Nejete strukoviny preto, že nadúvajú? Potom nepoznáte tieto fígle

Milujete šošovicu a ďalšie strukoviny, ale bojíte sa ich jesť, pretože vás nadúvajú? A vedeli ste, že existujú metódy, ako túto nepríjemnosť odstrániť? Vôbec to nie je zložité!

Strukoviny sú nielen chutné, ale aj zdravé – napriek tomu ich väčšina ľudí neje tak často, ako by mala a chcela. Dôvodom je, že nadúvajú, čo sa v bežnej prevádzke naozaj nehodí. Práve kvôli tomu sa stávajú súčasťou jedálnička maximálne raz týždenne, aj keď by to malo byť ideálne trikrát týždenne. Ako to urobiť, aby ste ich mohli jesť bez následkov?

Prečo strukoviny nadúvajú?

Môžu za to dve látky, ktoré nájdete hlavne v ich šupke – lektíny a oligosacharidy. Lektíny sú bielkoviny. Vo vyššom množstve ich nájdeme v celozrnných obilninách a strukovinách. Niektoré lektíny sú toxické, napríklad zo surovej alebo nedovarenej fazule. Zničia sa ale varom, klíčením alebo fermentáciou, čo sú najbežnejšie postupy, ktorými ich pred konzumáciou rovnako pripravujeme.

Druhou v tomto smere problematickou látkou sú oligosacharidy, teda cukry, ktoré sa rozkladajú až v hrubom čreve. A práve tento rozklad črevnými baktériami produkuje nežiaduce plyny.

GreenSun - Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
GreenSun – Ekologický prací prostriedok, ktorý Vám ušetrí až 60 % energie.
Ako upraviť strukoviny, aby nenafukovali?

Našťastie existujú metódy, ako strukoviny upraviť tak, aby nenadúvali. A nejde o nič zložité. Ustriehnite si teda tieto kroky:

  • Namáčajte – Najmenej osem hodín pred tým, než budete strukoviny variť, ich namočte do veľkého množstva vody. Občas ju vymeňte, ale nevarte ich vo vode, v ktorej sa namáčali. Pred varením ich vždy prepláchnite.
  • Použite bylinky – Plynatosť môžu zraziť niektoré bylinky, ktorými ochutíte jedlo zo strukovín. Ide o rímsku rascu, koriander, saturejku, dobromyseľ, majoránku, bazalku, bobkový list, ligurček, cesnak. Straviteľnejšie sú aj v prípade, že ich varíte spolu s mrkvou alebo tekvicou.
  • Zvykajte si – Doprajte si malú porciu strukovín viackrát za týždeň a telo si postupne zvykne. A aj keď si potom dáte väčšiu nálož, nebudú reakcie také zásadné.
  • Jedzte naklíčené – Do šalátov, ale aj ako prílohu alebo do nátierok si nechajte strukoviny naklíčiť. Okrem toho, že sú oveľa bohatšie na vitamín C, veľmi nenadúvajú.
  • Počas jedla pite – Ak jete jedlo bohaté na vlákninu, čo strukoviny sú, mali by ste ho zapíjať. Vláknina nasiakne a začne skôr s tým, čo v črevách má robiť, teda ich pomôže čistiť. Pokiaľ zvolíte zeleninovú šťavu, napríklad s zelerom, mrkvou alebo repou, dodáte črevám aj enzýmy, ktoré pomôžu s trávením.

zdroj: prozeny.cz

Bielkoviny pri chudnutí: Kde ich nájdete, koľko si ich dať a prečo sú z jedla lepšie ako z koktailu?

facebook

Ako jesť zemiaky pri chudnutí a prečo ich nevynechať z jedálnička