Poznáte to sami. Človek ide nakúpiť do supermarketu s určitým zoznamom potravín, ale domov prinesie ďalšie zbytočnosti – „Veď ono sa to bude hodiť a v chladničke to navyše vydrží, tak čo,“ znejú najčastejšie výhovorky gazdiniek. Bohužiaľ vás ale sklameme, niektoré pochutiny totiž do chladničky skutočne nepatria.
Tekvica
Tekvica vydrží počas zimných mesiacov oveľa dlhšie v „úctivej“ vzdialenosti od chladničky. Stačí im skutočne izbová teplota a uchovajú si navyše svoju typickú vôňu a chuť. Takže pokiaľ sa chystáte robiť tekvicovú polievku, na chladničku zabudnite.
Zemiaky
Pokiaľ dáte do chladničky zemiaky, tak sa škrob v nich obsiahnutý pri ohrievaní rozpadne. Upozorňujeme vás, že potom už si na nich veľmi nepochutnáte, budú totiž nepríjemne sladké. Zemiaky teda radšej uchovávajte na chladnom a temnom mieste. Zostanú tak čerstvé a navyše budú mať stále skvelú chuť.
Paradajky
Chladnička je snáď najväčším strašiakom pre kvalitné paradajky. Získajú kvôli nej divnú a nevýraznú chuť. Pokiaľ sa vám teda paradajky začínajú kaziť, radšej si z nich urobte omáčku na cestoviny alebo si ich upečte v rúre. Na chladničku zabudnite.
Chlieb
Kúpili ste si zbytočne dva bochníky chleba a myslíte si, že vám ten druhý chladnička uchová v čerstvom stave? To je veľký omyl, ani pečivo do chladničky nepatrí. Kvôli ochladeniu totiž dôjde k jeho vysušeniu. Pokiaľ ho hodláte čoskoro zjesť, tak ho nechajte voľne napríklad na kuchynskej linke. Ak chcete, aby vám vydržal dlhšie, tak ho jednoducho zabaľte do plastového vrecka a dajte ho do mrazničky. Bochník potom nechajte úplne zamrznúť.
Cibuľa
Cibuľa vám môže v chladničke urobiť poriadnu neplechu. Môže sa v nej totiž zmeniť na škaredé „nič“, ktoré už na jedenie rozhodne nebude – jednoducho vám totiž splesnivie. Uchovávajte ju preto na chladnom, tmavom mieste – udržíte ju tak čo najčerstvejšiu. Pokiaľ vám po varení zostane polovica surovej cibule, je lepšie ju dať do plastového vrecka a umiestniť ju do chladničky. Dôležité je ale ju čo najskôr skonzumovať, veľmi dlho už vám totiž v tomto stave nevydrží.
Cesnak
To isté čo o cibuli platí aj o cesnaku. Totálne totiž stratí svoju výraznú chuť. Takže tak ako pri cibuli je najlepšie ho nechávať na chladnom a temnom mieste.
Med
Mysleli ste si, že je dobré v chladničke uchovávať med? Nie je to pravda. Pokiaľ ho tam totiž uložíte, začne vám po čase kryštalizovať. Najlepšie je ho teda nechať niekde v špajze. Naši predkovia totiž vedeli, ako potraviny ukladať aj bez moderných vymožeností a nie na všetko sa naše moderné „vychytávky“ hodia.
Ďalšie potraviny, ktoré do chladničky nepatria
Možno vás prekvapí aj to, že do chladničky nepatrí ani kečup, horčica či niektoré ešte neotvorené paštéty či plechovky s tuniakom. Ukladať by sme do nej ale nemali ani marmelády a džemy a už vôbec nakladanú zeleninu.
Chutí vám studená čokoláda? Tak to asi máte radi horké, pretože chladom stráca svoju pôvodnú chuť a horkne. Neplechu vám môže v chladničke urobiť aj káva. Tá totiž môže v chladnom prostredí zvlhnúť. Lepšie je si na ňu zaobstarať vákuový pohár. A ešte jedna rada. Chladničku nikdy nepreplňujte, chladný vzduch by mal totiž okolo potravín cirkulovať.
zdroj: mojezdravi.cz