Sezóna tekvíc je konečne späť – a s ňou aj tie najchutnejšie recepty! Vyskúšajte tento tekvicový koláč, pretože je neuveriteľne lahodný!
Tekvicový koláč bol v USA vždy tradíciou – zaručene je na stole najmä počas jesenných sviatkov, ako je Halloween alebo Deň vďakyvzdania. Tento dezert je ale stále obľúbenejší aj u nás a stále častejšie nachádza cestu do našich kuchýň. Náš recept na tekvicový koláč je neprekonateľne lahodný a behom okamihu vám prinesie babie leto priamo k vám domov. Vykúzlenie útulnej atmosféry je v cene.
Tekvicový koláč ako najchutnejšia verzia jesennej tekvice!
Ingrediencie
- 200 gramov múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 250 gramov cukru
- Soľ
- 3 vajcia
- 100 gramov masla
- 800 g tekvica Hokkaido
- 200 ml mlieka
- 60 gramov hnedého cukru
- 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1 štipka mletého muškátového orieška
- 1/2 štipky mletého klinčeka
- múka na pracovnú plochu a formu
- tuk
- potravinárska fólia
- papier na pečenie
Príprava
1 / V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, 100 gramov cukru a štipku soli.
2 / Pridáme vajíčko, kúsky masla a prípadne lyžicu studenej vody a všetko uhnite na hladké krehké cesto. Zabalíme do fólie a necháme asi 30 minút chladiť.
3 / Medzitým umyjeme a nakrájame tekvicu. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou, privedieme do varu a prikryté dusíme na strednom plameni desať až dvanásť minút. Zvyšnú vodu dobre zlejeme.
4 / Potom tekvicu rozmixujeme najemno a oddelíme zvyšné vajcia. Pridáme mlieko, zvyšný cukor, žĺtok, štipku soli, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a klinčeky, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
5 / Na pomúčenej pracovnej ploche (priemer cca 32 cm) vyvaľkáme krehké cesto. Vyložíme ním vymastenú, múkou vysypanú koláčovú formu (cca 26 cm Ø) a prebytočné cesto odkrojíme.
6 / Základ cesta niekoľkokrát prepichneme vidličkou a prikryjeme papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 175 ° C 15 až 20 minút. Potom vyberieme papier a pečieme ďalších 5 minút.
7 / Metličkou na ručnom mixéri vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a opatrne vmiešame do studeného tekvicového pyré.
8 / Tekvicovú zmes rovnomerne rozotrieme na predpečený základ.
9 / Tekvicový koláč pečieme v predhriatej rúre na 150 °C 45 až 50 minút. Necháme vychladnúť na mriežke a vychutnáme! Ozdobený šľahačkou chutí obzvlášť lahodne.
zdroj: prostreno.cz