Jeden z mnoho receptov od My Cooking Diary k víkendovému obedu..
Na to, že sa boršč radí medzi moje najobľúbenejšie polievky vôbec, ho jem a varím fakt málo. Absolútne netuším, prečo to tak je, ale keď ho vidím niekde v menu, tak si ho hneď okamžite musím dať. Je to pôvodne ukrajinská národná polievka, ale môžete sa s ňou veľa stretnúť aj v Rusku, Poľsku alebo Bulharsku. Tradične sa varí s hovädzím mäsom, ale ako je u mňa v poslednej dobe zvykom, rozhodla som sa urobiť vegetariánsku verziu. Snáď nikde v kuchárskych knihách ani na internete som nevidela rovnakú verziu tejto polievky, takže ak veríte práve tej mojej krásne kyslastej, som veľmi rada a tu je recept.
Len dopredu hovorím, že mám rada veľa zeleniny a výraznej chute. Napríklad tam dávam škoricu v celku a kardamóm. Ak vám ani jedno z toho v jedlách nechutí alebo nemáte potrebné kardamóm doma, jednoducho ho vynechajte. Pre mňa je to ideálne takto, ale bola by škoda, keby vás napríklad ten kardamóm mal odradiť. Veľmi dobre to viem, že čo nepoznám alebo nemám doma, to sa mi veľmi nechce variť.
Nuž a neľakajte sa toho zoznamu ingrediencií. Fakt to nie je tak šialené. Najväčší „záber“ je klasicky to škrabanie a krájanie zeleniny, potom je to raz dva.
Čo budete potrebovať:
- 1 hodina, plný veľký hrniec (cca 3,5 litra)
- 1 veľká lyžica rozpusteného masla (alebo slnečnicového oleja)
- 1 veľká cibuľa
- 100 g zeleru (cca dve stonky)
- 200 g mrkvy
- 3 stredné strúčiky cesnaku
- 1 vrchovatá lyžica paradajkového pretlaku
- 400 g paradajok v plechovke (použila som cherry od značky Mutti)
- 2 väčšie bobkové listy
- 1 celá škorica
- 4 guľôčky nového korenia
- 3 tobolky kardamómu (nemusí byť)
- 3 stonky čerstvého tymiánu
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- 250 g zemiakov
- 250 g červenej repy
- 350 g bielej hlávkovej kapusty
- šťava z jedného veľkého citróna
- trstinový cukor podľa potreby
- soľ
Na servírovanie:
- Kyslá smotana (ideálne deluxe)
- Čerstvá hladkolistá petržlenová vňať
- Čerstvý kôpor
Postup:
Zo všetkého najskôr som si umyla a očistila zeleninu. Cibuľu som si nakrájala čo najviac najemno, cesnak nahrubo, stopkový zeler na menšie kocky, mrkvu a repu na cca centimetrové kúsky a zemiaky na väčšie kúsky. Z kapusty som odstránila hlúb a horné listy a nakrájala na centimeter široké prúžky. Pri krájaní zeleniny sa riaďte tým, akú veľkú ju máte v polievke radi. Niekto má rád malé kocky, niekto prúžky, niekto veľké kusy. Myslite akurát na to, že repa a mrkva sa varí zo všetkého najdlhšie, tak iche nerobte najväčšie.
Vo veľkom hrnci som rozpustila maslo a začala na ňom opekať cibuľku so zelerom a mrkvou. Osmažila som ju do zmäknutia asi desať minút a potom pridala cesnak. Ten som nechala asi minútu rozvoňať a dala do hrnca paradajkový pretlak. Smažila som ďalšiu minútu, priliala som drvené paradajky a všetko korenie – nové korenie, bobkový list, kardamóm, škoricu a tymian. Nechala som spoločne asi dve minúty prebublať a priliala som vývar. Hneď na to som pridala zvyšnú zeleninu – repu, zemiaky a kapusta a nechala priviesť k varu. Potom som stiahla na menší plameň, aby polievka nejako extra nebublala, pridala vrchovatú lyžičku soli a nechala variť tak 30 minút.
V priebehu varenia som pridala ešte prvú šťavu z citróna, trošku cukru a soľ. Postupne som pridávala všetkého toľko, aby bola chuť vyvážená. Najviac by mala dominovať chuť kyslá, takže som tam nakoniec dala šťavu z celého jedného veľkého citrónu. Ako vždy je ale lepšie so všetkým pomaly a postupne. Hotovo je vo chvíli, keď je všetka zelenina krásne mäkká a polievka je dokonale dochutená.
Servírovala som so štedrou porciou kyslej smotany a nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.
Tak šup do kuchyne.
Viac podobných receptov nájdete v mojej kuchárke My Cooking Diary, ktorú môžete zakúpiť u mňa v E-SHOPU
zdroj: mycookingdiary.cz