Francúzsky paradox: môže za to naozaj víno?

Ak chcete výstižne popísať typického Francúza, postačí vám slovo paradox. Ako by bol ich okúzľujúci šarm založený práve na fakte, že napriek predpokladanej logike veci je všetko nakoniec inak!

Pre objasnenie môžeme začať obľúbeným francúzskym príkladom paradoxu syra Gruyère, čo je syr s malými otvormi. Čím viac syra, tým viac je otvorov, čo však znamená, že čím viac otvorov, tým menej je syra. A z toho nakoniec vyplýva, že čím viac je syra, tým menej máme syra!

Tučný Bon Appetit!

Po celom svete sa však termín francúzsky paradox asi najviac preslávil ako fenomén, ktorý odkazuje na prekvapivý štatistický fakt, že hoci Francúzi nezriadene holdujú tučným pokrmom s obsahom nasýtených tukov, trpia o polovicu menej obezitou a srdcovými chorobami ako niektoré iné európske národy. Zistenie vychádza z epidemiologickej štúdie z konca 80. rokov, ktorá vyústila vo zjavný rozpor s teóriou, že vysoká spotreba nasýtených tukov je rizikovým faktorom pre ischemickú chorobu srdca.

Vedci usúdili, že napriek vysokej konzumácii takých pochúťok, ako sú tradičné tučné syry, maslové omáčky, kačacia pečienka foie gras aj iné kalorické bomby, sa Francúzi tešia dobrej forme možno práve vďaka vyššej spotrebe červeného vína. To obsahuje vysoký podiel flavonoidov, najmä resveratrolu a ďalších antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred oxidačným stresom. A ako je to v skutočnosti?

Nasýtené farbami a vôňami

Predstavte si, že môžete zjesť, na čo máte chuť a pritom zostanete zdraví, štíhli a sexy. Hoci tradičná strava niektorých regiónov predstavuje mimoriadnu kalorickú nálož, je vo francúzskych butikoch najžiadanejšia dámska veľkosť číslo 36. Hlavné riešenie sa však skôr než vo víne nachádza v povestnom francúzskom art de vivre (umenie žiť). Kľúčom k slávnemu paradoxu je veľká pozornosť, akú Francúzi venujú surovinám, príprave pokrmov a stolovaniu, ktoré sú súčasťou kultúrnej tradície a nielen predmetom plnenia hladných krkov.

Každý, kto navštívil Francúzsku, si všimne, že výživné delikatesy sa tu vždy konzumujú s množstvom zeleniny a pečiva, s ktorými sa musí nakoniec podeliť o miesto v žalúdku. Návšteva typického ranného trhu od Štrasburgu až po Marseille uchváti množstvom farieb a vôní pochádzajúcich z prekypujúcej ponuky čerstvej sezónnej zeleniny, ovocia a byliniek, ktorými nadšene zákazníci dychtivo plnia svoje koše.

Ľahkosť zvaná papillote

Veľkým hitom vo Francúzsku je dnes varenie v pare bez tuku en papillote, teda v špeciálnom papierovom sáčku, ktorý uchová maximálne množstvo živín, vitamínov i arómy. Morský vlk (ryba na cesnaku) s kúskami krehkej zeleniny prevoňaný badyánom a feniklom, to všetko vložené do pary v jednom vrecku, je jednoduchá a delikátna večera, vďaka ktorej ráno môžete vkĺznuť rovno do bikín o pol kila ľahší.

Jedlo ako zvodná hra pôžitkov

Rýchle požívanie pokrmov sa aj v dnešnej dobe považuje za nezdvorilosť. Obed sa niekedy pretiahne na dve hodiny, večera aj na tri. Umenie stolovania je neotrasiteľný rituál. Každé sústo sa dôkladne vychutnáva a rozhovor brzdí rýchlosť, pretože sa nehovorí s plnými ústami. Pôžitok z jedla je zohraný v jemnej choreografii, pri ktorej príbory slúžia ako elegantný nástroje hry, ktorá nezasväteným môže pripadať ako nahováranie nože a vidličky s ušľachtilým kúskom naparádenej ryby.

Vo výsledku Francúzi pri takomto scenári nezjedia veľa, pretože medzitým beží hra o čas, kedy hormón leptín dodáva mozgu signál o nasýtení, ktorá prichádza približne dvadsať minút od okamihu, kedy sme už najedení a mali by sme teda zastaviť príjem potravy. A na to majú Francúzi ešte ďalšie účinné brzdy: aperitív, amuse-bouche alebo entrée – malé jednohubky a predjedlá, ktoré sa podávajú ešte dlho pred hlavným chodom. K jedlu pijú veľa vody a spolu s ňou si vychutnajú jeden alebo dva poháre vína.

Populárne rozprávanie o francúzskom paradoxe je príznačné pre mnohé oblasti krajiny galského kohúta a jej veselo nepochopiteľný život. Hlavne v tom nehľadajte logiku! Rovnako ako je mylné domnievať sa, že k zdraviu a štíhlej postave vám pomôže niekoľko pohárov červeného vína. Konzumácia alkoholu spojená s mierne zníženou úmrtnosťou na infarkt môže viesť naopak k rakovine a cirhóze pečene. Ťažká voľba!

zdroj: prozeny.cz

Dátum spotreby berte s rezervou. Kedy sa jedlo skutočne kazí?

facebook

Jedlo všade, ale spokojné dieťa. BLW má mnoho priaznivcov

Sledujte nás a lajknite nás:

Prihlásenie k odberu noviniek

Úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.

Pri pokuse o odoslanie žiadosti sa vyskytla chyba. Prosím skúste to znova.