Určite ste si všimli, že na okrajoch ciest už dozrievajú krásne červené plody šípok. Tak sa vydajte na ich zber a pripravte si z nich zdravý čaj. Podporíte tak svoju imunitu, ktorá obzvlášť teraz, na začiatku jesene, môže veľmi trpieť.
Krásne červené plody šípkovej ruže nám už tradične na začiatku septembra pripomínajú, že sa nezadržateľne blíži jeseň. Šípky sa ale hodia nielen na nápadité jesenné dekorácie, ale predovšetkým dokážu obohatiť organizmus o cenné látky, ktoré ho tak dokonale pripravia na chladné mesiace plné chrípok a prechladnutia.
Šípky plné vitamínu C
Prečo stojí za to šípky nazbierať a pripraviť z nich čaj alebo iné dobroty? Jednoducho preto, že sú bohatým zdrojom zdraviu prospešných látok, okrem iného napríklad vitamínu C, ktorý ukrývajú vo svojich šupkách a majú ho viac ako citrusy. Ďalej v nich nájdete vitamíny B1, B2 a B3, vitamín K, karotény a flavonoidy. V menšom množstve obsahujú šípky aj stopové prvky ako sú draslík, vápnik alebo horčík.
Šípky sa používajú na liečbu:
prechladnutie a horúčky
kašľa
zápalov močových ciest a obličiek
kolikových bolestí
hnačky
bolesťou žíl
zlepšujú sústredenie a stimulujú libido
Kedy zbierať šípky?
Šípky určite zbierajte v čase, keď sú úplne zrelé, ale ešte neprešli prvými mrazíkmi, teda zhruba od konca septembra do polovice októbra. Ich farba by mala byť oranžová až sýto červená a na dotyk musia byť tvrdé – tie mäkšie radšej nezbierame. Na zaváranie však nevadia ani šípky ľahko prešlé mrazom, pretože sú trochu sladšie a mäkšie. Pri rozpolení by plody mali mať žlté semienka s chĺpkami.
Ako šípky sušiť?
Z dvoch kilogramov nazbieraných šípok nasušíte zhruba kilogram plodov. Šípky môžete sušiť celé alebo nakrájané, vždy ich ale najprv umyte a zbavte stopiek aj lístkov (v prípade rozpolených šípok odstráňte aj všetky semienka a drobné „chĺpky“). Šípky usušte na sušičke alebo ich rozložte v tenkej vrstve na papier na pečenie a umiestnite na dobre vetrané miesto. Na dosušovanie môžete použiť rúru, teplota by ale nemala presiahnuť 60 °C. Pamätajte, že správne usušené plody majú červenú farbu a pri stlačení praskajú.
Ako si uvariť šípkový čaj?
Šípky sú odjakživa hojne využívané v kuchyni aj ľudovej medicíne. Najčastejšie sa používajú na prípravu čaju, vyrobiť z nich ale môžete aj marmelády, želé, sirup, polievku, omáčku alebo koláče.
Na šípkový čaj budete potrebovať:
2 až 3 lyžičky čerstvých alebo sušených šípok,
0,5 l vody,
cukor alebo med na dosladenie.
Čerstvé šípky rozdrvte, prelejte vriacou vodou a nechajte 10 minút prikryté lúhovať. Preceďte a popíjajte. Pozor, počas prípravy sa vyhnite kontaktu šípkového čaju s kovom, aby nedošlo k strate vitamínov. Šípkový čaj môžete piť pri krvácaní ďasien a paradontóze.
Ako na šípkový sirup?
Budete potrebovať 1 diel šípok na 2 diely vody a 1,5 dielu trstinového cukru a citrónovú šťavu podľa chuti. Plody šípku umyte a rozdrvte v mixéri, zalejte ich vodou a nechajte odstáť 24 hodín. Druhý deň všetko v hrnci zohrejte na miernom ohni, ale nevarte. Potom tekutinu preceďte cez plátno a vmiešajte cukor a citrónovú šťavu. Sirup prelejte do čistých fliaš a skladujte v chlade. Používajte ho na sladenie mierne vychladnutého čaju alebo na ochutenie vody.
zdroj: mojezdravi.cz