Maškrtenie k televízii pre dietárky! Čo zobať, aby ste nepribrali?

Večernú pohodu si automaticky spájate s obľúbeným seriálom, pohárom vína a nejakým chutným zobaním? Seriál a víno by sme nemali to srdce vám odoprieť. Pokiaľ si ale chcete udržiavať štíhlu líniu, musíte zobať zdravo. Našťastie máme tipy!

Chipsy môžu byť akokoľvek poctivé, ale nikdy sa neznesú s diétou. Rovnako tak tyčinky, chrumky a ďalšie konvenčné večerné pochutiny. Obľúbeného zobania pri televízii sa ale nemusíte vzdávať, k poháru vína budú skvele chutiť aj tieto dobroty.

Domáce zeleninové chipsy

Sú zdravé, diétne a dokonca naozaj dobré! Zeleninové chipsy sú jednou z najlepších možností na maškrtenie k televízii. Navyše, príprava zaberie len pár minút, o zvyšok sa postará rúra. V závislosti od jej výkonu pečiete zeleninové chipsy na 160–170 °C zhruba 15 až 20 minút. Správne načasovanie si na prvýkrát musíte vychytať. Určite odporúčame vyskúšať tieto varianty:

Cuketové – Cuketu nakrájate na tenké kolieska a potrite zmesou z olivového oleja, prelisovaného cesnaku, soli, bazalky a rozmarínu. Výborný je aj variant s parmezánom. V takom prípade olej a bylinky zmiešajte ešte s vajíčkom. Kolieska cukety obalíte prvýkrát v zmesi a potom v nastrúhanom parmezáne.

Z červenej repy – Červenú repu olúpte, nakrájajte na tenké plátky a potrite zmesou olivového oleja, soli a byliniek. Výborná je napríklad s provensálskym korením, ktoré nechá vyniknúť jej sladkej aróme.

Mrkvové – Mrkvové chipsy chutia skvele na slano aj na sladko. Mrkva môžete nakrájať na kolieska alebo tenké prúžky. Pre slanú variantu kúsky potrite zmesou olivového oleja spolu s chilli, údenou paprikou, soľou a korením. Pre sladkú zvoľte kokosový olej a škoricu.

Špenátové – Prekvapivo chutné a chrumkavé sú chipsy z baby špenátu. Lístky špenátu potrite olejom s prelisovaným cesnakom, soľou a oreganom.

Vynikajúce dipy nesmú chýbať

Ako zobanie môžete zvoliť nielen zeleninu formou chipsov, ale aj čestvé kúsky. Výborný môže byť napríklad pokrájaný zeler, cherry paradajky, uhorka, mrkva, kaleráb či napríklad reďkovky. Či už siahnete po čerstvej zelenine, alebo si urobíte pečené chipsy, vhod rozhodne prídu chutné zeleninové dipy. Aké si pripraviť?

Hummus – K čerstvej zelenine je vynikajúci cícerový hummus. Základný recept je z plechovky cíceru, dvoch lyžíc olivového oleja, lyžice citrónovej šťavy, dvoch lyžíc tahini pasty a štipky soli. Všetky ingrediencie len rozmixujete.

Kôprový – Tento vynikajúci svieži dip vyrobíte z téglika ricotty, hrsti čerstvého kôpru, soli, korenia a šťavy z polovice limetky.

Hráškový – Rozmixujte plechovku hrášku, vaničku polotučného tvarohu, dve lyžice olivového oleja, štipku soli a korenia.

Pikantné s karí – Zmiešajte 300 g gréckeho jogurtu, dve lyžičky dijonskej horčice, lyžičku karí, nasekanú pažítku, soľ a korenie.

Jogurtový s mätou – Zmiešajte 300 g gréckeho jogurtu, strúčik prelisovaného cesnaku, šťavu z citróna, menšiu hrsť nasekanej mäty, biele korenie a štipku soli.

Arašidový – Nielen k sladkým chipsom, ale aj k čerstvému zeleru alebo mrkve je veľmi chutný arašidový dip. Ako naňho? Zmiešajte 100 g arašidového masla s 200 g bieleho jogurtu a lyžičkou medu.

Superzdravé jednohubky

Hummus alebo iné vyššie uvedené dipy s hustejšou konzistenciou (hráškový, arašidový) môžu skvele poslúžiť aj ako nátierka na zdravé jednohubky. Pokiaľ ale chcete naozaj diétne, pečivo si odpustite. Prekvapí vás ako výborne chutia tieto dipy aj na plátkoch uhorky.

Skúsiť môžete aj syrové cherry paradajky. Drobné cherry paradajky napichnite na špáradlo, zaň lístok bazalky a na záver guľôčku mozzarelly. Môžete ľahko pokvapkať olivovým olejom. Podobne to môžete urobiť aj s reďkovkami (sú obzvlášť diétne). Nebojte sa pridať aj štipku chilli.

zdroj: prozeny.cz

Ako sa prestať prejedať a znovu získať kontrolu nad množstvom skonzumovaného jedla

10 potravín, ktoré musíte mať v chladničke, aby ste schudli!