Teplo, posedenie s priateľmi a k tomu lahodne voňajúca pečienka. Lenže tých kalórií, tuku a karcinogénnych zlúčenín! Vieme o pár vychytávkach, s ktorými sa grilovania nemusíte toľko obávať.
Grilovanie je veda. Tak napríklad, ak sa nedodrží požadovaná teplota vo vnútri mäsa – 72 ° C po dobu 10 minút – zostanú v ňom mikroorganizmy a parazity. Okrem toho sa počas grilovania vyprodukuje veľa rôznych chemických látok. Ale aj keď nie je letné grilovanie najzdravší spôsob prípravy potravín, k letu skrátka patrí. Navyše možno jeho negatívny vplyv na zdravie zmierniť. A každé zníženie rizika má rozhodne zmysel nielen pre zdravie, ale aj pre radosť z letných pôžitkov.
4 rady pre zdravšie grilovanie
1. Neopekajte na priamom ohni
K vzniku škodlivých látok dochádza najmä v pripálených častiach potravín živočíšneho pôvodu. Zmerať teplotu pri domácom grilovaní ale nie je ľahké. Preto platí zásada neopekať na priamom ohni, ale iba nad rozpálenými uhlíkmi a najlepšie na ochrannej tácke alebo alobale. Odporúča sa napríklad hermelín v alobale.
2. Namiesto prílohy si dajte ovocie a zeleninu
Namiesto pečiva prihoďte ku správne pripravenému mäsu obľúbené ovocie a zeleninu. Avšak pozor, čerstvé! V takej podobe môžu zafungovať ako zdroj ochranných látok, antioxidantov a vlákniny, ktoré pomáhajú zmierniť negatívny vplyv grilovania. Kombináciou mäsových pokrmov s ovocím a zeleninou navyše dosiahnete chutnejších a nutrične vyvážených pokrmov.
3. Prednosť dajte rybám, hydine alebo mletému mäsu
Rad štúdií sa zhoduje, že konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko ochorenia srdca, rakoviny a cukrovky. Dlhé pôsobenie ohňa a vysokých teplôt môže urobiť karcinogénnym predovšetkým mäso údené. Preto dávajte prednosť rybám, hydine a mletému mäsu, ktoré pripravíte za kratšiu dobu, čím znížite celkovú dĺžku kontaminácie.
4. Vyberajte vhodné zdroja tepla
Hlavným problémom pri grilovaní je tzv. incenzácia a spaľovanie pripravovaných potravín, pretože práve to vedie k vzniku rakovinotvorných látok. Ak máme hovoriť o zdravom grilovaní, potom je to skôr o zdrojoch tepla. V tejto veci radime uprednostniť kontaktné grily a lávové kamene, používať ochranné grilovacie tácky a alobal a hlavne nejesť čierne a spálené potraviny.
zdroj: prozeny.cz