Dátumom spotreby, uvedenom na obale potraviny, sa nie vždy oplatí riadiť na sto percent. Môže sa totiž stať, že vinou zlej manipulácie alebo skladovania sa potravina skazí skôr. Zároveň je veľa potravín aj po tomto dátume úplne v poriadku.
Škoda každej potraviny, ktorá je vyhodená zbytočne. A jedlo po záruke nám zase nemusí urobiť dobre. Poďme si povedať pár pravidiel, ako spoznať, kedy sa potravina už skutočne kazí a kedy sa dá ešte bez problému zjesť.
Aj náznak plesne hneď vyhoďte
Keď na ovocí, chlebe, syre a inej potravine objavíte čo i len malý fľak plesne, celú ju vyhoďte. To isté platí, keď si kúpite balenie jahôd alebo napríklad cherry paradajky a objavíte pleseň medzi dvoma troma kúskami. Trhá to srdce, ale všetko musí letieť do koša. Podhubie plesne totiž nie je viditeľné, a hoci sa zdá pleseň malá, môže byť v potravine už poriadne prerastená. Preto riešenie typu „ukrojíme postihnutú časť a zvyšok zjem“ je dobré len pre oko. Jednorazové požitie plesnivej potraviny vám privedie nanajvýš zažívacie ťažkosti, častá konzumácia ale ohrozuje pečeň, obličky a môže prispieť k rozvoju nádorových ochorení.
Mliečne výrobky aj po dátume spotreby
Čo naopak hneď do koša letieť nemusí, sú neotvorené mliečne výrobky, u ktorých už prešiel dátum spotreby. Vyhadzovať je možno považujete za obozretné, ale v skutočnosti je to zbytočné plytvanie. Vo väčšine prípadov pár dní jogurtu, mlieku, tvarohu po záruke a ďalším vôbec nevadí. Obvykle sa uvádza doba jeden týždeň, kedy možno tieto produkty (pri správnom skladovaní) bez problému konzumovať.
Mlieko či jogurty sa navyše nekazí, ale kysne, čo vlastne znamená, že sa mení na iné produkty ako kefír alebo kyslý mliečny nápoj. Tým vás nenabádame k ich konzumácii – kyslé mlieko nie je každému po chuti. To skôr, aby ste vedeli, že sa nemusíte báť. Mliečne výrobky jednoducho prezrite a ovoňajte. A ešte si pamätajte, že ak sú mlieko či tvaroh nahorklé, potom už sú skutočne pokazené.
Pokazené mäso spoznáte hlavne čuchom
Pri mäse buďte obzvlášť obozretní. Skazí sa ľahšie a oproti iným výrobkov je tu tiež o niečo väčšie riziko, že si ho pokazené donesiete už z obchodu. Dôvodom je, že je pomerne náročné na skladovanie. Preto mäso i ryby starostlivo kontrolujte vždy, aj keď dátum spotreby ani zďaleka nevypršal. Opäť stavte na svoje zmysly. Pokazené mäso mení farbu, obvykle stmavne. Varovný signálom je aj lepkavý povrch. Údeniny bývajú scvrknuté alebo z nich tečie tekutina. Najspoľahlivejšie ale spoznáte pokazené mäso podľa zápachu, keď páchne, preč s ním.
Vajíčkový trik
Tiež vajíčka patria medzi potraviny, ktoré po dátume spotreby nemusíte hneď vyhadzovať. Ak sa skladujú v chlade, vydržia aj dlhšie ako bežne počítaných 28 dní od znesenia. Existuje trik, vďaka ktorému ľahko zistíte, či už je vajíčko pokazené, alebo nie. Dáte ho do pohára s vodou a čakáte, čo urobí. Keď ide rovno ku dnu, je ešte v poriadku. Keď sa nadnáša alebo priamo pláva na hladine, potom je pokazené.
Po otvorení dátum spotreby neplatí
Ešte jedna dôležitá vec na záver. U žiadnej z potravín neriešte dátum spotreby po tom, čo ste ich načali. Ak otvoríte balík šunky, kde je dátum spotreby za 14 dní, v tejto chvíli platí, že by ste ju mali spotrebovať do druhého dňa. Rovnako tak mäso. U mliečnych produktov sa hovorí o troch dňoch. Skontrolovať potravinu očami a nosom sa oplatí vždy.
zdroj: prozeny.cz