Ako už to tak v dnešnej dobe býva, niektoré potraviny dostávajú negatívne nálepky, hoci si to vôbec nezaslúžia a nie je dôvod, prečo by sme sa mali potraviny báť alebo sa jej vyhýbať. Ako je tomu u pšenice? Sú potraviny so zlou povesťou, mylne či oprávnene. Niektoré môžu prípadne byť „hádzané do jedného vreca“ so surovinami, ktorým by sme sa napríklad aj vyhýbať mali. Rovnako tak je to aj so pšenicou. Nerozlišujeme druh spracovania a zamieňame obilia a bielu múku.
Pšenica – dôležitá obilnina aj postrach dietárov
Pšenica je obilnina, ktorá je rovnako ako ďalšie druhy nesmierne dôležitá pre ľudskú výživu, priemysel, na kŕmne účely a teda výživu zvierat, kde nepriamo ovplyvňuje produkciu mäsa či mlieka. Svetová produkcia pšenice tvorí asi jednu tretinu z celkovej produkcie obilia, jedná sa o jednu z najtradičnejších obilnín, ktorej hlavným producentom je Čína.
Pšenica je tiež veľkým strašiakom. Mali by sme sa však pšenica tak veľmi báť? Veď je vo svete tak nepostrádateľná. Využíva sa nielen na výrobu pokrmov, pečiva či škrobu, ale tiež napríklad na výrobu liehovín a piva.
Pšenica je vraj toxická, škodí nám, vyraďte ju …
Po zadaní slova pšenice do vyhľadávača na vás vyskočia presne tieto frázy, ktoré od konzumácie pšenice zásadne všetky odrádzajú. Prečo to tak je?
Príliš lepku
Častým dôvodom, prečo je pšenica braná ako nevhodná potravina, je obsah lepku, ktorý je práve tu veľmi vysoký. Lepok sa skladá z niekoľkých zložiek, u pšenice z prolamínov, ktoré sú najrizikovejšie pre spustenie autoimunitnej reakcie u celiatikov.
Málo vlákniny
Pšenica ale rozhodne nie je toxická alebo nejakým spôsobom nebezpečná, ak nemáte zdravotné ťažkosti. Problémom a dôvodom, prečo by sme mali pšenicu vo väčšine prípadov vymieňať za iné druhy obilnín, je skôr nižší obsah vlákniny, vitamínov či minerálnych látok.
Po rožku rýchlo vyhladnete
S pšeničným pečivom, teda vlastne bielym pečivom, sa v odporúčaniach a zásadách zdravej výživy takmer nestretneme. Je to najmä z toho dôvodu ako už bolo spomenuté, že biele pečivo nemá dostatok vlákniny, a tak sa rýchlejšie trávi a zároveň po jeho konzumácii prichádza rýchlejšie pocit hladu. Presne tento fakt je potom hlavným dôvodom, prečo pšenicu z jedálnička vynechávať a nie obsah gluténu, ktorému by sa mali vyhýbať len jedinci so zdravotnými komplikáciami.
Nehádžte všetky pšeničné výrobky do jedného vreca
Nie všetky výrobky z pšenice sú však chudobné na vlákninu, a nie všetky by sme mali do jedálnička zaraďovať čo najmenej. Tu je pár príkladov:
Kuskus
Je vnímaný ako potravina, ktorá by mala byť neodmysliteľnou súčasťou zdravého jedálnička. Možno niekoho prekvapí, že ide v podstate o cestovinu. Vyrába sa rovnako ako cestoviny z tvrdej pšenice, len sa následne líši jednotlivými krokmi vo výrobe. O tom, či kuskus patrí do zdravého jedálnička, alebo nie, rozhoduje najmä to, či ide o kuskus celozrnný alebo klasický. Celozrnný kuskus má v porovnaní s klasickým približne o tri až šesť gramov vlákniny na sto gramov kuskusu v suchom stave viac. Výhodou kuskusu je potom jeho rýchla príprava, ktorá trvá pár minút.
Cestoviny
Rovnako ako s kuskusom je to aj s ďalšími cestovinami. Zaraďte skôr celozrnné, prípadne ražné či jačmenné, ktoré majú tiež viac vlákniny než cestoviny klasické.
Bulgur
Ďalšou možnosťou, ako do jedálnička zaradiť pšenicu a zároveň dostatok vlákniny, je bulgur. Bulgur predstavuje nalámané zrná celozrnnej pšenice a obsahuje osem až desať gramov vlákniny na sto gramov v suchom stave. Času na jeho prípravu je potreba rovnako ako u prípravy kuskusu, teda pár minút.
Kamut
Tiež kamut ako staršia odroda pšenice je bohatým zdrojom vlákniny a teda vhodný pre častejšie zaraďovanie do jedálnička.
Pšenica nehryzie
Pšenice sa rozhodne báť nemusíte, nie je toxická ani žiadnym spôsobom nebezpečná, pokiaľ teda nemáte zdravotné komplikácie a nebola vám diagnostikovaná celiakia, nemusíte ju zo svojho jedálnička vyraďovať. Myslite však na to, že výrobky z bielej pšeničnej múky obsahujú menej vlákniny, rýchlejšie je strávime a zároveň sa po nich rýchlejšie dostaví pocit hladu.
Naopak potraviny, ktoré sú vyrobené z pšeničnej múky celozrnnej, majú vlákniny oveľa viac a to nesie svoje benefity, ako skorší a dlhodobejšie pocit sýtosti alebo napríklad prospešnosť vlákniny pre naše črevá a vyprázdňovanie. Určite sa tiež snažte jednotlivé druhy obilnín striedať, aby bol váš jedálny lístok čo najpestrejší.
zdroj: vitalia.cz/