Prečo sú kurkuma a čierne korenie „silná dvojka“

Kurkuma, tiež známa ako zlaté korenie, je rastlina, ktorá rastie v Ázii a Strednej Amerike. Dodáva karí žltú farbu a v tradičnej indickej medicíne sa používa už tisíce rokov na liečbu rôznych zdravotných problémov. Štúdie podporujú jeho použitie a ukazujú, že môže prospieť vášmu zdraviu. Ale spojenie kurkumy s korením môže ešte zvýšiť jej účinky.

Kľúčové aktívne zložky

V posledných rokoch výskum potvrdil, že kurkuma má liečivé vlastnosti. A hoci si väčšina ľudí myslí, že to nie je nič iné ako bežné korenie v kuchyni, čierne korenie môže prospieť aj zdraviu. Kurkuma aj korenie obsahujú kľúčové aktívne zložky, ktoré prispievajú k ich protizápalovým, antioxidačným vlastnostiam a boju proti rôznym ochoreniam.

Kurkumín v kurkume

Kľúčové zlúčeniny v kurkume sa nazývajú kurkuminoidy. Samotný kurkumín je najaktívnejšou zložkou a javí sa ako najdôležitejšia. Ako polyfenol má kurkumín niekoľko zdravotných výhod. Je to silný antioxidant a má protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Jednou z najväčších nevýhod kurkumínu je však to, že je slabo absorbovateľný v tele.

Piperín v korení

Čierne korenie obsahuje bioaktívnu zlúčeninu piperín, čo je alkaloid podobne ako kapsaicín, aktívna zložka nachádzajúce sa v chilli prášku a kajenskom korení. Piperín pomáha zmierňovať nevoľnosť, bolesti hlavy a zlé trávenie a má aj protizápalové vlastnosti. Jeho najdôležitejšou výhodou však môže byť schopnosť zvýšiť absorpciu kurkumínu.

Piperín zvyšuje absorpciu kurkumínu

Kurkumín v kurkume je bohužiaľ zle absorbovaný do krvi. Vďaka tomu by ste mohli prísť o jeho výhody pre vaše zdravie. Pomôcť však môže pridanie čierneho korenia. Výskum podporuje to, že kombinácia piperínu v korení s kurkumínom v kurkume zvyšuje absorpciu kurkumínu až o 2 000%. Iná štúdia preukázala, že pridanie 20 mg piperínu k 2 gramom kurkumínu tiež významne zvýšilo jeho absorpciu.

V súčasnosti existujú dve teórie o tom, ako to funguje.

Po prvé, piperín uľahčuje kurkumínu prejsť cez črevnú stenu a do krvi. Po druhé, piperín môže spomaliť odbúravanie kurkumínu v pečeni a zvyšovať jeho hladinu v krvi. Výsledkom teda je, že kombinácia kurkumínu s piperínom zvyšuje jeho potenciálne zdravotné výhody. Aj keď kurkumín a piperín majú svoje vlastné výhody pre zdravie, je im ešte lepšie dohromady.

Kurkumín bojuje proti zápalu a pomáha zmierňovať bolesť

Kurkumín z kurkumy má silné protizápalové vlastnosti. V skutočnosti sú tak účinné, že niektoré štúdie preukázali, že to zodpovedá sile niektorých protizápalových liekov bez negatívnych vedľajších účinkov. Štúdie tiež ukazujú, že kurkuma môže hrať úlohu pri prevencii a liečbe artritídy, ochorení charakterizovaného zápalom kĺbov a bolestí. Ukázalo sa, že piperín má tiež protizápalové a antiartritické vlastnosti. Pomáha desenzibilizovať konkrétny receptor bolesti vo vašom tele, čo môže ďalej znižovať pocity nepohodlia. V kombinácii sú kurkumín a piperín silným duom bojujúcim proti zápalu, ktoré môže pomôcť znížiť bolesť a diskomfort.

Pomocníci pri trávení

Indická medicína sa spolieha už tisíce rokov na to, že kurkuma pomáha pri trávení. Moderné štúdie podporujú jeho použitie a ukazujú, že môže pomôcť znížiť črevné kŕče a plynatosť. Piperín zvyšuje aktivitu tráviacich enzýmov v čreve, čo pomáha telu rýchlejšie a ľahšie spracovať jedlo. Ďalej môžu protizápalové vlastnosti kurkumy a piperínu pomôcť znížiť zápal čriev, čo tiež môže pomôcť pri úprave trávenia.

Bezpečnosť a dávkovanie

Kurkumín a piperín sa všeobecne považujú za bezpečné. Neexistujú žiadne oficiálne odporúčania týkajúce sa konzumácie ani jedného z nich a maximálny prípustný príjem nebol stanovený. U niektorých ľudí sa môžu po užití kurkumínu vo veľkých dávkach vyskytnúť nežiaduce účinky ako nevoľnosť, bolesti hlavy a vyrážky na koži. Je preto dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie na obale výživového doplnku. Spoločný výbor odborníkov FAO/WHO pre potravinárske prídavné látky (JECFA) stanovil prijateľný diétny príjem kurkumínu na 3 mg na kg telesnej hmotnosti za deň, alebo približne 245 mg na (80 kg) osobu. V indickej kultúre sa kurkuma a korenie bežne konzumujú v čaji, často v kombinácii s olivovým olejom, kokosovým olejom, medom a zázvorom.

Pretože je kurkumín rozpustný v tukoch, jeho konzumácia s tukom taktiež zvyšuje jeho absorpciu.

GreenSun - Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
GreenSun – Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
Záverom

Kurkuma a korenie majú zdravotné výhody vďaka zlúčeninám kurkumín a piperín. Pretože piperín zvyšuje absorpciu kurkumínu v tele až o 2000%, ich kombináciou sa zosilňujú účinky. Môžu znižovať zápal a zlepšovať trávenie, najmä vo forme doplnkov stravy. Ak si chcete naplno vychutnať výhody kurkumy a korenia, najlepšie výsledky dosiahneme kombinovaním oboch korenín.

zdroj: covirin.cz

Superpotraviny, ktoré nájdete aj doma v kuchyni.

facebook

Chufa alebo aj Tigrí orech sa radí medzi superpotraviny