Pomoc pri chorobe nemusíme vždy hľadať v lekárni. Aby sme nad ochorením zvíťazili, môžeme využiť lieky, ktoré nám ponúka príroda. Dokonca sú väčšinou po ruke v každej domácnosti. Je známe, že antibiotiká majú rad vedľajších účinkov. Okrem toho ich časté užívanie vedie k vzniku rezistencie. Aby sme chorobu porazili bez vedľajších škôd pre organizmus, môžeme skúsiť využiť liečivé vlastnosti nasledujúcich piatich bežných kulinárskych prísad.
Cesnak. Silné prírodné antibiotikum a antivirotikum. Pomáha proti infekciám, vrátane plesňových. Dokáže zlikvidovať zlatého stafylokoka alebo baktériu E. Coli a tiež salmonelu. Pomôže pri boľavom krku a zápaloch horných ciest dýchacích, pri chorobách pľúc a dýchacích ťažkostiach. Podporuje vykašliavanie.
Cibuľa. Účinné antibiotické pôsobenie cibule je využívané pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Pomáha pri kašli a nádche, kedy ju môžeme užívať vo forme cibuľovej šťavy a čaju. Môžeme priamo vdychovať silice z čerstvo rozkrojenej cibule, čo pomáha pri zápalových ochoreniach nosovej dutiny. Cibuľa pomáha liečiť tiež zápal stredného ucha: čerstvú cibuľovú šťavu nakvapkáme na tampón a vložíme do ucha. Cibuľa má rad ďalších liečebných účinkov, hojí rany, bráni vzniku krvných zrazenín, je účinná pri popáleninách. Okrem toho znižuje hladinu krvného cukru a cholesterolu.
Harmanček. Harmančekový čaj má antibiotické a protihorúčkové účinky. Harmanček tiež pôsobí dezinfekčne, uľavuje podráždenému žalúdku, zmierňuje kŕče. Zápalové ochorenia očí, vyrážky, boľavé zuby a ďasná – na to všetko výborne pôsobí odvar z harmančeka. Okrem toho harmanček upokojuje podráždené nervy, pôsobí proti nespavosti. Čaj pripravíme ľahko: vrchovatú čajovú lyžičku dáme do 1/4 litra vody iba spariť a necháme krátko vylúhovať.
Zázvor. Je výborným preventívnym prostriedkom. Inhibuje baktérie, je účinný pri zápalových procesoch, problémoch s trávením, nádche a chrípke. Stimuluje krvný obeh, prehrieva celé telo, posilňuje imunitný systém. Má však aj svoje „ale“: je úplne nevhodný pre deti a dlhodobo chorých, napr. diabetikov. Kombinovaný s niektorými liekmi môže pôsobiť zdravotné ťažkosti, musíme sa teda o vhodnosti jeho použitia informovať u lekára alebo lekárnika.
Denná dávka sušeného zázvoru nemá byť vyššia ako 1 g, čerstvého 4 g – to platí aj pre úplne zdravé osoby! Predávkovanie môže viesť k nevoľnostiam, vracaniu, páleniu záhy, hnačkám i srdcovým poruchám.
Oregano. Stredomorský variant nášho pamajoránu má silné antiseptické účinky. Oreganové silice pôsobia antibakteriálne proti zápalom aj proti plesniam, tíšia bolesť, sú účinné proti kašľu a pri bolestiach v krku. Okrem toho zlepšujú zažívanie, pretože zvyšujú vylučovanie žlče, pomáhajú pri liečbe vnútorných infekcií a črevných ťažkostiach. Upokojujú psychiku a sú účinné pri migrénach. Žuvanie listov oregana pomôže pri bolesti zubov.
zdroj: prokondici.cz/