Pri stole francúzskeho dvora v čase kráľovnej Marie Antonietty to bolo dosť umiernené, ale niekoľko dobrôt, ktoré obohatili život šľachty a bez ktorých sa jednoducho nezaobišli, bola horúca čokoláda.
Hovorí sa, že krásna panovníčka si dávala poháre horúcej čokolády ráno alebo večer po predstavení, ale aj pri kúpeli
Nešlo však o jednoduchú čokoládu, ale o osviežujúci energetický nápoj nabitý kalóriami, čo malo byť pre každého neodolateľným pokušením. Túto dobrotu vymyslela talentovaná viedenská kráľovnina čokolátiérka práve pre ňu s použitím vzácnych ingrediencií.
Do rozpusteného čokoládového mandľového mlieka boli pridaná vanilka, z času na čas, pomarančový kvet a sladké mandle a navyše splash ambra, ktorá, zdá sa, dáva všetkým veľmi zvláštnu príchuť, ale je teraz takmer nemožné ich nájsť, pokiaľ nie ste na návšteve v jednej zo vzácnych a rafinovaných parížskych cukrární, ktoré ju stále používajú.
Šľahačka šľahaná za čerstva, aby vám nič nechýbalo.
Zdá sa, že Maria Antoinetta si tiež dopriala večernú prestávku s inými dámami spoločnosti do jednej z pôvabných dedinských mliekarní, ktoré si postavila neďaleko Trianonu, kde sa získavalo čerstvé mlieko, potrebné do vynikajúcej šálky horúcej čokolády.
Netreba dodávať, že to bola drahá pochúťka vyhradená výlučne pre aristokratov, ľudu chýbal dokonca chlieb, nieto ešte ostatné.