Plameň dlhovekosti zapália pikantné potraviny

Verte, alebo nie. Napokon sa našiel recept na dlhý život v zdraví, po ktorom ľudia pátrajú už od nepamäti. Celé tajomstvo vraj tkvie v každodennej konzumácii pokrmov, ktoré pália! Dáte si povedať aj vy? Možno to stojí za skúšku…

Jete pravidelne chilli, zázvor, čierne korenie aj pikantné omáčky? Preferujete ostrejšiu ázijskú a mexickú kuchyňu? Ak nie, tak by ste mali. Teda aspoň podľa vedcov, ktorí sa domnievajú, že štipľavé jedlo úzko súvisí s dlhovekosťou. Vážne je na tom niečo pravdy?

Oheň v ústach ako záruka šťastného dôchodku?

Nedávny americký prieskum, ktorý sa zameral na trendy v oblasti spotrebiteľských chutí, odhalil, že jedincov, ktorí preferujú „ohnivé“ pochutiny, je čoraz viac. Teda aspoň oproti údajom z minulých rokov, ktoré mali špecialisti k dispozícii. Je to snáď nejaká nová „móda“? Ak áno, prví, ktorí ju schvaľujú všetkými desiatimi, sú čínski lekári. Tí si na základe svojej štúdie skalopevne stoja za tým, že presne táto strava ovplyvňuje dĺžku života tým najpozitívnejším spôsobom. Ako sa niečo také zistilo?

Sonda do žalúdka aj celkovej kondície

Do unikátneho výskumu bolo zahrnutých celkom pol milióna respondentov, u ktorých boli počas štyroch rokov podrobne skúmané ich stravovacie návyky. Odborníkov zaujímalo predovšetkým to, či si účastníci doprajú ostré pokrmy, a ak áno, v akom množstve. Hneď ako bol pokus oficiálne ukončený, monitorované subjekty sa podrobili dôkladnej lekárskej prehliadke. Čo sa dialo potom? Experti analyzovali získané dáta, pričom porovnali kondíciu dobrovoľníkov s ich obľúbeným jedálničkom.

Objav, ktorý nemá obdoby? Možno

Zakrátko vyšlo najavo, že tí, ktorí si dajú pikantné jedlo raz týždenne, vykazujú o 10 % nižšie riziko predčasného úmrtia. Namietate, že to nie je „žiadna sláva“? Z ďalších poznatkov ďalej vyplynulo, že denná konzumácia silne korenených potravín obmedzuje pravdepodobnosť skorého odchodu na onen svet o celých 18 %. A to už je oveľa lepšie, čo vy na to?

„Došli sme k názoru, že kapsaicín, čo je jedinečná zložka obsiahnutá v pálivých potravinách, poskytuje prevenciu nielen pred rakovinou, ale aj kardiovaskulárnymi chorobami a respiračnými ochoreniami. Táto strava však tiež priaznivo ovplyvňuje telesnú váhu, metabolizmus a črevnú mikroflóru, čo sa pozitívne odráža na celkovom zdraví a tým samozrejme aj dĺžke života,“ vysvetľuje autor štúdie Lu Qi, ktorý pôsobí na Pekinskej univerzite. No vida, takže čo bude dnes na večeru?

zdroj: prostreno.cz

Typ jedla na prvej schôdzke rozhoduje o dĺžke vzťahu

facebook

Prečo sú kurkuma a čierne korenie „silná dvojka“