Mám pre vás dôležité tajomstvo. Ani jeden chorý a (alebo) obézny človek nemá stabilnú úroveň hladiny krvného cukru. Nebojím sa povedať, že to je hlavná príčina všetkých ochorení.
Ide o najcitlivejší mechanizmus podporujúci zdravie a vyrovnanú telesnú hmotnosť. Pankreas, pečeň a mozog fungujú ako stabilizátory cukru v organizme. Pritom je činnosť pankreasu zameraná na stabilizáciu cukru v organizme iba z dvoch percent. Zvyšných deväťdesiat osem je produkciou tráviacich enzýmov. Avšak tieto iba dve percentá predstavujú mohutný silový aparát kontroly tohto dôležitého ukazovateľa.
Glukóza (krvný cukor) je využívaná nielen pre zaistenie životnej činnosti buniek organizmu. Časť glukózy zostáva v pečeni, kde sa premieňa na glykogén. Táto substancia je určená na skladovanie energie. Ak hladina krvného cukru klesne, dostane pečeň od žliaz s vnútornou sekréciou pokyn k spätnej premene glykogénu v glukózu a prísunu energie do organizmu. V prvom rade je nevyhnutné energeticky zabezpečiť životne dôležité orgány – mozog, srdce a svaly. Ak hladina krvného cukru svojimi hodnotami pripomína horskú dráhu, sú pečeň veľmi zaťažená úsilím udržať ju na stabilnej úrovni. Bráni im to vo výkone ďalších početných matebolických funkcií. Nie je teda prekvapením, keď takto preťažená pečeň nestíhajú dokonale odvádzať z tela toxíny.
Organizmus navyše reaguje na skokové zmeny úrovne krvného cukru ako na stresový faktor. Takže antistresový orgán, konkrétne kôra nadobličiek, je takisto preťažovaný. Nadobličky sú nútené zaplavovať organizmus kokteilom kortizolu a adrenalínu. Okrem radu ďalších činností majú nadobličky na starosti kontrolu alergií a imunitu. Nestabilná úroveň krvného cukru im túto činnosť veľmi komplikuje.
To je obyčajný stručný náčrt toho, čo sa deje s dvoma dôležitými orgánmi v prípade nerovnováhy krvného cukru. Ani ďalšie orgány samozrejme nezostávajú tohto škodlivého vplyvu ušetrené. Čo sa stane, ak sú denne vystavované preťaženiu, spôsobenému nutnosťou navracať úroveň krvného cukru k normálu? Tu sa prejaví genetická dispozícia k tej či onej chorobe. Zdanlivo nevinné maškrtenie obľúbených pochúťok môže tak skôr či neskôr prebudiť driemajúce „zlé“ gény, rovnako ako ovplyvniť vašu váhu, to, ako sa cítite a dokonca aj to, nakoľko mlado vyzeráte.
Udržanie stabilnej hladiny krvného cukru je krehkým mechanizmom zabezpečení rovnováhou a výmenou medzi orgánmi a systémami ľudského tela. Ste si pravdepodobne istí, že ak nemáte cukrovku, nemusíte sa o úroveň svojho krvného cukru zaujímať. Ako vidíte, nie je to tak celkom pravda. Neobmedzený príjem sladkých a múčnych jedál spúšťa v organizme dominový efekt. Skúste sa zamyslieť nad tým, čo sa vo vašom tele deje, keď zjete kúsok torty alebo rožok s marmeládou … Pankreas musí okamžite vyprodukovať zvýšené množstvo inzulínu, pečeň nestíha svoju detoxikačnú činnosť, nadobličky zoslabujú alergénnu a imunitnú kontrolu a štítna žľaza sa vysiľuje podporou metabolizmu.
Udržiavať stabilnú úroveň krvného cukru prípad od prípadu k ničomu nie je. To je krutá realita. Chápem, že nie všetkým sa páči predstava zrieknutie sa obľúbených dobrôt. Isteže nie všetci musia dodržiavať tak prísnu diétu, ako ľudia trpiaci cukrovkou. Avšak, nezabúdajte na svoj krvný cukor. Chuť na sladké znižujú živočíšne tuky a tiež rastlinné oleje lisované za studena. Súčasťou živočíšnych tukov je konjugovaná kyselina linolová (CLA) podporujúca uvoľnenie a spaľovanie uloženého tuku. Čím vodorovnejšia bude pomyselná krivka glykémie, tým väčšia bude šanca na schudnutie a odvrátenie choroby.
zdroj: prokondici.cz
Austrálčanka, ktorá má 70 rokov, viac ako 28 rokov nekonzumuje žiadny cukor. Jej fotografia hovorí za všetko.