Rakovina hrubého čreva: Počet chorých pribúda, nepodceňujte prevenciu

Ak máte okolo štyridsaťpäť rokov, je najvyšší čas zájsť si na vyšetrenie hrubého čreva a konečníka. Práve v tomto veku sa totiž zvyšuje riziko vzniku rakoviny vo vašom vylučovacom ústrojenstve a taktiež je možné toto vážne ochorenie diagnostikovať ešte v počiatočnom štádiu a zahájiť okamžitú liečbu. Nepodceňujte to a za lekárom si určite zájdite.

Z novo aktualizovaných údajov spoločnosti American Cancer Society (agentúry zaoberajúcej sa výskumom rakoviny hrubého čreva a karcinómu konečníka) vyplýva, že ľudia by sa skutočne mali na kontrolu k lekárovi dostaviť ešte pred päťdesiatym rokom života. Predchádzajúce odporúčanie bolo pritom iné a špecialisti odporúčali návštevu odborníka práve až po päťdesiatke.

Pokiaľ ste navyše mali niekoho s rakovinou hrubého čreva či konečníka v rodine, nemali by ste rozhodne otáľať. Aktuálne publikovaný text v odbornom časopise Cancer Journal for Clinicians tiež uvádza, že existuje niekoľko metód, ako vyšetrenie na možnosti výskytu vyššie uvedených komplikácií vykonávať. Aplikuje sa tak neinvazívne vyšetrenie stolice či vizuálne vyšetrenie, ako je napríklad kolonoskopia (jedná sa o metódu vyšetrenia hrubého čreva endoskopom, čo je špeciálny optický prístroj).

Ďalšie zdravotnícke organizácie, ako je napríklad US Preventive Services Task Force, ale stále odporúčajú vyšetrenia na možnosť výskytu rakoviny hrubého čreva a konečníka počnúc päťdesiatym rokom života.

S pribúdajúcim vekom sa riziko zvyšuje

Faktom ale zostáva, že tento typ rakoviny je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie treťou najčastejšou príčinou úmrtia zhubného ochorenia na svete. Napríklad v Spojených štátoch amerických je to u oboch pohlaví druhá najčastejšia príčina úmrtí spôsobená rakovinou – uvádza to americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Niektoré štúdie potom potvrdzujú, že miera úmrtia na toto zhubné ochorenie stúpa práve u ľudí, ktorí ešte nedosiahli päťdesiatpäť rokov. Po celkovom poklese medzi rokmi 1970 až 2004 sa miera úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a rakovinu u dvadsiatich až päťdesiatštyriročných pacientov v USA zvýšila o 1 percento ročne. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v minulom roku v odbornom lekárskom časopise JAMA.

Musíme si uvedomiť, že za vyššie uvedenými číslami sú aj mladí ľudia, preto by bola lepšia prevencia tohto ochorenia rozhodne na mieste. U jedincov, ktorí sa narodili v uplynulých desaťročiach, je potom oveľa väčšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva ako u tých narodených napríklad v päťdesiatych rokoch. Nikto pritom nevie, prečo to tak je, všetci ale potvrdzujú, že je to značný problém, s ktorým sa musí niečo razantne robiť.

Aktuálne čísla tak odborníkmi viedli k tomu, aby zlepšili a prehodnotili spôsob diagnózy tohto ochorenia. Z výsledkov vyplýva, že ľudia starší ako štyridsaťpäť rokov by tak mali každých desať rokov podstúpiť kolonoskopiu. Každých päť rokov potom kolonografiu či virtuálnu kolposkopiu a tiež flexibilnú sigmoideoskopiu. Na mieste je tiež každé tri roky vykonať test DNA. Vedci tiež potvrdzujú, že im trvalo dva roky, kým došli k tomu, že by ľudia mali na vyšetrenie dochádzať už v štyridsaťpäťke.

pracie pásiky GreenSun
pracie pásiky GreenSun
Prečo vzniká rakovina hrubého čreva?

Žiaľ, zatiaľ jednoznačne nevieme, čo za týmto nárastom stojí. Musíme si tak počkať na ďalšie výskumy a testy. Počet pacientov, ktorý sa v súčasnej dobe necháva na tento typ rakoviny vyšetriť, je totiž mizivý. Napriek tomu existuje rad všeobecných faktorov, ktoré môžu byť jej spúšťačom. Počas niekoľkých posledných desaťročí sa napríklad razantne zmenil náš životný štýl. Väčšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka tak majú napríklad obézni ľudia.

Neprospievajú nám ani sedavý životný štýl, zlé životné prostredie, rôzne nevhodné diéty či chemicky upravované potraviny. Odporúča sa tiež prevádzkovať aktívne nejaký šport, chodiť do fitness centra a všeobecne konzumovať potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Naopak vznik ochorenia by mohla spôsobiť aj zvýšená konzumácia červeného mäsa, údenín a alkoholických nápojov.

Nie je teda ani tak dôležité, koľko máte rokov. Oveľa podstatnejšie je, ako žijete, ako sa k svojmu telu správate. Pokiaľ si ho nezmyselne ničíte, môže vám to skutočne raz vrátiť. Pokiaľ si však všimnete, že s vašim vylučovaním či so stolicou nie je niečo v poriadku, určite vyhľadajte lekára. Kým je čas, dá sa aj so zhubným nádorom ešte niečo robiť.

zdroj: mojezdravi.cz

Máte nedostatok vlákniny? Hrozí vám cukrovka aj rakovina!

Liečba pôstom alebo dá sa rakovina vyhladovať?