Vieme, čo nesmiete nikdy robiť na sklokeramickej varnej doske

Ak používate elektrickú sklokeramickú alebo indukčnú varnú dosku, je nutné sa niektorým veciam vyhnúť, aby nedošlo k jej poškodeniu. Poradíme vám, na čo by ste si mali dať pozor.

Hoci sklenený povrch, ktorým sú opatrené indukčné a sklokeramické platne, vylepšujú výrobcovia väčšinou tvrdenou vrstvou, ktorá zvyšuje ich odolnosť, nie sú tieto dosky nezničiteľné. A bola by predsa škoda, aby ste ich po pár týždňoch používania mali poškriabané a fľakaté. Tomu sa určite chcete vyhnúť, a preto nasledujúce veci rozhodne nerobte.

Nepoužívajte nevhodný typ riadu

Najčastejšie poškriabete povrch sklokeramickej varnej dosky nevhodným riadom. Môže sa jednať o riad liatinový, keramický či kameninový a o ďalšie typy, ktoré majú hrubé dno. Preto sa oplatí spolu s nákupom varnej dosky investovať do riadu, na ktorého obale je priamo uvedené, že je určené pre sklokeramické platne.

Nezabúdajte umyť riad zvonku

Udržujte dná panvíc a hrncov čisté tiež zvonku. Tuk, ktorý občas priľne vplyvom rozstrekovanie aj na vonkajšej strane dna panvice, môže zanechať stopy na varnej doske. „Rovnako tak staré hrnce, ktoré ste predtým používali na plynovej doske, je potrebné dôkladne zvonku očistiť a odstrániť usadeniny,“ odporúča Darina Papáčová.

Nenechávajte pripiecť pretečené jedlo

Pri varení strážte, aby vám pokrmy zbytočne nepretiekli. Najväčším nebezpečenstvom pre varnú dosku sú tekutiny, ktoré obsahujú cukor. Tie sa rýchlo zapečú, a môžu tak varnú dosku nenávratne poškodiť. Keď už sa vám to stane, je potreba dosku hneď utrieť. Akékoľvek zvyšky cukru alebo jedla s vysokým obsahom cukru je potrebné z varnej dosky ihneď odstrániť, aj keď je varná doska stále horúca, pretože cukor môže trvalo poškodiť sklokeramický povrch.

Nepodceňujte rozdielne teploty

Počas varenia dávajte pozor na to, aby ste na rozpálený povrch nepoložili prázdny studený hrniec. Alebo naopak. Aby ste z rúry nevybrali horúci pekáč a nedali ho vychladnúť na chladnú varnú dosku. Pre istotu pod neho vždycky dajte doštičku alebo utierku.

Nedávajte na dosku žiadne dekorácie

Sklokeramickú dosku môžete ohroziť ťažkými predmetmi. Preto nad ňu radšej neumiestňujte policu s dekoráciami alebo s riadom. A dávajte si pozor, aby ste na ňu z výšky nepustili ťažký hrniec alebo iný predmet, pretože obzvlášť horúca doska by mohla prasknúť.

Nepoužívajte abrazívne čistidlá

Sklokeramickú varnú dosku je potrebné udržovať v čistote. Aby sa nepoškriabala, je dobré ju pred každým použitím utrieť vlhkou handričkou a odstrániť z nej prípadné zvyšky rozsypaných ingrediencií, ktoré by sa na ňu mohli pripiecť alebo dosku poškriabať.

Keď chcete dosku umyť, nechajte ju najskôr vychladnúť. Na čistenie je ideálne použiť špeciálny prípravok určený na čistenie daného typu dosky. Nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky ani hubky alebo drôtenky, aby nedošlo k poškrabaniu plochy. Na pripálené nečistoty môžete použiť špeciálnu škrabku na sklokeramické materiály. Na usadeniny môžete použiť tiež biely ocot alebo citrónovú šťavu, a povrch potom vyleštiť utierkou z mikrovlákna.

zdroj: prozeny.cz

11 potravín a surovín, ktoré sa (takmer) nikdy nepokazia

facebook

6 spôsobov, ako rýchlo vzrušiť muža