Prerušovaný pôst sa stáva hitom tohtoročnej zimy medzi slávnymi, podobne ako otužovanie. Podľa mnohých odborníkov na výživu má tento stále obľúbenejší trend v chudnutí svoje opodstatnenie. Jednak je skutočne funkčný, pritom sa nejedná o žiadnu drastickú diétu, pri ktorej by ľudia trpeli hladom a ochudobňovali svoj jedálniček o dôležité nutričné látky.
Prerušovaný pôst obmedzuje čas, počas ktorého môžete jesť, môže sa tak jednať o jednoduchý spôsob, ako znížiť príjem kalórií. Ak sa teda nebudete počas povoleného času pre konzumáciu prejedať a naopak si odoprite jedno jedlo počas dňa, podarí sa vám skutočne schudnúť.
Ak konzumujete viac jedla a teda energie, než telo potrebuje v danom čase, samo si ukladá prebytočnú energiu vo forme glykogénu v pečeni na neskoršie využitie. Keďže je priestor v pečeni obmedzený, v okamihu, kedy dôjde miesto, si telo začne prebytočnú energiu ukladať ako telesný tuk.
Pri bežnom jedálničku telo tukové rezervy nevyužíva, aby doplnilo zásoby energie. Pri prerušovanom pôstu nedostatok jedla spôsobí, že telo začne prirodzene odbúravať tukové zásoby, pričom svalová hmota zostane chránená.
Ako ukázali niektoré štúdie, možno vďaka prerušovanému pôstu schudnúť 3-8% svojej hmotnosti a to po dobu 3-24 týždňov. V páse pritom ubudne 4-7% z celkového obvodu, podľa odborníkov sa pritom bude jednať o škodlivý brušný tuk. Nebude sa tak jednať len o vodu, či naopak svalovú hmotu. Vďaka lepšiemu metabolizmu dôjde predovšetkým k odbúravaniu tukov.
Prerušovaný pôst ale môže mať aj ďalšie benefity na zdravie. „Je dokázané, že pri prerušovanom hladovaní telo funguje protizápalovo, takže v čase, keď nastáva autofágia (Autofágia je prirodzený regulovaný mechanizmus bunky, ktorý odstraňuje nepotrebné alebo nefunkčné zložky. Umožňuje riadenú degradáciu a recykláciu bunkových zložiek), si telo nájde slabé bunky a samo ich zabije, aby sa reprodukovali nové a zdravé, zatiaľ čo za normálnych okolností telo čaká, až slabé bunky samy zahynú,“ upozorňuje nutričná expertka Gabriela Peacock.
Odborníci však ľuďom kladú na srdce, že tento spôsob stravovania je bezpečný len pre zdravých ľudí. Ak máte nejaké zdravotné obmedzenia, vždy sa najprv poraďte so svojím lekárom.
„Ide najmä o ľudí, ktorí sú citliví na pokles hladiny cukru v krvi. Deje sa tak najčastejšie u diabetikov, ľudí s poruchou príjmu potravy, tehotné ale aj dojčiace ženy,“ odporúča na svojom blogu novozélandský dietológ Ryan Raman.
Prerušovaný pôst môže mať mnoho variantov. V súčasnej dobe medzi najobľúbenejšie patria metóda 16/8, však nie všetkým táto varianta môže vyhovovať. Prinášame vám preto prehľad všetkých možností.
1. Metóda 16/8
Povoľuje jesť 8-10 hodín denne a hladovania po dobu 14-16 hodín. Je pritom len na vás, o koľkej začnete jesť, a podľa toho potom zjete posledný pokrm. Všeobecne je doporučované, aby sa ženy postili kratšiu dobu, teda 14-15 hodín denne, zatiaľ čo muži môžu skúsiť aj dlhší interval 16 hodín.
Známy fitness expert Martin Berkhan, ktorý stojí za popularizáciou tejto metódy, odporúča pri 16-hodinovom pôste prvé jedlo zjesť až v 12 hodín a teda skonzumovať posledné jedlo v 20 hodín. Avšak jedná sa o veľmi individuálna záležitosť. Mnohým ľuďom môže vyhovovať začať jesť skôr a rovnako tak si aj dopriať posledný pokrm (napr. prvé jedlo v 10 hodín a posledné v 18 hodín).
Najťažšie je dodržiavať túto metódu pre ľudí, ktorí radi raňajkujú a musia tak aj posledné jedlo dňa konzumovať veľmi skoro.
