7 dôvodov prečo piť zelené koktaily a ako začať

Čerstvá zelená listová zelenina, predovšetkým tá tmavozelená, obsahuje obrovské množstvo živín (vrátane veľmi dôležitého chlorofylu). Teda kto si dopraje surové zelené listy pravidelne, stará sa tým zároveň o svoje zdravie a imunitu.

Z bežne dostupnej zeleniny sa jedná o špenát, kel, kel kučeravý, bielu kapustu, hlávkové a listové šaláty, list zeleru a petržlenu, rukolu a ďalšie. Ak ich do svojho jedálnička chceme zaradiť, ponúka sa okrem šalátov variant zelených kokteilov (tzv. Green smoothies). Zelené listy sa rozmixujú s ovocím a vodou do jemnej koktailovej konzistencie s výbornou chuťou. V čom spočívajú výhody zeleného koktailu?

1. Zelené koktaily nám umožnia zjesť (alebo skôr vypiť) podstatne viac surovej zelenej listovej zeleniny, než je tomu v šalátoch. Napríklad do jedného pohára krémového koktailu príde hrsť špenátových listov alebo 3 listy kelu. Vypiť dva poháre nie je žiadny problém (naopak, v kombinácii s banánom alebo iným ovocím to je chuťový pôžitok), zatiaľ čo zjesť také množstvo v šaláte alebo samostatne väčšinu z nás neláka.

2. Koktaily sú hotové behom pár minút. Pripravujú sa vo vysokorýchlostnom mixéri. Všetky suroviny (očistené a odkôstkované) vložíme do mixéra a rozmixujeme. Rovnako rýchlo pripravíme jeden pohárik ako porciu pre celú rodinu. Úplne odpadá akékoľvek strúhanie alebo krájanie na malé kúsky. Mixér stačí vypláchnuť pod tečúcou vodou a je upratané.

3. Tekutá strava sa oveľa ľahšie strávi a vstrebáva. To je veľmi dôležité. Vďaka rýchlemu spôsobu stravovania často jedlo nedokonale rozžujeme a naše telo z neho nezíska minimum. Okrem toho mnoho seniorov nemá dostatočne pevné zuby a surovej zelenine sa musia vyhýbať. Zelené koktaily pre nich prestavujú možnosť získať veľkú dávku živín.

4. Zelené koktaily ponúkajú obrovskú variabilitu a celú škálu chutí. Zhruba polovicu surovín v koktaile tvoria zelené listy a druhú polovicu rôzne ovocie. Vďaka tomu môže byť chuť sladká, kyslá, horkastá, jemne štipľavá alebo neutrálna – každý si môže vybrať. Veľmi často nie je okrem zelenej farby vôbec poznať, že koktail obsahuje niečo iné ako ovocie. Zelené koktaily sú skvelou voľbou aj pre deti.

5. Sú hodnotnou náhradou raňajok, desiaty alebo ľahkého obeda. Zelené koktaily dodávajú nielen živiny, ale aj potrebnú dávku energie v podobe ovocných cukrov, bielkovín a zdravých tukov. Každý koktail sa dá prispôsobiť aktuálnym potrebám. Chcete niečo sýteho po hodine strávenej cvičením? Môžete zvoliť kombináciu špenátu s banánom, pomarančom a kúskom avokáda. Alebo naopak niečo nízko kalorického a osviežujúceho? Trebárs kel (kel kučeravý) s citrónom a jahodami. Nemusíte zostať len pri ovocí a zelenine – pridať možno treba lyžicu semienok pre viac zdravých tukov alebo trochu rastlinného mlieka ….

6. Zelené koktaily hydratujú. Naše telo pitím zelených koktailov získava nielen živiny, ale aj významný podiel vody. To je dôležité, pretože veľká časť potravín sa k nám dostáva v dehydrovanej podobe (pečivo, sušienky, krekry, müsli tyčinky, bagety, atď.) Alebo má dehydratačné účinky ako napr. káva a alkohol. Zelené koktaily sú skvelou cestu pre zvýšenie príjmu tekutín.

7. Vynikajúca chuť. Tu nie je čo dodať, to si každý musí vyskúšať

Ak zelené koktaily nepoznáte a máte chuť si ich vyskúšať, bude sa vám hodiť pár tipov do začiatku:

GreenSun - Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
GreenSun – Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.

S akou kombináciou ovocia a zeleniny začať?

Pretože je február, je ponuka menšia. Avšak aj tak dokážete z bežného nákupu priniesť suroviny na vynikajúce koktail. Zo zelených listov vyberte špenát. Ideálne baby špenát, ktorý je najčastejšie k dostaniu v plastovej vaničke. K tomu zrelý banán – to znamená žltý a mäkký. Ak pripravujete len porciu pre seba, vložte do mixéra veľkú hrsť baby špenátu, 1-2 banány a zhruba pol pohára obyčajnej vody. Rozmixujte a ochutnajte.

Čo keď sú v obchode banány nezrelé alebo vám nechutia? Tak je vymeníte za mäkké hrušky  Pokojne vyskúšajte aj jednu zrelú hrušku a jedno sladké jablko, to je so špenátom tiež veľmi chutné. Všeobecne platí, že ovocie musí byť naozaj zrelé, napríklad aj málinko prezreté.

zdroj: detoxy.cz

Cesnak! Aké najväčšie chyby, ktoré ničia jeho účinky, robíme v kuchyni?

facebook

Čističky čriev: 6 druhov potravín, vďaka ktorým budete zdravší