Tri triky, ako ovplyvniť chuť do jedla

Ak chcete zostať „šlang“, mali by ste v kuchyni či reštaurácii preferovať modrú alebo zelenú farbu a jesť najlepšie pri sviečkach. A pozor, postojačky máte pocit, že je všetko tak nejako chutnejšie

Kam po celodennej práci vyraziť na jedlo? Zrejme si vyberiete podnik, v ktorom vám minule chutilo. Vraciate sa ale naozaj za dobrým jedlom, alebo ste len podľahli trikom, ako oklamať naše zmysly? Pozrime sa na pár známych i nových objavov, ktoré zisťujú vplyv prostredia na náš apetít. Niekoľko nedávnych výskumov odhalilo, ako si reštaurácie a občerstvenie hrajú s našou chuťou do jedla.

Hra s farbami

Tu to budeme mať jednoduché. Logá reťazcov s rýchlym občerstvením sú často červené. A červená figuruje aj v ich interiéroch, na obaloch a podobne. Prečo? Pretože červená farba jednoducho zvyšuje našu chuť do jedla. Keď ju vidíme, dostáva sa nám viac energie. Ide o podobný mechanizmus, ako keď stojíme pred krásne prestretým stolom. Náš mozog dostáva okamžitý impulz a dostávame hlad. Podľa nedávnej štúdie je vnímanie nášho oka nastavené na vyhľadávanie zvlášť výživných bobúľ a ovocia. Nie je náhoda, že toto jedlo je väčšinou červené.

Mechanizmus nášho videnia je založený na troch farbách, ktoré naša sietnica vníma. Vďaka tomu môžeme odlišovať veľké množstvo farieb. Najlepšie je naše oko vybavené pre rozpoznanie zelenej a červenej. Kým zvieratá sa spoliehajú hlavne na čuch, pre nás je veľmi dôležitý vizuálny dojem. Podľa farby hľadáme v potrave to, čo nás zaujímalo z evolučného hľadiska najviac, a to je vysoká nutričná hodnota, kalórie a proteíny. Hľadáme skrátka červenú.

Ak chcete svoj apetít držať na uzde, obklopte sa odtieňmi modrej a zelenej. Modrá farba potláča chuť do jedla a znižuje pocit hladu. Zelená, farba listového šalátu, je farbou rovnováhy a relaxácie.

Večeru pri sviečkach

Keď nechcete počas večere zjesť veľké množstvo jedla, skúste stlmiť osvetlenie. Ukazuje sa, že intenzívne svetlo môže zvýrazniť farby, ktoré vnímame, a potom sa začíname riadiť vizuálnym dojmom, takže jedia skôr naše oči. Z tohto poznatku môžu ťažiť niektoré reštaurácie, pretože intenzívnejšie farby zvýšia našu chuť do jedla, aj keď gurmánsky zážitok nie je ktovieako veľký. Naopak, ak si pripravíte večeru pri sviečkach, vizuálna stránka ovplyvňujúca chuť nebude v pozore a nebudeme tak náchylní sa prejedať.

Jedlo po stojačky

Nová štúdia zverejnená v časopise Journal of Consumer Research opisuje, ako našu chuť môže ovplyvniť aj to, či pri jedle sedíme alebo stojíme. V poslednej dobe sa objavuje trend jesť postojačky. Či už si spomenieme napríklad na food trucky, pouličné občerstvenie alebo rôzne recepcie. Veľa zaneprázdnených ľudí tiež preferuje jesť za pochodu. Môže to mať vplyv na našu chuť? Vedci zistili, že ak stojíme, naše telo je viac v strese a preto sú zmyslové senzory v miernom útlme. To spôsobuje, že pri jedle postojačky sa nám výborné jedlo a pitie zdá menej chutné. Na druhú stranu, keď jeme v stoji jedlo, ktoré svojou chuťou zas až toľko nevyniká, zdá sa lepšie, než naozaj je.

Tento princíp funguje, aj keď vám napríklad v samoobsluhe ponúkajú vzorky jedla zadarmo. Možno sa vám budú zdať chutnejšie, ale doma v pokoji pri stole už si dobrotu toľko nevychutnáte. Tento objav môžu využiť tiež mamičky. Brokolica, špenát a iné deťom podozrivé jedlo by mohlo nezadržateľne zmiznúť, keď by deti pri jedle stáli. To isté sa dá využiť pri podávaní liekov, ktoré práve nemajú dobrú chuť. Ak sa aj sami rozhodnete jesť pri bare alebo na menej pohodlných stoličkách jedlo, ktoré by ste v útulnom prostredí radšej zmietli pod stôl, tak je náhle chutnejšie.

GreenSun - Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
GreenSun – Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.

Ak je váš cieľ obmedziť prísun jedla a následne zlepšiť svoje zdravie, skúste teda jesť postojačky. Podľa vyššie spomínaného výskumu má vzpriamený postoj pri jedle priaznivé účinky na naše zdravie. Môže sa napríklad zlepšiť krvný obeh, znížiť riziko rakoviny a iných chorôb. Pokiaľ si ale chcete pochutnať, mali by ste si aspoň raz za čas dopriať pohodlné posedenie pri obľúbenom jedla. Koniec koncov, pôžitok z dobrého jedla patrí k radostiam života, či už je červené, zelené alebo pri sviečkach.

zdroj: flowee.cz/

Acai – Ovocie bohov a veľmi silný antioxidant

facebook

Tieto rozdiely medzi partnermi neustojí žiadna láska!