Táto na prvý pohľad a chuť nevábna zelenina je významným zdrojom zdraviu prospešných látok, vďaka ktorým sa zaradila medzi najzdravší druh zeleniny vôbec. Mnoho ľudí (hlavne deti) konzumáciu brokolice úplne odmietajú a to je veľká škoda, pretože správne pripravená brokolica je malou pokladnicou zdravia.
Najbežnejším druhom brokolice je tá zelená, k videniu sú ale tiež kusy žlté alebo dokonca fialové. Vďaka možnosti zmraziť ju je dostupná celoročne a tak výhody, ktoré prináša jej konzumácia, môžete využívať denne.
Rodáčka z Talianska cestuje po celom svete
Brokolica je zázračná snáď vo všetkých smeroch, v ktorých možno o nej hovoriť. Rodáčka z Apeninského polostrovu sa začiatkom 20. storočia pestovala najmä v Taliansku a USA, od 20. rokov sa z Nového sveta rozšírila do celého sveta. Všade sa ale nepestujú rovnaké druhy: v Taliansku sa pestuje predovšetkým brokolica výhonková, Francúzi naopak dávajú prednosť brokolici karfiolovej. Krajinou s najväčším exportom brokolice vôbec zostáva Taliansko, kde sa táto zdravá dobrota tiež „narodila“.
Zelená farba je znamením zdravia
V obchode by ste mali vyberať kusy s nepoškodenými ružičkami bez škvŕn, ktoré majú pekne zelené, a nie nažltlé listy. K žltnutiu ružíc dochádza najmä v teplom počasí už počas troch dní, preto by ste brokolicu, ktorú prinesiete domov, mali čo najrýchlejšie spotrebovať. Práve z dôvodu rýchleho žltnutia je v prípade, že ju nemáte v úmysle v blízkej dobe zjesť, lepšie ju zamraziť – a nemusíte sa báť, všetky dôležité živiny zostanú zachované.
Prevencia pred infekciami
Hovorili sme o tom, že brokolica je zázračná a nielen v jednom aspekte. Teraz vám teda vysvetlíme prečo. Vďaka jej mimoriadnemu nutričnému profilu sa radí k najzdravším druhom zeleniny vôbec. Podobne ako všetky zelené zeleniny je bohatým zdrojom chlorofylu, na ktorého prospešné účinky na zdravie je neustále poukazované. Obsahuje širokú škálu antioxidačných látok a tiež látky, ktoré pôsobia chemo preventívne, tj. chráni pred rozvojom rakoviny. Za zmienku stojí hlavne sulforafan.
Brokolica posilňuje imunitu a preventívne pôsobí proti infekciám. Okrem imunity posilňuje tiež svalstvo a črevá. Za prvé je zodpovedný horčík, ktorého je cenným zdrojom. Ide o minerál nevyhnutný pre správnu činnosť svalov, srdca, hormónov a prenos nervových vzruchov. Za ďalšiu môže vysoké množstvo vlákniny, ktorá v správnom množstve zvládne rozpohybovať aj tie „najlenivejšie“ črevá. Je bohatá na bielkoviny a tiež vápnik, ktorého – hoci sa jedná o zeleninu – obsahuje významné množstvo.
V kuchyni s ňou dokážete úžasné veci
Brokolica sa osvedčuje ako chutná príloha k mäsu a ďalším pokrmom, môžete ju zapekať, pridávať do zeleninových jedál a rizot aj variácií na ne, variť, dusiť, piecť alebo jesť aj za surova ako súčasť šalátu. Mnoho ľudí zužitkováva iba ružice, čo je však chyba, pretože stonky chutia rovnako dobre a sú tiež rovnako prospešné – chuťou vám možno pripomenú kaleráb. Môžete ich jesť surové, krájať do šalátov alebo pridávať do polievok. Ak nechcete tepelnou úpravou brokolicu zbaviť všetkých cenných živín, mali by ste ju upravovať šetrne a variť mierne, ideálne v pare (na parníku). Rozdiel vo výživovej hodnote uvarenej a naparenej brokolici je naozaj veľký. Brokolica je významným zdrojom kyseliny listovej, ktorá sa ničí varom, preto by bola škoda o nej prísť. Pokiaľ chcete živín z brokolice dokonale využiť, prihoďte k nej na tanier zeleninu obsahujúce biotín, ako sú paradajky, špenát alebo avokádo. Zužitkovanie bielkovín zase napomôže vitamín B12, ktorý nájdete napríklad vo vajciach.
zdroj: vitalweb.cz