** optimalizujú krvný tlak

** spevňujú najmä cievne kapiláry (prevencia aterosklerózy a ďalších civilizačných chorôb)

** zmierňujú problémy kŕčových žíl

** napomáhajú správnej funkcii pečene

** sú veľmi účinným antioxidantom

** podporujú imunitný systém

** spomaľujú starnutie organizmu

** sú prevenciou zubného kazu

** zabraňujú zrážanlivosti krvi

Plody arónie boli v posledných pätnástich rokoch intenzívne študované a výskumy preukázali aj ďalšie účinky. Dobre fungujú ako hepatoprotektivum (slúži na zlepšenie funkcie pečene), znižujú toxicitu a kumuláciu kadmia a ťažkých kovov v pečeni a obličkách, majú výrazný protizápalový účinok, rovnako ako bakteriostatickú aktivitu in vitro proti Staphylococcus aureus a Escherichia coli a antivírusovú aktivitu proti typu vírusu chrípky, potláčajú rast ľudských HT-29 rakovinových buniek hrubého čreva.

Ako ju konzumovať

Aby si plody zachovali všetky cenné látky, je najlepšie konzumovať ich v čerstvom stave. Buď jesť samotné bobule (stačí asi 30 bobúľ denne) alebo vo forme čerstvo vylisovanej šťavy.

“Aronia obsahuje karotenoidy, sitosteroly, flavanoly, antokyaniny. Vitamíny a minerálne látky ich dopĺňajú a zefektívňujú ich pôsobenie. Vitamíny C, E, niektoré béčka a fytonutrienty sa tepelnou úpravou ničia buď čiastočne alebo úplne. Keby teda klient aplikoval arónie pri kardiovaskulárnych problémoch, po zahriatí už budú sitosteroly, vitamín E a betakarotén zničené. U onkologických chorôb zase vitamíny C, B a antokyaniny. Podľa môjho názoru sú teda najlepšie kapsule so sušeným extraktom arónie alebo čerstvá šťava. Arónia je chuťovo dosť trpká, takže si z nej ľudia často robia potrebné marmelády, to už ale vďaka obsahu cukru a zahriatiu terapeutický efekt neprinesie, “tvrdí Kateřina Boesenberg, BHSc, predsedníčka Slovenskej naturopatickej spoločnosti.

Prospešnosť plodov arónie dokazujú aj mnohé vedecké štúdie:

Protinádorové pôsobenie

Bolo zistené, že antokyány spomaľujú rast nádorov. Vzhľadom k tomu, že je ich množstvo v arónii vysoké (2147 mg / 100 g), pomáhajú v boji s onkologickými ochoreniami. Podobne ako u extraktu z hroznových jadier boli u extraktu z arónie zistené účinky potláčajúce rast črevných rakovinových buniek. Ďalšie štúdie preukázali, že antokyány v arónie inhibujú množenie ľudských nádorových buniek krčka maternice, zabíjajú malígne nádorové bunky mozgu a pomáhajú zabrániť vzniku žalúdočných vredov.

Znižuje krvný tlak

Antokyány z arónie redukujú oxidačný stres, znižujú C reaktívnu bielkovinu (CRP) a ďalšie zápalové biomarkery, ktoré spôsobujú kardiovaskulárne ochorenia. Vedci vykonali štúdiu, v ktorej rozdelili skupinu 26 pacientov po infarkte myokardu do 2 skupín. Jedna dostávala denne 3 × 100 mg antokyanov arónie, druhá placebo. Výsledky boli naozaj prekvapivé. U prvej skupiny došlo k výraznému zníženiu krvného tlaku.

Znižuje hladinu cukru

Výskum ďalších vedcov preukázal, že antokyány v arónii pomáhajú normalizovať metabolizmus cukrov u diabetikov. Denná konzumácia 200 ml šťavy z arónie po dobu 3 mesiacov znížila hladinu glukózy a hladinu lipidov u ľudí s non-inzulín-dependentným diabetes mellitus.

zdroj: iprima.cz/

10 najlepších spôsobov očisty organizmu

facebook

Quinoa alebo Mrlík čílsky ako superpotravina budúcnosti

Sledujte nás a lajknite nás:

Pridaj komentár

Prihlásenie k odberu noviniek

Úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.

Pri pokuse o odoslanie žiadosti sa vyskytla chyba. Prosím skúste to znova.