Počas pôstu môžete piť vodu, kávu a ďalšie nápoje bez obsahu kalórií. Často sa tak stáva, že veľa ľudí začne kvôli tejto diéte dodávať telu aj oveľa viac tekutín.
Aby táto metóda skutočne fungovala, je dôležité v povolenej dobe konzumácie siahať aj po zdravších variantoch pokrmov. Pokiaľ si budete dopriať aj naďalej sviečkovú so šiestimi knedľami či iné veľmi kalorické jedlá, potom zrejme ani počas prerušovaného pôstu neschudnete.
2. Diéta 5: 2
Ďalšia forma prerušovaného pôstu zahŕňa týždenný plán, v ktorom sa päť dní v týždni stravujete úplne normálne, zatiaľ čo 2 dni v týždni minimalizujete príjem kalórií len na 500-600 kalórií denne. Pre pôst si teda môžete vybrať ľubovoľné 2 dni v týždni. Odborníci odporúčajú určiť si pre pôst napr. Pondelok a štvrtok a ostatné dni konzumovať stravu podľa zvyku. Samozrejme aj tu platí, že počas bežných dní je vhodné do jedálnička zahrnúť predovšetkým zdravé, menej kalorické jedlá.
3. 24hodinový pôst 1-2krát týždenne
24hodinový pôst 1-2 dni v týždni nezvládne každý. Jedná sa o veľmi náročnú verziu prerušovaného pôstu. A je v podstate jedno, či svoj pôst začnete po večeri jedného dňa a budete ho držať do nasledujúceho večera, či začnete a skončíte raňajkami či obedom. Konečný výsledok bude u všetkých možných variantov rovnaký.
Aby všetko fungovalo, je podľa odborníkov dôležité zvyšné dni jesť úplne normálne, a teda konzumovať bežné množstvo jedla, ako by ste sa nepostili. Naopak pri pôste môžete piť len vodu, kávu a ďalšie nápoje bez kalórií. Nič ďalšieho už si dopriať nesmiete. Preto je tak ťažké tento spôsob prerušovaného pôstu dodržať.
Odborníci preto odporúčajú začať najprv s 14-16 hodinovým pôstom každý deň a až potom začať skúšať držať 24hodinovej pôsty.
4. Pôst každý druhý deň
Existuje hneď niekoľko rôznych verzií tejto metódy. Niektoré z nich počas pôstu povoľujú konzumáciu cca 500 kalórií, iné nič, čo sa už ale mnohým odborníkom javí ako príliš extrémne a rozhodne nie je tento spôsob neodporúča u začiatočníkov.
Najťažšie pre mnoho ľudí je chodiť spať niekoľkokrát v týždni s prázdnym žalúdkom. Často sa stáva, že ani spánok potom nie je príliš kvalitný. Je preto skutočne na zváženie, či všetky zdravotné prínosy kvôli hladovaniu nebudú negatívne vyvážované novovzniknutými ťažkosťami.
5. Diéta bojovníkov
Túto diétu popularizoval fitness expert Ori Hofmekler. Odporúča denne zjesť malé množstvo surového ovocia a zeleniny a večer si dopriať jedno veľké jedlo. V podstate sa tak postíte počas celého dňa a večer máte hody, a to po dobu max. 4 hodín. Večera sa pritom má niesť v duchu Paleo diéty, kedy sú konzumované celé, a teda nespracované potraviny.
6. Spontánne vynechávanie jedla
Prerušovaný pôst, ktorý ako jediný nemá žiadny presný plán. Jedlo môžete jednoducho vynechať raz za čas bez väčšieho plánovania, a teda v okamihu, keď máte veľmi nabitý program či jednoducho nemáte hlad.
Podľa niektorých odborníkov je totiž mýtus, že musíte jesť pravidelne každých pár hodín, aby ste nehladovali a nespomalili si metabolizmus. Telo každého jedinca je dobre vybavené na to, aby zvládlo aj dlhodobejšie hladovanie, preto keď vynecháte denne 1-2 jedlá, nič sa nestane. Rovnako ako keď si raz za čas doprajete 24hodinový pôst. Ide o to, aby ste sa v deň, keď vynecháte 1-2 jedlá, následne neprejedali, ale konzumovali len normálne porcie zdravého a po výživovej stránke vyváženého pokrmu.
zdroj: novinky.cz