Takzvané priemyselne spracované potraviny alebo polotovary sú všade okolo nás. Musíme ich ale konzumovať, alebo sa im dá úplne vyhnúť? Mraziarenské boxy sú plné pochutín s obsahom rôznych chemických látok, soli, cukru a ďalších konzervantov. Odborníci na výživu samozrejme odporúčajú potraviny konzumovať v čo najviac prirodzenom stave. Prečo?
Nezdravé prímesi v niektorých jedlách navyše môžu viesť k zvýšenému riziku vzniku chorôb srdca a ciev či cukrovky. Navyše nie sú práve veľmi prospešné ani našej štíhlej línii. Lekári tiež podotýkajú, že pokiaľ priemyselne spracované potraviny z nášho jedálnička vylúčime, v našom tele sa budú diať veľmi pozitívne zmeny.
Oslovená nutričná terapeutka uvádza, že vyhnúť by sme sa mali pokiaľ možno všetkým potravinám, ktoré obsahujú pridaný cukor, soľ, mäsovým polotovarom a údeninám, instantným pokrmom, sušienkam aj cukrovinkám a ďalším pochutinám.
Je dobré, ak potravina obsahuje čo najmenej aditív, ale niekedy treba myslieť na to, že potravina bola spracovaná z dôvodu, aby bola zaistená jej mikrobiologická nezávadnosť. Príkladom môže byť napríklad pasterácia či sterilizácia mlieka, konzervácia ovocia a zeleniny a ďalšie. Tieto potraviny sú na konzumáciu vhodné. Na obaloch sa sústreďme na to, aby potravina obsahovala čo najmenej pridaných zložiek a preferujme vždy čerstvé suroviny a základné potraviny.
V našom jedálničku by sme mali preferovať vždy čerstvé základné potraviny, ako sú ovocie a zelenina, obilniny (najlepšie celozrnné), mäso, mlieko, vajcia, orechy a semienka. Nezabúdajte tiež na ich vhodnú technologickú úpravu. Samozrejme polotovary úplne vynechať nemusíte. Pokiaľ z nich bude vaša strava zložená z 10 percent, môžete byť úplne v pokoji.
Pozor na dopamín a závislosť
Ďalšou dôležitou otázkou je, prečo by sme tieto potraviny vlastne nemali konzumovať? Spracovaním sa z nich totiž strácajú živiny, vláknina aj voda. Mení sa aj spôsob, ako ich naše telo prijíma a trávi. Síce sa vďaka nim môžeme cítiť lepšie, obsahujú totiž látku dopamín, ktorá podporuje dobrú náladu. V mozgu tak cítime, že je nám dobre, ale naše telo naopak „protestuje“. Chýbajú mu totiž už spomínané živiny, vláknina a minerálne látky. To môže nakoniec viesť až k obezite. Spomínaný dopamín totiž podporuje nekontrolovanú závislosť na určitom druhu jedla. Takže z jedálnička musia preč aj hamburgery, nezdravé sendviče, šišky či ďalšie sladké pečivo.
Abstinenčné príznaky
Pokiaľ prestanete priemyselne spracované potraviny jesť, môže to viesť k zvýšenej únave a podráždenosti. Napríklad ľudia, ktorí konzumujú veľa kofeínových nápojov, budú nejaký čas skutočne „trpieť“. U týchto jedincov sa totiž budú objavovať bolesti hlavy. Rovnaký účinok môže mať aj náhly nedostatok cukru. Špecialisti ale potvrdzujú, že tieto príznaky obvykle netrvajú dlho a náš organizmus si na naše nové stravovacie návyky veľmi rýchlo zvykne.
Na chuť nijako nespracovaných potravín si samozrejme musíte tiež zvyknúť. Sú totiž skutočne „iné“ a možno vám nebudú pripadať veľmi korenené či sladké. Rozhodne to nesmiete vzdávať a musíte za každú cenu vydržať. Vaša snaha totiž bude časom právom odmenená, uvidíte. Vaše telo bude zbavené prílišného množstva sodíka a cukru, a vy sa tak budete cítiť oveľa lepšie. Odborníci tiež spomínajú, že regenerácia našich chuťových pohárikov môže trvať 10 až 15 dní.
Problémy s trávením
Na novú diétu si rovnako ako chuťové poháriky musí zvyknúť aj žalúdok. Všetky zmeny vo vašom organizme sú v tomto prípade samozrejme vždy iba pozitívne. Vaše telo bude zrazu prijímať oveľa viac vlákniny, ktorá sa napríklad pri spracovaní ovocia z potravín vytratí. To môže telu spôsobiť niektoré komplikácie, ako sú nadúvanie alebo hnačka. S tým si ale nerobte starosti. Týmto prospešným zmenám sa totiž naše črevá a žalúdok veľmi rýchlo prispôsobia.
Bez polotovarov schudnete
Popisované zmeny vášho jedálnička sú prospešné aj pre našu telesnú váhu. Po odstránení tukov a cukrov totiž budete chudnúť. Takže návšteva fitness centra je samozrejme aspoň dvakrát týždenne dôležitá, ale v spojení s vašou diétou pôjde vaša váha dole oveľa rýchlejšie.
Budete mať viac energie
Pokiaľ priemyselne spracované potraviny skutočne vynecháte, budete sa navyše cítiť oveľa lepšie, budete mať lepšiu náladu, budete energickejší a dokonca budete aj lepšie spať a to vás samozrejme bude motivovať nepoľaviť.
Samozrejme je ale dôležité, aby ste mali zaistený minimálny denný limit pre prísun sodíka a cukru. Preto je dobré sa vždy o zmene jedálnička poradiť so špecialistom.
zdroj: mojezdravi.cz