Farebná jeseň je tu, čo znamená jediné. Prechod zo studenej, čerstvej stravy na tú teplejšiu. Ale pozor, nevzdávajte sa červenej kapusty, ktorá spestrí vaše chladnejšie dni a zároveň za vás vyrieši jeden dosť zásadný problém, ktorý väčšina ľudí rieši okolo vianočných sviatkov!
Červená hlávková kapusta je dvojročná rastlina sezónna zelenina, ktorá dobre rastie za chladného počasia. Uprednostňuje dobre odvodnenú pôdu bohatú na živiny, ktorá má vysoký obsah organickej hmoty. Celosvetovo je veľmi obľúbená, konzumuje sa surová, dusená aj varená.
Jej sladko korenená chuť a oslnivá farba ju robí vynikajúcim základom a spestrením niekoľkých pokrmov. Vedeli ste, že červená kapusta má 10-krát viac vitamínu A a dvakrát toľko železa ako jeho zelený súrodenec? Z toho vyplýva, že s príchodom jesene je pre vás táto dobrota skvelým spojencom. Dôvody sú hneď tri!
Úľava namáhaným očiam
Vitamín A patrí medzi antioxidanty, ktoré môžu neutralizovať voľné radikály, ktoré sú škodlivými vedľajšími produktmi bunkového metabolizmu. Tieto voľné radikály sú zodpovedné za množstvo závažných ochorení, ako sú srdcové choroby, rakovina a mnoho ďalších. Tým to ale iba začína.
Áčko zároveň pomáha pri videní za šera a stará sa o správne rozoznávanie farieb. V skutočnosti nedostatok uvedeného vitamínu spôsobuje šero slepotu a bolesť očí, konkrétne pri prechode z tmy na svetlo, ktorý sa pri skracujúcich sa dňoch stáva čím ďalej aktuálnejší.
Pomoc pri chudnutí
Každý rok po vianočných sviatkoch riešite nejaké to kilo navyše? Veľa ľudí sa následkom hodovania počas najkrajších sviatkov bráni tak, že pred ich príchodom schudnú. A práve s tým vám môže pomôcť červená kapusta. Má totiž veľmi nízky obsah kalórií a naopak vysoký obsah vlákniny a základných vitamínov a minerálov. Konzumácia červenej kapusty vám tak dodá pocit sýtosti a postará sa o vaše nutričné požiadavky. V neposlednom rade zreguluje pohyby čriev. Je tu však ešte jedna vec, vďaka ktorej ho zaradíte na svoj jedálniček.
Spomalené starnutie a hydratácia pleti
Už v polovici septembra niektoré domácnosti prikurujú. Pokožka je tak vystavovaná suchému vzduchu, prechodom z chladu do tepla a naopak (postupom času býva popraskaná a svrbí). Našťastie už spomínaný vitamín A, prítomný práve v červenej kapuste, udržuje pleť napnutú a sviežu. Obmedzuje výskyt vrások a obnovuje rast kožných buniek. Zase o dôvod viac, prečo si dopriať napríklad šalát!
zdroj: prostreno.cz